Tekstil ve Moda

Haşıl Nedir, Haşıl Ne Demek

Dokumanın düzgün bir şekilde yapılması için çözgü iplikleri haşıl makinesinden geçirilir. 
Haşıl (Alm. Schlichtensbad, Leimungsmittel Fr. bain d’encollage, agent d’encollage İng. sizing bath, sizing agent), dokuma sırasındaki sürtünmeleri azaltarak kopuşları önlemek amacıyla çözgü ipliklerine aktarılan, film oluşturma özelliğine sahip nişasta, karboksimetilselüloz, polivinilalkol gibi polimer yapılı maddelerinden ve haşıl yardımcı maddelerinden oluşan banyoya denir. 

Haşıl ya da haşıllama, dokuma işleminden önce yapılan bir dokuma hazırlık işlemidir. Özellikle çözgüde kullanılacak tek katlı pamuk ipliklerine, puntasız ve bükümsüz sentetik (polyester, naylon v.b) ipliklere uygulanan bir işlemdir. Dokuma makinelerinde çözgü iplikleri; lamel, gücü ve tarak dişlerinden geçerken, ağızlığın açılıp kapanması sırasında ayrıca tefe vurma işlemi esnasında sürekli olarak değişen bir gerilime ve sürtünmeye maruz kalarak aşınırlar ve hırpalanırlar. 

Haşıllamada amaç; çözgü ipliklerini dokuma sırasında oluşacak yıpratıcı kuvvetlerden korumak için ipliklerin kayganlaştırılması ve güçlendirilmesidir. Haşıl yapılacak çözgüler, deverede çözülürken normal çapraza alma işleminin haricinde ayrıca haşıl çaprazı denilen yedi kat çaprazına alınırlar. Haşıl yardımıyla, iplik üzerine bir film tabakası kaplamak suretiyle, iplik yüzeyinden dışarı çıkmış elyaf uçları yapıştırılır ve ipliğin dokuma esnasında yeterli mukavemet kazanması sağlanmış olur. 

Haşıllamanın Tanımı ve Amacı 
Dokumada kullanılacak olan çözgü ipliklerine mukavemetlerini artırmak amacı ile haşıllama işlemi uygulanır. Haşıl işlemi; özellikle tek kat çözgü ipliklerinin ve puntasız bükümsüz filament ipliklerinin dokuma esnasında etkileneceği mekanik sürtünmelere karşı dayanıklılığının artırılmasıdır. Çözgü ipliklerine dokumadaki darbeli ve gerilimli çalışmaya dayanabilecek şekilde mukavemet kazandırmak, dokumadaki çalışma sırasındaki yan yana hareket eden ipliklerin birbirlerine dolaşmamalarını ve elektriklenmeyi en aza indirmek için dokumada çalışma kolaylığını sağlama açısından düzgün bir çözgü iplik gövdesi elde etmeye haşıllama, bu özellikleri sağlayan sıvıya haşıl denir. Söz konusu işlemin yapıldığı tekstil makinesine ise haşıl makinesi denir. Haşıllama farklı bir tanımla çözgü ipliklerinin yapıştırıcı özelliği bulunan viskoz sıvı içerisinden geçirilerek fiziksel ve kimyasal özelliklerini iyileştirmek veya korumak amacıyla koruyucu bir polimerik film ile kaplanması işlemidir. Çözgü ipliklerinin sürtünme ve gerilim kuvvetlerine dokuma işlemi sırasında mukavemet kazandırmak amacı ile yapılan haşıl işlemi, iplik yüzeyinin haşıl adı verilen madde ile kaplanarak sürtünmeyi en aza indirmeyi sağlayarak olabilecek ipliğin fiziksel ve yapısal olarak etkilenmemesine dayanan dokuma hazırlık işlemidir. Haşıllama işlemi çözgü hazırlama işleminden sonra, haşıl makinelerinde yapılır. Seri çözgü makinelerinde hazırlanmış leventler haşıl makinelerinde aynı anda haşıl ve birleştirme işlemine maruz kalır. 

