Gül deseni işlenmiş kanaviçe kumaş. |
Kanaviçe ya da kanaviçe işi, el işleri için kullanılan seyrek dokunmuş keten bezi ve onun üzerine yapılmış olan işlemelere verilen addır. Çarpı işi’de denilen kanaviçe, kare desenli, kumaş üzerine çapraz işlemelerle, bir modele göre yapılan el işidir.
Kanaviçe, etamin işine benzer. Aynen onun gibi renkli küçük çarpılardan desenler oluşturma şeklindedir. Etaminden farkı, kanaviçenin düz kumaş üzerine işlenmesidir. Kumaş üzerine öncelikle kaneve adı verilen özel dokunmuş bir kumaş tutturulur. Sonra renkli ipliklerle kanave referans olarak alınarak desen işlenir. Desenin işlenmesi bittikten sonra kanave asıl kumaş üzerinden ip ip çekilerek işlenmiş desenle kumaş arasından temizlenerek kanaviçe elde edilir. Batı kültüründeki goblene benzer, ancak ondan daha kalın iplerle ve daha ayrıntısızdır.
5 yorum:
Kanaviçe, el işleri için kullanılan, seyrekçe dokunmuş keten bezi veya kumaş anlamına gelir. Bu tanım ayrıca özel olarak bir kasnak veya yapının üzerine gerilmiş bezin üzerine iğne ve iplik ile yapılmış işleme, nakış içinde kullanıllır.
Kanaviçenin yapılışı nasıl olur kanaviçe nasıl işlenir bu da benden olsun. Kumaş üzerine öncelikle kaneve adı verilen özel dokunmuş bir kumaş tutturulur. Sonra renkli ipliklerle kanave referans olarak alınarak desen işlenir. Desenin işlenmesi bittikten sonra kanave asıl kumaş üzerinden ip ip çekilerek işlenmiş desenle kumaş arasından temizlenerek kanaviçe elde edilir.
bir de şu tanım var »» Kanaviçe: Yelkenlerde kullanılan sık dokunmuş pamuklu kanvas kumaşıdır. Günümüzde pamuklu ve sentetik elyafından imal edilmektedir. Bu kumaş moda giyimde, elişinde ve arayüz olarak kullanılır. Kanvas, yelken bezi ve kanaviçe birbirinin yerine kullanılmaktadır.
Kanaviçe ne demek kısaca kanaviçe nasıl yapılır derseniz: El işleri için kullanılan seyrek dokunmuş keten bezine denir. el işi yapanlar zaten bilirler bunu
kanaviçe ne demek kısaca, geleneksel türk tekstil sanatları, kumaş el işleri, kumaş işleme, klasik türk el sanatları, kanaviçe nedir nasıl yapılır
Yorum Gönder