Saten örgü örnekleri (a) 5'li atkı sateni (b) 5'li çözgü sateni (c) 8'li saten örgü. |
Saten örgü (Alm. Atlasbindung, Fr. armure satine, İng. sateen; satin weave), çözgü ipliklerinin uzun atlamalar yaparak oluşturduğu bağlantı noktalarının birbirine temas etmeden dağınık yerleştiği, atlamaların olduğu yüzü parlak görünümlü, bezayağı ve dimi örgüye göre daha gevşek yapıdaki temel dokuma örgüsüdür.
Saten örgülü dokuma kumaşlar, dimi örgüler gibi diyagonal yollar meydana getirmediğinden ve uzun atlamalar oluşturduğundan parlak, pürüzsüz, yumuşak ve dökümlü kumaşlardır. Kumaşın bir tarafı parlak diğer tarafı mat görünümlüdür. Genellikle kumaşın ön yüzünde çözgü iplikleri, arka yüzünde ise atkı iplikleri hakimdir.
Düzenli saten örgülerde çözgü ipliği, rapor içinde her sırada sadece bir kere yükselir veya bir kere inerek bağlantı oluşturur. Bu sebepten iplik alt ve üst geçişleri diğer bağlantılara nazaran gevşektir. Saten örgülerde bağlantı noktaları rapor içerisinde birbirleriyle temas etmez. Bu nedenle saten örgü ile dokunan kumaşta iplik yüzmeleri görülür. Bu yapı kumaşın sağlam olmasını engeller. Bu uzun iplik yüzmeleri nedeniyle kullanım sırasında kumaşta, dışa doğru iplik çekilmeleri ve iplik kaymaları oluşabilir.
Saten örgü ile dokunan kumaşların, ön ve arka yüzleri birbirinden farklıdır. Saten örgü raporundaki çözgü ve atkı sayısı her zaman birbirine eşittir. En çok 5'li ve 8'li saten örgüleri kullanılır. (Şekilde saten örgü örnekleri görülmektedir). En küçük saten örgüsü 5'li satendir. Bu örgü raporu 5 çözgü ve 5 atkıdan oluşur ve atlas kumaşlar bu saten örgü tekniği ile üretilir. Daha büyük raporlu saten örgüleri iplik yüzmelerinin kullanım sırasında oluşturacağı sorunlardan dolayı pek tercih edilmez.
2 yorum:
sekizli 8'li saten örgüsü nedir, saten kumaşın 5'li olanı, beşli saten nasıldır resimde görmek ve görsel olarak atkı sateni ve çözgü sateni ikisi bir arada bulmak mümkün saten örgü yapılışı atlamalar olduğu için saten kumaş daha yumuşak ve parlak aynı zamanda
saten örgüsü ne demek, saten kumaş örgüsü nedir, dokumada saten örgü nedir, dokuma örgülü kumaş özellikleri
Yorum Gönder