Haşıl maddeleri; film oluşturabilen, liflere belirli bir yapışma ve tutunma yeteneğine sahip doğal veya yapay, akışkan özellikte maddelerdir. Piyasada en sık kullanılan doğal kaynaklı haşıl maddelerinden; nişasta ve CMC (karboksimetilselüloz) pamuk esaslı ipliklerin haşıllanmasında, yapay haşıl maddelerinden polivinilalkol ve poliakrilat ise polyester ve naylon gibi sentetik ipliklerin haşıllanmasında kullanılır. CMC ve sentetik esaslı haşıl maddeleri yıkama esnasında kolaylıkla kumaştan giderilebilirken nişasta suda çözünmez bir yapıya sahiptir. Hem uygulama hem de uzaklaştırma açısından sorunlu olmasına rağmen, halen sıradan pamuklu bezlerde uygulama alanı bulmaktadır. Suda çözünen haşıl maddeleri, uygun bir ıslatıcı ilavesi ile, yıkama işlemi yapılırken aynı makinede ekonomik olarak giderilebilir. Ancak, nişasta haşılı için, enzimler (amilaz enzimi) yardımıyla ayrıca bir haşıl sökme işleminin yapılması gerekmektedir. 

Haşıllama işlemi aynı zamanda ipliklerin kimyasal özelliklerinin korunmasına yardımcı olur. İpliklerin üzerindeki elyaf uçlarının iplik üzerinde kalmasına sebep olarak lif döküntülerini de azaltmaktadır. 

Haşıllama işleminin amaçları: 
Haşıllamanın esas amacı dokuma işleminin yapılması sırasında çözgü kopuşlarını ortadan kaldırmak veya en aza indirmektir. Diğer amaçları ise: 
- Çözgü ipliğine mukavemet kazandırmak, 
- Çözgü ipliğine elastikiyet kazandırmak, 
- Çözgü ipliğine kayganlık kazandırmak, 
- Statik elektriklenmeyi önlemek. 
- Çözgü ipliğinin yüzeyindeki lifleri iplik gövdesine yapıştırmak, 
- Çözgü ipliğinde düzgün ve esnek bir film tabakası oluşturmak, 
- Çözgü ipliği cinsine göre gereken nemi ipliğe kazandırmak, 
- Dokuma sırasında ipliklerin birbirlerine sürtünerek pamuklaşmasını önlemek, 
- İmal edilecek olan kumaşın cinsine göre; çözgü makinesinde çözgüsü yapılan çözgü leventlerinin birleştirilerek tek bir levent hâline getirmek, 
- Çözgü ipliklerini dokuma levendine optimum ve eşit gerginlikte sarmak, 
- Dokuma makinesinin randımanını ve kumaş kalitesini artırmak için çözgü ipliğinin özelliklerini iyileştirmek gibi nedenlerle haşıl işlemi çözgü ipliklerine uygulanır. 

Kumaş dokunması tamamlandıktan sonra, daha sonra uygulanacak olan işlemlerin (boyama, apre vb.) düzgün yapılması için haşılların yıkama vb. yöntemlerle uzaklaştırılması (haşıl sökme) gerekir. 

11 yorum:

Tekstilde haşıl tek kat çözgü ipliklerine mukavemet kazandırmak amacıyla yapılan kimyasallama işlemdir. Dokuma işlemi sırasında çözgü iplikleri gücü,lamel tarak ve makinenin bazı kısımlarında sürtünme ve gerilmeye maruz kalır. Bu sebepten mukavemeti azalır ve kopmalar meydana gelir. Bu kopmaları önlemek amacıylada çözgü ipliklerine haşıl işlemi uygulanır. İplik üzerinde büküme girememiş olan lif uçları haşıl karışımı sayesinde gövdeye yapışırlar. Bu şekilde gücü ve taraktan geçerken havlanmaz. Haşıl işlemi sayesinde tek kat pamuklu çözgü ipliklerinin; Lif uçları birbirine yapıştırılarak mukavemetinin artırılması sağlanır. İpliklere bir miktar kayganlık vererek sürtünmesi önlenir. İpliklerin boncuklaşması önlenir. İpliğin dolgunluğu artar.

iyi bir haşıl maddesi karışımında şu özellikler bulunmalıdır: 1-Yapışkanlık, 2-Elastikiyet, 3-Kayganlık, 4-Nem çekme yeteneği, 5-Bozulmaya karşı dayanıklılık.

Boyanmış ve sonrasında yıkanarak arındırılmış olarak gelen çözgü ipliklerine mukavemet kazandırmak ve dokuma esnasında iplikte oluşabilecek kopuşları azaltarak, verimlilik ve kaliteyi arttırmak amacıyla uygulanan haşıllama işlemi için haşıl maddesi içeren teknelere daldırılır. Burada, çözgü ipliklerin üzeri film tabakası ile kaplanarak, sürtünme katsayısı düşürülür ve dokuma işlemi sırasında kopuş ve pamuklanma problemlerinin önüne geçilir.

merhaba benim cildimde bir çeşit pişik oluşuyor doktora gittim cilt bariyeri inceldiği için oluyor dedi doktor ancak benim kendi tespitlerime göre pantolonun boyasını korumak için parlak birşey yapılıyor o bana sıkıntı veriyor. ona hasıllama işlemiylemi yapılıyor bilmiyorum ancak bana o işlem görmemiş kumaş lazım inanın çok zor durumdayım. Allah rızası için bana yardım edin eskiden (15-20 sene önce )o kumaşlardan bulabiliyordum şimdi artık yok bulamıyorum. bana bi akıl verin ne olur çok zordayım çalışamıyorum.

