Tekstil ve Moda

Pazen Kumaş Nedir, Pazen Kumaş Özellikleri

Pazen kumaştan dikilen gömlek. 
Pazen kumaş ya da flanel (Alm. Baumwollflanell, Fr. basin, İng. cotton flannel) genelde bezayağı ile dokunan, iç yüzeyi hafif bir şardonlama işlemi görmüş yumuşak tutumlu pamuklu kumaşlardır. Pazen, iç kısmı tüylü pamuklu olan, dışı perdahlı (parlak, düzgün) pamuk olan dokunmuş kumaş çeşididir. Günümüzde pazen ismi çok bilinmese de flanel kumaş ismi çok daha fazla duyulmaktadır. Beyazlatılmış, gramajı hafifletilmiş bir kumaştır. Uygulanan apre türüne göre yumuşak veya diri tutumlu olabilmektedir. 

Genellikle bezayağı, bazen 2/2 dimi örgüsüyle dokunduktan sonra: apre işlemleri ile yüzeyi havlandırılır. Atkı ipliğinin havlandırılmasıyla üretilir. Bezayağı örgüsüyle, beyaz ya da yollu desenli olarak dokunur. Pamuktan sık ve kalın olarak dokunan, tüylü bir kumaş olan pazenler üzerine baskı yapılarak desenli türlerde üretilir. Eğer bezayağı dokuda baskı yoluyla desen verilmiş bir kumaş ise divitin adını alır. Bezayağı örgüler için 20/1-24/1 Ne çözgü, 8/1-12/1 Ne atkı kullanılır. 

Pazen kumaş normal dokuma kumaşa göre daha kalındır. Pazen kumaşlar, ortalama pamuklu kumaşa göre daha sıcak tutar. Kışlık nevresim takımı olarak adlandırılan ürünler de pazen kumaştan üretilmektedir. Pazen nevresim takımlarının özelliği, kış için özel üretilmesi ve normal ranforce nevresim takımlarından daha sıcak tutmasıdır. Pazen kumaş ile flanel kumaş aynı anlamda kullanılmaktadır. Flanel de piyasada pazen kumaş şeklinde adlandırılmaktadır. Pazenden, gömlek, etek, elbise, şort, bebek kıyafetleri, temizlik bezi, bebek battaniyesi, pijama ve birçok ürün yapılabilmektedir. 

7 yorum:

Pazen kumaş nedir, pazen elbise özellikleri nelerdir? Pazen kumaş nasıldır, pazen kumaş esnek mi? Mükemmel bir soğuk hava ürünü olan pazen kumaşı, sıcak tutmasının yanı sıra yumuşak dokusu ile ön plana çıkmaktadır. Özellikle pijama, gömlek, şalvar, kışlık elbise yapımında kullanılır. Ayrıca hassas bebek cildine uygun giysi ve eşyalarda da kullanılmaktadır. Pazen kumaş hasse kumaş ya da flanel kumaş olarak adlandırılsa da flanel pazen kumaş, biraz daha kalın yapısı ile dikkat çekmektedir. Sonbahar kış aylarının vazgeçilmezi olan pazen kumaşlar oldukça sağlam ve kaliteli kumaşlardır.

Pazen kumaş kullanılan apre türüne göre değişiklik gösterebilir. Geçmişte yünden yapılmış olsalar da ilerleyen dönemlerde daha çok pamuk ya da ipeğin karışımı ile elde edilirken son günlerde yüzde yüz pamuktan yapılan kumaş çeşididir. Pazen kumaşın en önemli özelliklerinden biri eskidikçe daha yumuşak hale gelmesidir.

Pazen kumaş, bezayağı örgülü, beyazlatılmış ve biraz gramajı bulunan, çeşitli alanlarda kullanılan pamuklu, hassas ve yumuşak kumaş olarak tanımlanabilir. Bir ya da iki tarafı tüylü ya da tüylü bir bitişe sahip, orta ağırlıktaki kumaş türüdür. Çoğu zaman ekose ve tartan gibi desenlerle süslenir ve favori alanları arasında çarşaflar yer alır.

Pazen kumaş nasıldır, pazen elbise nasıldır

Pamuklu pazen kumaşlar dolgu iplikleri ile yumuşak bir şekilde eğrilerek yapılır. Kullanımına göre farklı türleri vardır. Bazılarının sadece bir tarafı tüylü hafif bir kumaştır bazılarında ise düz dokuma vermek için daha kısa bir tüylenme işlemine sahip süet görünümünü alan kumaşlardır.

Pazen kumaş özellikleri nelerdir
Kış aylarının gelmesi ile pazen çarşaflara geçmek isteyenler bu sayede mükemmel derecede yumuşaklık, sıcaklık ve bakım kolaylığından yararlanabilir. Aynı şekilde pazen kıyafetlerin sağladığı içinizi saran sıcaklık hissi sizi iyi hissettirebilir. Pazen kumaşın özelliklerine göz attığınızda bu kumaşla ilgili daha çok ayrıntıyı hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. O halde Pazen kumaşın özelliklerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;

- Pazen kumaşlar % 100 pamuktan yapılır.
- İç ve dış dokusu yumuşaktır.
- Yumuşak olmasına rağmen diri yani tok bir görünümü vardır.
- Cilde zarar vermez.
- Vücudu sarar ve sıcak tutar.
- Hafif bir gramaj özelliği bulunur.
- Bakımı kolaydır ve rahat hissettirir.
- Estetik bir görünüme sahiptir.

Pazen kumaş nedir, pazen özellikleri nelerdir? Pazen kumaş nasıldır.

Mükemmel bir soğuk hava ürünü olan pazen kumaşı, sıcak tutmasının yanı sıra yumuşak dokusu ile ön plana çıkmaktadır. Özellikle pijama, şalvar, elbise ve iç çamaşırı yapımında kullanılır. Ayrıca hassas bebek cildine uygun giysi ve eşyalarda da kullanılmaktadır. Pazen kumaş hasse kumaş ya da flanel kumaş olarak adlandırılsa da flanel pazen kumaş, biraz daha kalın yapısı ile dikkat çekmektedir. Sonbahar kış aylarının vazgeçilmezi olan pazen kumaşlar oldukça sağlam ve kaliteli kumaşlardır.

pazen kumaş nedir,pazen elbise nedir, pazen nedir, pazen kelime anlamı, pazen ne demek, tekstilde pazen, pazen dokuma nasıl yapılır, bazen kumaş nedir, basen kumaş ne, pasen kumaş nedir

ben pazen gitmek istiyorum uzaklara diye şarkı nakaratında bazen ile yer değiştiriyor bu kelime otomatik olarak