Tekstil ve Moda

Gabardin Kumaş Nedir, Gabardin Kumaş Özellikleri

Pamuklu bordo ekose desenli gabardin gömlek. 
Gabardin kumaş (Alm. Gabardine, Fr. gabardine, İng. gabardine), genellikle 2/1 dimi örgü yapısında dokunan, ön yüzünde çapraz olarak birbirine paralel verev çizgileri olan, pantolon, etek, trençkot gibi ürünlerde kullanılan, yünlü ya da pamuklu kumaşlara denir. 

Gabardin, sık dokunan, yün ve pamuk ipliklerden üretilen bir kumaş türüdür. Genellikle üretilecek malzemenin sağlam ve dayanıklı olması gerektiğinde kullanılmaktadır. Dimi örgü ile dokunan gabardin kumaşların, çözgüsü ve atkısı da normalden daha sıktır. Dokuma esnasında rigalar, kumaş yüzüne ve tersine eğik açılarla atılmaktadır. Bu sebeple de kumaşa su geçirmeme özelliği kazandırılmaktadır. 

Gabardin kumaşların yüzü ve tersi birbirinden farklı görünürler. Gabardinin çeşitli gramajları vardır. Takım elbiselerde kullanılabildiği gibi kadınların, etek tayyör tarzı kıyafetlerinde de kullanılır. Baskı konusunda gabardin serigrafi ve emprime baskıya daha çok uyum gösterir. 

Gabardin kumaş özellikleri nelerdir 
Gabardin kumaşlar sık dokunur ve tok bir görünüme sahiptir. Bu türü kumaş iç göstermez, zor kırışır, sağlam ve dayanıklıdır. Pamuk ya da yün içerdiği için terletmeyen ve hava alan bir kumaş türüdür. Gabardin kumaş, oldukça karakteristik özelliklere sahiptir. Bu kapsamda gabardin; dayanıklı ve esnek olmamasıyla tanınmaktadır. Çözgü hakim dimi örgüyle dokunan gabardin kumaşlarda top boyama yapılmaktadır. Gabardin kumaşlar, pamuk, yün, polyester ve tencel gabardin gibi farklı çeşitlerde üretilmektedir. Gabardin kumaş, kullanılacağı ürün özelliğine göre farklı iplik ve atkılar kullanılarak imal edilmektedir. Kalın bir gabardin kumaş için 30/2 iplikler kullanılmaktadır. Gabardin kumaştan üretilen ürünlere yünlü ise genelde kuru temizleme veya evde talimatlara uygun yapılması önerilmektedir. Pamuk veya polyester gibi dayanıklı kumaşlarda yıkama talimatına uyularak evde de yıkama işlemi gerçekleştirilebilmektedir. 

Gabardin kumaşlar farklı malzemelerde farklı amaçlar için çeşitli türlerde üretilirler: 

Pamuklu gabardin: Pantolonluk, trençkotluk olarak 2/1 dimi örgüsüyle dokunan pamuklu kumaştır. Çözgü ve atkı olarak 48/2-24/1 Ne iplik kullanılır. Çözgü sıklığı 49 tel/cm, atkı sıklığı 20 tel/cm'dir. 
Yünlü gabardin kumaştan imal bej kadın pardösü. 
Gabardin (yünlü): Çözgü yüzlü dimi örgüsüyle dokunan pantolonluk ve pardösülük kumaşlardır. Dayanıklı ve esnekliği az bir kumaştır. Pardösülüklerde su geçirmezlik sağlamak için çözgü sıklığı artırılır. Ütülerken parlama yapabilir. Genellikle 56/2 Nm kamgarn ipliklerle, çözgüde 1 cm'de 40 tel, atkıda 25 tel sıklıkla dokunur. 

Gabardin pantolonluk: Polyester iplikle dimi örgüsüyle dokunur. 

10 yorum:

Gabardin kumaş nedir: Genellikle 2/1 dimi örgüde dokunan, çözgünün baskın olduğu ve dik dimi etkisi gösteren bir pamuklu kumaştır. Pantolonluk ve trençkot olarak 40/2 – 48/2 Ne çözgü, 20/1 – 24/1 veya 40/2 – 48/2 Ne atkı ipliği kullanılarak elde edilir. Kaliteli bir gabardin kumaşta 75/2 Nm kamgarn çözgü, 60/2 veya 80/2 Ne pamuk atkı, cm.’de 40 çözgü, 35 atkı sıklıklarda ve 2/2 dimi örgüde dokunur. Pamuk atkı çile boyalı ipliktir ve kumaşa top boyama uygulanır. İnce bir kaliteli pamuklu gabardinde ise, atkı ve çözgüde 80/2 Ne iplik, cm.’de 64 çözgü, 30 atkı sıklıklarında kullanılır. Kalın gabardinlerde 30/2 iplikler de kullanılmaktadır.