Haşıl elbise dokunurken uygulanır, sonra yıkanır gider. Sizin alerji kaynağınız boya veya kumaş türü kaynaklı olabilir. Kumaş türünüz nedir, pantolonun üzerindeki etikette yazar eğer pamuk değilse pamuk olan türlere yönelin, takım elbise giyiyorsanız yünlü ya da yünlü kumaş karışımı olur takım elbiseler genelde, yüne karşı alerjiniz olabilir. Etikette yazan lif türlerinden başka türdeki kumaş çeşitlerinden olan elbiseleri giymeyi deneyin bir süre. Elbisenin kumaş türünü değiştirin, elbiseleri mağazadan aldıktan sonra yıkamadan giymeyin. Kumaş, Çin veya Hindistan kaynaklı ise onlarda zararlı kimyasallar olabiliyor, elbise markanızı değiştirin yerli marka ürünlerin yerli kumaşlarını tercih edin.

kumaş türü olarak pamuklu yünlü polyester viscon her çeşidi denedim hepsindede aynı sonuç dokuma şeklinden oluyor diye farklı dokumaları denedim ondanda fayda sağlayamadım. tek bir seçenek kaldı boya ve azo boyarmadde ancak onu denemek içinde lacos bir tishirt aynı etkiyi yapıyormu diye baktım onda bir değişiklik yok yani pijama ve penye türü şeylerde problem yok ama renkli kumaşlarda yok alpakada zarar etmiyor ama oda ütü tutmuyor. boya maddesini koruyan ne var aceba yada kumaşın üzerinde kalan koruyucu neler var bilginiz var mı?

sorun kumaş yapısı değil; kumaşın örme veya dokuma olması fark etmiyor sizin durumda, takım elbise dokuma kumaştır o da problem çıkarıyor, tişört örme kumaş onda da sorun oluyor dediğinize göre. Kumaşın hammaddesine göre de sorun çözülmüyor pamuklu, yünlü vb denenmiş. Kumaş türlerinde hemen hemen hepsi ile problem çıkıyorsa acaba elbisenin sert olması ile ilgili alerjik reaksiyon aklıma geliyor, pijamada sorun olmuyorsa ayrıca penye de sorun yaratmıyor ilk aklıma gelen görece sert kumaş sürtünme kaynaklı tahrişe sebep oluyor olabilir, dökümlü ve yumuşak kumaşlar giymeyi tercih edin eğer doktor raporunuz olursa işe ilgili kıyafetle gitmekte sorun olmaz penye tarzı elbiseler ile gidilebilir.

Kumaşta boya olur ve boyama esnasında boyaya katılan çeşitli bağlayıcılar ve kimyasal tuzlar olur, boya koruma yok. Bu linkte boyarmadde türleri var ama https://tekstilsayfasi.blogspot.com/2016/01/elyaf-cinsine-gore-boyar-maddelerin.html burada doktorun hangi maddeye alerjik reaksiyon gösterdiğinizin bulunması gerekiyor bu da ayrıntılı bir süreç.

çözgü ipliklerine haşıl neden yapılır,haşıl niye yapılır,haşıl nedir,tekstilde haşıl ne demek,haşıl kısaca nasıl uygulanır,haşıllama işlemi tanımı nedir,

haşıl ingilizcesi ve türkçesi terimler ve sözlük anlamları

size application: haşıllama
size lubricant: haşıl yağı
size mixer: haşıl karıştırıcı
size take-up: haşıl alışı
sizing agent: haşıl maddesi
sizing assistant: haşıl yardımcı maddesi
sizing liquor: haşıl banyosu
sizing machine: haşıl makinesi
sizing oil: haşıl yağı
sizing roller: haşıllama silindiri
sizing room: haşıllama odası

Haşıl nedir ne anlama geliyor haşıl maddesi tdk sözlük anlamı: dokumacılıkta, kumaşları sertleştirmekte kullanılan, genellikle nişastalı, tutkala benzer sıvı.

Haşıl maddeleri ve haşıl yardımcı maddelerinden oluşan ipliklerin içinden geçirildiği banyoya denir.