Tekstil ve Moda

Polyurea Nedir, Poliüre Ne Demek

Polyurea, çok farklı yüzeylere sızdırmazlık amacıyla uygulanabilir. 
Polyurea (poliüre) nedir sorusuna kısaca yüksek performanslı bir kaplama sistemidir denilebilir. Polyurea, izosiyanat sertleştirici ve sentetik poliol karışımından meydana gelen ve sprey yöntemi ile uygulanan, sınırsız uygulama kalınlığı ile birçok yüzeyde kullanılan bir kaplama sistemidir. 

İlk püskürtülebilir polyurealar piyasaya 1990′ların sonlarında taşınabilir ve ticari açıdan kolay bulunabilir ekipmanlar kullanılarak uygulanabilen çok komponentli kaplama sistemleri olarak çıkmıştır. Kullanılan formülasyon ve uygulamalar sayesinde polyurea; birkaç saniye içinde hammaddenin ürüne ve hizmete dönüştüğü sistemlerdir. Günümüzde polyureanın çok farklı uygulamaları yüksek basınçlı sprey makineleri ile başarılı bir şekilde yapılmaktadır. 

Polyurea nasıl uygulanır 
Polyurea sprey uygulamaları gerekli ayarlamalar yapıldıktan sonra, ortalama kalınlığa göre malzeme püskürtme işlemi başlar. İlk püskürtme işlemi ile oluşan polyurea yüzeye yapışmayı sağlamak için astar olarak atılır. Sıvı halde püskürtülen malzeme yüzeye % 100 yapışır. Yüzeye bağlamak, yapıştırmak için herhangi ek bir yapıştırıcıya gerek duyulmaz. İstenilen ortalama kalınlık ne ise, polyurea katlar üstüne püskürtülmek suretiyle son halini alır ve 5-10 sn gibi kısa bir sürede polyurea kürünü alır. Uygulamadan 10 sn sonrası üzerinde rahatlıkla yürünebilir ve ilgili alan servise açılabilir. Polyurea sprey uygulama sonrası, üzerine ek bir işlem yapılacaksa 24 saat malzemenin olgunlaşması ve içerisindeki reaksiyonun tamamen sona ermesi için beklenmesinde yarar vardır. 

Polyurea Uygulamasının Özellikleri 
- Katalizör olmadan çok hızlı reaksiyon. 
- Ekyersiz monoblok kaplama, esnekliği korur. 
- % 100 katı, solvent içermez, VOC (uçucu organik bileşen) içermez, kokusuz, UV dayanımlı. 
- Birçok kimyasala, solvente ve asite karşı dayanıklı. 
- Korozyona karşı mükemmel koruma, düşük geçirgenlik, tuzlu su ve dış hava şartları dayanımı. 
- Yüksek darbe ve aşınma dayanımı, elastiki, çatlama yapmaz. 
- Sıcaklık dayanımı; çok düşük sıcaklıklarda dahi esnek kalabilme özelliği ve çok sıcak ortamlarda dayanım. 
- Mükemmel çekme ve yapısal dayanım, bunun yanında kopma anında yüksek esneme kabiliyeti. 
- Birçok yüzeye mükemmel yapışma; beton, çelik, alüminyum, plastik, fiberglas, ahşap, köpük.
- Hızlı kuruma ve çabuk servise alınabilirlik.

2 yorum:

polyurea yeni yeni duyulmaya başlanan bir ürün zamanla daha geliştirilip yaygınlaşacağını düşünüyorum.

poliurea ne demek, poliürea kaplama, polyurea nasıl uygulanır, poliure yüzeyler kaplama, polyürea kaplama nedir, poliure nedir,