Gabardin kumaş nedir, gabardinin özellikleri nelerdir? Gabardin kumaş nasıldır?

Gabardin kumaş birçok giyim ve ev tekstili içinde yer alsa da bu kumaş hakkında birçoğumuz yeteri kadar bilgiye sahip olmayabiliriz. Basit tanımıyla sık dokunan pamuk ya da ince yünlü bir malzeme olan gabardin kumaşın üzerine dokuma tekniği kullanılarak elde edilir. Gabardin kumaş farkında olmadan kullandığınız birçok ürünün içinde bulunabilir.

Gabardin kumaş, dayanıklılığı ve esnekliği az olan kumaş türlerindendir. Pantolon ve pardösü için ideal kumaşlardandır. Su geçirmezlik özelliği ile tercih edilir.

Baharın kumaşıdır belki de gabardin: Kaliteli bir gabardinden ne yapılmaz ki! Pardösü, pantolon, takım elbise, etek, tayyör. geçiş mevsimlerinin bir sıcak bir soğuk havasına uygundur bu gabardin elbiseler. Tam olarak yaz kumaşı değildir ama bizi yaza hazırlayan bahar kumaşlarının başında gelir. Çok sevdiğimiz trençkotlarımızın birçoğunda gabardin kullanılır. Sebebiyse gabardinin sıkı sık dokuma özelliğinden kaynaklanan rüzgar geçirmez yapıya sahip olmasıdır.

Gabardin kumaş: Genellikle 2/1 dimi örgüde dokunan, çözgünün baskın olduğu ve dik dimi efekti gösteren bir pamuklu kumaştır. Pantolonluk ve trençkotluk olarak 40/2-48/2 Ne çözgü, 20/1-24/1 veya 40/2-48/2 Ne atkı ipliği kullanılarak elde edilir. Kaliteli bir gabardin kumaşta 75/2 Nm kamgarn çözgü, 60/2 veya 80/2 Ne pamuk atkı, cm’de 40 çözgü, 35 atkı sıklıklarda ve 2/2 dimi örgüde dokunur. Pamuk atkı çile boyalı ipliktir ve kumaşa top boyama uygulanır. İnce bir kaliteli pamuklu gabardinde ise, atkı ve çözgüde 80/2 Ne iplik, cm’de 64 çözgü, 30 atkı sıklıklarında kullanılır. Kalın gabardinlerde 30/2 ipliklerde kullanılmaktadır. Örnek: Çözgü 48/2 Ne, cm’de 49 sıklıkta, atkı 24/1 Ne, cm’de 20 sıklıkta, ağırlık 182 g/m2, en 140 cm, 2/1 dimi örgülü.

gabardin kumaş nedir, gabardin kumaş nasıldır, gabardin kalın bir kumaş mı, gabardin elbise nedir, gabardin elbise kullananlar

Yünlü kamgarn Gabardin kumaş: Çözgü hakim dimi örgülerde dokunan pantolonluk ve pardesülük kumaşlardır. Dayanıklılığı ve esnekliği az bir kumaştır. Pardösülüklerde su geçirmezliği sağlamak için çözgü sıklığı artırılır. Ütülerken parlama yapmamasına dikkat etmek gerekir. Bazı türlerinde pamuk atkı kullanılabilir. Örnek: Örgü 2/1 dimi, çözgü 56/2 Nm kamgarn iplik, cm’de 40 sıklıkta, atkı aynı iplik, cm’de 25 sıklıkta, ağırlık 250 g/m2.

Genelde ince kamgarn ipliklerden dokunur ve en önemli olan özelliği diyagonal (verev, yatay dokuma) olarak dokunmuş olmasıdır. Başta spor giyim olmak üzere ev tekstili, hazır giyim, dekorasyon, yüzey kaplama, çanta, ayakkabı, koltuk döşemesi vb. gibi alanlarda kullanılabilir.

gabardin kumaş kırışır mı diye geldim gabardin ekose gömlek almayı düşünüyorum pamuklu olduğu için kırışma problemi yaşamam umarım

gabardin nedir diye yarışma sorusu vardı.