Tekstil ve Moda

Ev Tekstilleri ve Evin Bölümlerine Göre Ev Dekorasyonu Ürünleri

Ev Tekstili Tanımı 
Ev tekstili (Alm. Heimtextil, Fr. textiles de maison, İng. home textile), tekstilden üretilmiş döşemelik, perde, nevresim, örtü gibi ürünlere verilen genel isimdir. Aile ya da bireylerin yaşamış olduğu mekanlarda yaşam kalitesini arttıran, bireylerin günlük ihtiyaçları olan dinlenme, yemek, temizlenme vb. faaliyetleri gerçekleştirmelerine kolaylık sağlayan tekstillerdir. Ev tekstilleri kullanılan malzeme, tasarım ve kullanım alanları olarak sürekli gelişime paralel değişkenlik göstermektedir. 

Ev Dekorasyon Ürünleri Nelerdir 
İç mekanları dekore etme ve yaşam kolaylığı sağlama amaçlı kullanılan mobilya ve aksesuarlardır. 

Evin Bölümleri 
İlkçağlardan günümüze insanlar çevresel etkenlerden dolayı barınma ihtiyacı duymuşlar ve bunu giderecek çözüm çareleri üretmişlerdir. Mağara ve sazlıkla başlayan barınma ihtiyacında bugün gelinen nokta akıllı evlerdir. Barınmanın yanı sıra rahatlık ve konforu arama çalışmaları mekânlardaki gelişim ve değişimi de etkilemiştir. Ev bireylerin barınma ihtiyacını karşılayan yaşamın vazgeçilmez parçası olan mekânlardır. Evler farklı boyutlarda ve bölümlerde olabilmektedir. Ayrıca farklı kültürler ve iklim koşulları evlerin mimari şekillerini ve iç yerleşim düzenlerini farklılaştırmıştır. Evlerde genel olarak bireylerin ihtiyacı olan uyuma, dinlenme, temizlenme ve beslenme ihtiyaçlarını karşılayacak bölümler bulunmaktadır. 

Mutfak Tekstilleri 
Bireylerin beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için hazırlık yaptıkları ve beslenme ihtiyaçlarını giderdikleri bölümlerdir. Evin mutfak bölümleri bağımsız olabildiği gibi son dönemde inşa edilen evlerde salon yada oturma bölümleri ile bir arada olabilmektedir. Evlerin mutfak bölümünde kullanılan ev tekstilleri piyasada mutfak takımları adı altında üretilmekte ve satılmaktadır. Bu bölümde kullanılan ev dekorasyon ve ev tekstili ürünleri; mutfak takımları, havlular, runner örtüler, temizleme bezleri gibi tekstiller ile dekorasyon amaçlı mutfak mobilyaları ve aksesuarlardan oluşur. Mutfak takımlarının içinde: Masa örtüsü, peçete, servis örtüsü, mutfak önlüğü, tutaç, fırın eldiveni ve perde gibi tekstiller yer almaktadır. Ayrıca servis örtüleri, peçetelik, temizleme bezleri de evin bu bölümünde kullanılan ev tekstilleridir. 

Salon Tekstilleri 
Evin dinlenme ve konuk ağırlama bölümleridir. Evlerin salon bölümlerinde kullanılan ev dekorasyon ve ev tekstili ürünleri; yemek masası, servis örtüleri, koltuk ve sandalye kılıfları, halılar, koltuk şalları, sehpa örtüleri, dekoratif amaçlı kullanılan örtüler ile perdeler, salon takımları, yastık ve minder kılıfları gibi tekstiller ile salon mobilya ve aksesuarlarından oluşur. Bireylerin yaşam alanlarında ki tercihleri salonda kullanılacak tekstillerin seçimini de etkiler. Buna paralel günümüzde salon tekstilleri malzeme ve üretim teknikleri açısından çeşitliliği ile bireylerin kullanımına sunulmaktadır. Salon tekstillerinin ebatları ve modelleri kullanılacak dekorasyon malzemesinin özelliğine göre değişkendir. Genelde dikdörtgen, kare ve oval şekillerin kullanımı yaygındır. Koltuk ve sandalye kılıfları bu mobilyaların modeline uygun ölçülerde hazırlanmaktadır. 

Yatak Odası Tekstilleri 
Evlerin yatak odaları aile ebeveynlerinin ya da bireysel yaşayan yetişkinlerin uyku ve dinlenme amaçlı kullandıkları mekânlardır. Bu nedenle bu mekânlarda kullanılan ev tekstillerinin de bireyi rahatlatacak ve dinlendirecek etkide malzeme ve renk tonlarının kullanılarak hazırlanması gerekir. Gelişime paralel tekstildeki araştırmalar sonucunda anti bakteriyel, anti alerjik gibi değişik özelliklere sahip ürünler tekstil dokularında kullanılmaya başlanmıştır. Evin bu bölümünde kullanılan ev dekorasyon ve ev tekstili ürünlerini; nevresim takımları, yorgan, battaniye, hurçlar, pike takımları, uyku setleri, yatak örtüleri, yastıklar, halılar, perdeler ile yatak odası mobilya ve aksesuarlarından oluşur. 

Bebek Odası Tekstilleri 
Bebeklerin uyuma, dinlenme, beslenme, ihtiyaçlarının sağlandığı mekânlardır. Oda aydınlık olmalı güneş almalı ve oda ısısına dikkat edilmelidir. Evin bu bölümünde kullanılan ev dekorasyon ve ev tekstili ürünleri; bebek odası takımları (nevresim, pike takımları, uyku setleri gibi tekstiller), oyun minderleri, dekoratif ürünler ile bebek odası mobilyaları ve aksesuarlarından oluşur. 

Genç Odası Tekstilleri 
Ailenin genç bireylerinin uyuma, dinlenme, ders çalışma vb. faaliyetlerini gerçekleştirmek için kullandıkları mekânlardır. Evin bu bölümünde kullanılan ev dekorasyon ve ev tekstili ürünleri; genç odası takımları (nevresim ve pike takımları, uyku setleri gibi tekstiller) ile genç odası mobilyaları ve aksesuarlarından oluşur. 

Banyo ve Tuvalet 
Bireylerin kişisel bakım ve temizlenme ihtiyaçlarını giderdikleri mekanlardır. Evin bu bölümünde kullanılan ev dekorasyon ve ev tekstili ürünlerini; banyo takımları (bornoz, baş, el ve ayak havluları), klozet takımları tekstilleri ile banyo mobilya ve aksesuarlarından oluşur. 

Bahçe ve Balkon 
Bahçeler bireylerin dinlenme, hobilerini gerçekleştirme, bitki yetiştiriciliği yapıldığı alanlardır. Genelde kentsel yaşamda gittikçe evlerin bu bölümleri yok olmaktadır. Balkonlar da çok katlı binalarda benzer bir ihtiyacı karşılar. Bahçeli evlerde ve balkonlarda kullanılan ev dekorasyon ve ev tekstili ürünlerini; yastıklar, minderler ve dekoratif örtüler oluşturur. 

2 yorum:

En sevdiğimiz yaşam alanlarımızı sıkıcı dekoratif özelliklerden sıyırmanın en kolay yolu nedir, tabi ki ilginç ev dekorasyon ürünleri bulmak ve bunları kullanmak!

ev tekstilleri ürünleri nelerdir deyince bulunan bir yazıdır