Tekstil ve Moda

Çözgü Levendi Nedir, Dokumada Levent Ne İşe Yarar

Çözgü levendi boyu, dokuma kumaş enine göre ayarlanır.  
Çözgü levendi, dokuma leventi, levent, livert ya da lüvert (Alm. Kettbaum, Fr. ensouple d'ourdissage, İng. warp beam), çözgü çekme makinelerinde, üzerine çözgü iplikleri sarıldıktan sonra dokuma makinelerinin arkasındaki yerine bağlanan, ahşap ya da metalden yapılmış, her iki kenarında büyük kapakları bulunan silindire denir. 

Dokuma hazırlık kısımlarından biri olan çözgü hazırlama işlemi; müşteri istekleri doğrultusunda, dokuma planlama dairesinden gelen iş emrine göre ipliklerinin levent üzerine aktarılmasıdır. Levent denilen kumaş dokuma makinelerinde ipliklerin sarılı olduğu ve makara gibi dönen büyük makaralar her dokuma makinesi üreticisi tarafından ayrı olarak tasarlanmış metal aksamlı parçalardır. 

Çözgü ipliklerinin dokuma tezgahına getirilmeden önce sarıldıkları çok büyük bobinlere çözgü levendi denir. Levent, dokuma tezgahlarında üzerine çözgü ipliği veya ham kumaş sarılan, takılıp çıkarılabilen, ahşap, plastik veya metalden yapılmış, makara biçiminde dokuma makinesinde dokunacak kumaş enine uygun büyüklükte silindirlerdir. 

3 yorum:

levend mi, levent mi kelimenin kökü nedir

livert diyen de var

Livert, kumaş dokuma makinalarında ipliklerin sarılı olduğu ve makara gibi dönen parçaya verilen isimdir. Günümüz eğitim ve mühendislik dallarında Levent ismiyle de bilinmektedir. Livert imalatımızla 1987'den günümüze livert borusu, kampana (kapak) başlık, dişli, livert kaldırma ve taşıma arabaları, dok arabaları, kumaş taşıma arabaları, kumaş boruları, kaplamalı-kaplamasız silindirler, dokuma ve boyahane yedek parçaları ve özel üretimlerle imalatlarımıza devam etmekteyiz.