Tekstil ve Moda

Strayhgarn Nedir, Ştrayhgarn İplikçiliği

Strayhgarn ipliği ile kamgarn ipliğin karşılaştırılması. 
Ştrayhgarn ya da strayhgarn iplikçiliği (Alm. Streichgarn Spinnerei, Fr. procédé de filature de laine cardée, İng. woollen spinning), 80 mm'den daha kısa yün liflerinin, diğer hayvansal liflerin, kimyasal liflerin ve karışımlarının tarak makinesinden geçirildikten sonra doğrudan bilezikli iplik makinesinde eğrildiği bir uzun lif eğirme sistemidir. 

Strayhgarn, kısa lif oranı yüksek, taranmamış yün elyaflarının ştrayhgarn teknolojisine göre işlenmesi ile elde edilir. Kamgarn iplikçiliğine göre çok kısa bir makine parkı vardır. Harman-hallaç dairesinden sonra taraklama işleminden geçirilir. Taraktan fitil (ön iplik) halde alınır ve eğrilerek iplik oluşur. Kamgarna göre daha düşük mukavemetli, düzgünsüz ve hacimli bir yapıya sahiptir. Elyaflar iplik içinde kamgarn ipliğe göre gelişigüzel yerleşmiştir. Kalın ve kaba görünümlü, yüzeyi pürüzlü ve tüylüdür. 
Straygarn iplikten üretilen yün battaniye. 
Ştrayhgarn iplikler, dokuma yüzeylerde kullanılır. Kaba ve tüylü oluşu, örme sektöründe kullanımını zorlaştırır. Ştrayhgarn ipliklerden yapılan kumaşlar yumuşaklık ve hacimleri sayesinde çok iyi yalıtım sağlarlar. Bu kumaşlarda doku pek belli değildir. Süngerimsi ve yaylı bir tutuma sahip olduklarından ütü tutmazlar, ancak şardonlanmaya elverişlidirler. Ştrayhgarn iplikler, kamgarnlardan daha iyi bir yalıtım sağladıkları için ağır kış şartlarında kullanılan palto, manto, kaban türü giyeceklerde ve özellikle battaniye üretiminde fazlaca kullanılırlar. Bunların dışında el dokuması olan halı, kilim üretiminde kullanılırlar. 

2 yorum:

kalın ipliklerdir straygarn iplik

ştrayhgarn dokuma, ştrayhgarn yünlü kumaş, yünlü dokuma kumaş, ştrayhgarn örme elbise, strayhgarn ne demek, ştrayhgarn yün üretimi, örgü strayhgarn kumaş