Tekstil ve Moda

Flanel Kumaş Nedir, Flanel Kumaş Özellikleri

Flanel kumaştan imal edilen ekose  desenli gömlek. 
Flanel kumaş (Alm. Flanell, Fr. flanelle, İng. flannel), 2/2 dimi ya da bezayağı örgü yapısında, genellikle kamgarn iplikleri ile dokunan, her iki yüzeyi hafif şardon işlemi ya da dinkleme işlemi görmüş tuşesi yumuşak kumaşlardır. 

Flanel kumaşlar, ince numara ştrayhgarn ipliklerle 2/2 dimi ya da bezayağı örgüde dokunup, dinkleme ve şardonlama işlemleriyle yüzeyi hafif havlandırılmış olan, yumuşak tuşeli kumaşlara denilmektedir. Yumuşak tuşesi nedeniyle bedene yakın giyilen giysilerde kullanılabilir. 

Flanel çeşitli kalınlıklarda dokunabilen yumuşak bir kumaş türüdür. Önceleri yünlü olan ştrayhgarn ve kamgarn iplikler ile üretilirken günümüzde, yüne ek olarak; pamuk, sentetik lifler veya bu liflerin karışımları ile dokunur. Nemi emme ve nefes alma özelliklerine sahiptir. Dolayısıyla kullanımı da rahat ve sağlıklıdır. Flanel kumaşların yüzeyi pürüzlü olabilir. Bu sayede özellikle giysilerde kullanıldığında kaymaz ve tok durur. Gömlek, etek, elbise, şort, bebek kıyafetleri, temizlik bezi, bebek battaniyesi, pijama ve dekorasyon dahil birçok ürün yapılabilmektedir. 

Flanel kumaş özellikleri 
Yapısı sayesinde oldukça sıcak tutar ve yumuşaktır. İnce numara iplik ile dokunması nedeniyle hafif bir kumaş türüdür. Spor ve gündelik kullanıma uygun bir kumaş türüdür. Flanel sıklıkla giysilerde kullanılsa da kullanım artıları sayesinde dekorasyonda da kendine yer bulan kumaşlardan biridir. Pazen adıyla da bilinir. 

Flanel, sağlıklı bir kumaş olduğundan dolayı sıklıkla nevresimlerde kullanılır. Dokunuşu ve hava geçirgenliği sayesinde çok rahat bir uyku sağlar. Sıklıkla ekose deseniyle kombinlenerek kullanılan flanel, çok yönlü olmasıyla da bilinir. 

Flanel kumaşlar kullanım alanları 
Flanel kumaşlar; gömlek, etek, pantolon, kaban, yelek vb elbise yapımında kullanılmaktadır. Flanel kumaştan yapılan battaniye ve yatak örtüleri de kaymamaları, sıcak tutmaları ve verilen formu korumaları gibi özellikleri sebebiyle tercih edilirler. Flanel kumaş, koltuk ve kanepe kaplamalarında da, düz veya kareli desen alternatifleriyle sıklıkla kullanılır. 

8 yorum:

flanel kumaştan üretilen gömlekleri sık sık görmeye başladım hatta kış sezonuna yönelik üretilen pantolonlara bile rastladım ancak flanel gömlek olarak kullanılanılabileceğini düşünsemde pantolon için iyi bir kumaş olduğunu düşünmüyorum.

arkadaşlar flanel kumaş; oduncu gömleği kumaşı değildir, oduncu gömleği kumaşı yapısal olarak daha kalın ve tuşe olarak daha serttir.

Flanel nevresim takımının yüzeyi pürüzlüdür. Bu sayede oldukça sıcak tutar ve yumuşaktır. İnce ip kalitesi sayesinde biber kumaşından daha hafiftir. Bu nedenle dokumasına kimi zaman ince biber kumaş dokuma de denir. Flanel kumaş pamuktan üretilir, nemi emer, nefes alır ve kullanım rahatlığı sunar.

Flanel nedir yünlü (Kamgarn): 2/2 dimi örgüde dokunup dinkleme ile yüzeyi havlandırılan, yumuşak tuşeli, düz ve desenli elbiselik kumaşlardır.

Flanel kumaş ne demek açıklanmış da ne olacak bu flanel kumaş fiyatları ey flanel kumaş üreticileri duyun sesimizi flanel kumaş nevresim almak istiyorum, hangi çeşit flanel olursa olsun yün flanel kumaş tercihimdir ama flanel kumaş nerelerde kullanılır ki başka en iyi nevresim olur. faal flanel kumaş nedir ondan haberim yok

kapüşonlu flanel sabahlık ve flanel nevresim takımı ve flanel örtü en sevdiklerim

Flanel kumaşlar, ince numara ştrayhgarn ipliklerle 2/2 dimi ya da bezayağı örgüde dokunup, dinkleme ve şardonlama işlemleriyle yüzeyi hafif havlandırılmış olan, yumuşak tuşeli kumaşlara flânel denmektedir. Yumuşak tuşesi nedeniyle bedene yakın giyilen giysilerde kullanılabilir. Enden % 20, boydan % 15’e varan çekmeler söz konusudur. Örnek: Örgü 2/2 dimi, çözgü 12/1 Nm ştrayhgarn iplik, cm’de 14 sıklıkta, atkı 14/1 Nm ştrayhgarn iplik, cm’de 16,5 sıklıkta, ağırlık 245 g/m2, en 145-150 cm.

flanel gömlek yapısı, flanel ne demek, flanel pamuklular, elbisede flanel ne anlama gelir, flanel kumaş özellikleri nelerdir, flanel kumaş yapısı,