Tekstil ve Moda

Basma Kumaş Nedir, Basma Kumaş Ne Demek

Çiçek desenli basma kumaş. 
Basma (Alm. bedruckter Stoff, Fr. tissu imprimé, İng. printed cotton; printed fabric), üzerinde çeşitli baskı teknikleriyle yapılmış renkli motifler bulunan, çoğunlukla pamuk ipliği kullanılarak dokunan kumaşların genel adıdır. Tekstil materyalinin bölgesel olarak tek renk ya da çeşitli renklerle renklendirilmesi işleminde basma veya basmacılık denilmektedir. 

Basma kumaşlar, çeşitli basit ve karmaşık desenlerin, baskı yoluyla, büyük oranda pamuklu bezayağı kumaşa uygulanmasıyla elde edilen desenli kumaşlardır. Dokunmasında Ne 20 numaradan (Ne) 36 numaraya kadar çeşitli iplikler kullanıldığı gibi, pamuklu/polyester ve pamuk/viskon karışımı ipliklerden yapılmış kumaşlar da baskı yoluyla renklendirilebilirler. 

Baskı, beyazlatılmış kumaşa baskı ruloları ya da baskı çerçeveleri yardımıyla, boyaların desene göre, üst üste uygulanmasıyla gerçekleştirilir. Basma kumaşlar, üzerine renkli çiçek veya desen basılmış bir kumaş türüdür. Bugün yaygın olarak kullanılan rotasyon baskı yanında transfer baskı tekniği de geliştirilmiş olmakla birlikte, bu pahalı bir yöntemdir. 

Baskı yapılırken en çok kullanılan ve en basit olan yöntem direkt veya silindirik baskıdır. Kumaş, daha önceden tasarlanmış olan bir dizi silindir arasından geçer. Silindirlerin sayısı desendeki renk sayısına bağlı olarak artar veya azalır. Silindirik yöntem haricinde film-druck veya transfer baskı yöntemi de kullanılmaktadır. Ancak transfer baskı diğerlerine göre daha pahalı bir yöntemdir. Hemen hemen tüm kumaşlara (pamuklu, giysilik keten, rayon ve ipek krep vb.) baskı yapılır. Ayrıca pamuklu/pes, pamuklu/viskon karışımı ipliklerden yapılmış kumaşlar da baskı yoluyla renklendirilebilir. Ancak bu kumaşlar daha çok emprime olarak tanımlanırlar. Baskılı kumaşları diğer kumaşlardan ayırmanın en kolay yolu kumaşın tersine bakmaktır. Bu tür kumaşların tersindeki desenin yüzündekine göre görüntüsü daha silik ve mattır. 

5 yorum:

basmada fistan giyemem aman diye türkü yazmışlar ama basmanın bu kadar güzel olduğunu bilmediklerinden değil kelime uyumu uyaklı olsun diye bu sözleri söylediklerini düşünüyorum, basma kumaş iyidir giyin giydirin

basma kumaşa yapabileceğim tek yorum çok sağlam bir kumaş türü

Anneanne Nine basması modanın baş tacı oldu: Nine kumaşı gibi yer etse de hafızalarımızda, moda, basmayı baş tacı yapalı epey zaman oluyor. Mükemmel derecede serin tutan basma elbiseleri, eskiler daha çok eteklerde kullansa da yazlık elbiseler için de ideal. Pamuklu dokusu vücudu tahriş etmediğinden bebek çamaşırları yapmaya da elverişli.

baskılı kumaşlar, basma elbise, baskılı kumaş nedir, basma kumaş nedir, basma ne demek

pamuklu incecik elbiselik kumaşlar var desenli desensiz almak istiyorum fakat kumaşın adını bilmediğim için hep bildiğimiz basmalar veya viskonlar çıkıyor karşıma .tarif ettiğiabilirmi çok rica ediyorum m kumaş türünü bilen varsa yaz