Tekstil ve Moda

Kaşkorse Kumaş Nedir, Kaşkorse Kumaş Özellikleri

Kaşkorse kumaş. 
Kaşkorse ya da 2x2 rib örgü (Alm. Doppelripp; Fr. côte 2x2; İng. rib 2x2), atkılı örme makinelerinde, iki iğne yatağı kullanılarak sırasıyla ön yatakta iki, arka yatakta iki ilmek oluşturulması ile elde edilen çift katlı örgü yapısına denir. Kaşkorse kumaş, çift plakalı yuvarlak örme ribana makinelerinde her iki iğne yatağındaki üç iğneden birinin iptal edilmesi ile meydana gelen, örme kumaş çeşididir. 

Kaşkorse kumaşlar çift plakaya sahip örme makinelerinde gerçekleştirilen örgü çeşididir. 2x2 ribana kumaş örgüsü çeşidi olarak da bilinir ve enine uzama özelliği ile ön plana çıkar. 

Kaşkorse adı ile bilinen bu kumaşlar genel anlamda kadın dış giyim ve yine kadın iç giyimlerde kullanılmaktadır. Sonbahar ve kış mevsimlerinin vazgeçilmez ürünlerinden olan kaşkorse kumaşlar, çeşitli renklerde de üretilmektedir. Örme kumaş yapısından dolayı elastikiyetinin enine yönde oluşu nedeniyle bant, kenar, kazak ve birçok kadın giyim ürünlerinde kullanılır. Kaşkorse kumaşlar ısıya dayanıklı olmaları nedeniyle itfaiyeci kıyafetlerinde de sıklıkla tercih edilmektedir. Ayrıca bazı kaşkorse kumaş çeşitleri mikrofiber bez yapımında da kullanılmaktadır. 
Rengarenk kaşkorse kumaşlar. 
Kaşkorse kumaş özellikleri
Üzerindeki çizgi efekti, fitilli yapısı ile ön planda olan kaşkorse kumaşı şık görünümünün yanı sıra her tarza uyum sağlaması ile de kadınlar arasında popüler kullanım alanına sahiptir. 
- Mat ve parlak kaşkorse çeşitleri vardır. Desen alternatifi oldukça fazladır. 
- Sonbahar ve kış mevsiminde yaygın olarak kullanılır. Kışlık giyimde kullanılabilir. Kışlık giysilerde kullanıldığında terletme yapmaz. 
- Yapay malzeme ilavesi olmadığı sürece sağlıklıdır. 
- Kaşkorse olarak bilinen bu kumaşın ön ve arka yüzünde belirgin fitiller vardır. Çizgi efektleri belirgindir, birbirinden farklı iç giyim ürünlerinde kullanılır. Ön ve arka kısmı çizgili olduğundan her iki bölümü de kullanılabilir. 
- Vücudu saran bir yapısı vardır, Genellikle sonbahar ve kışlık giysilerde kullanılır, çok ince ipliklerle örülmediği sürece iç göstermez. Genellikle de ince ipliklerle örgü işlemi yapılamadığından iç göstermez. 
- Enine yönde elastik olduğu için bant, kenar, kazak, kadın giyimi gibi yerlerde kullanılır. 
- Likra kullanılmadığında bile kolay giyilip çıkarılabilir. 
- Boyuna ve enine esneme özelliğine sahiptir ancak boyuna yönde esneme özelliği düşüktür. Enine yönde esneme özelliği ise yüksektir, enine yönde esnemesi düz örgülerden daha fazladır, bu yüzden lastik örgü olarak da bilinir. 
- Kumaşın her iki yüzü de ön yüz olarak kullanılabilir. Genellikle kadın iç ve dış giyiminde tercih edilirler. 
- Temizliği kolaydır, makinede yıkanabilir. 
- İki örgü tabakası arasında hava tutulduğu ve hava tutulmasının izolasyonu sağladığından vücudu sıcak tutmaktadır. 

2 yorum:

Kaşkorse kumaş nedir denirse kısaca: Genelde kışın tercih edilen bir kumaş türü olan kaşkorse kumaş çeşidi, üç iğneyle örülmektedir. Bir çeşit ribana olan kaşkorse, enine uzama özelliğine sahiptir.

Kaşkorse kumaş çift plakaya sahip örme makinelerinde her iki iğne yatağındaki üç iğneden birinin iptal edilmesi ile gerçekleştirilen RR örgü çeşididir. Ribana örgüsü olarak da bilinir ve enine uzama özelliği ile ön plana çıkar.