Tekstil ve Moda

Keten Kumaş Nedir, Keten Kumaş Özellikleri

Yeşil keten kumaş. 
Keten, keten bitkisinin sapından yapılan elyaflı bir kumaş türüdür. Her mevsim kullanılmasına rağmen terletmeyen yapısı ile özellikle yaz aylarının vazgeçilmezi olan keten elbiseler, keten bitkisinin liflerinden elde edilmektedir. Yapısı pamuk lifine benzemektedir, doğaldır ve alerjik değildir ancak görece sert bir tutumu vardır. İnsanlığın elbise malzemesi kullanıldığı bilinen ilk kumaş türü olan keten kumaşlar, tekstil sektörü için vazgeçilmezlerden biridir. Keten kumaş; halı, perde, çarşaf, örtü, halat, dekor ürünleri, kaliteli kağıt gibi giyim harici pek çok eşyada da kullanılmaktadır. 

Bir hayli dayanıklı olması ve esneklik göstermemesi nedeniyle döşemelik olarak sıkça tercih edilir. Toz çekmeyen ve güneşte rengi solmayan keten kumaşlar; yapı ve inşaat malzemesi olarak kullanıldığı zamanda da iyi bir yalıtım sağlar. Aynı zamanda keten fazlaca nem ve su çekebildiği için mutfak ve banyo ürünlerinde de kendine geniş yer bulur. Keten bitkisinden kolayca elde edilebilen bu kumaşın yapısı pamuğu andırsa da alerjik bir özelliği bulunmaz. Kumaş sektörü için adeta vazgeçilmez olan keten; giyimde ve döşemede sıkça tercih edilir. Özellikle yaz aylarında mağaza vitrinlerinde keten kumaşlardan üretilmiş elbiselere, pantolonlara, gömleklere, şapkalara, bluzlara ve aksesuarlara sıkça rastlayabilirsiniz. 
Keten kumaşlar, hava alan yapısı sayesinde terletmez ve cildi tahriş etmez. 
Keten Kumaş Özellikleri 
Gündelik hayatta kendine geniş yer bulan keten kumaşlar; dekorasyonda, giyimde, döşemede, kısacası hemen hemen her sektörde yoğun şekilde kullanılır. En bilinen ve en önemli keten özellikleri arasında bu kumaşın serin tutma özelliği bulunur. Özellikle giyim sektöründe keten elbiseler yaz ayları için en çok tercih edilen elbise türleri arasında yer alır. İri gözenekli bir yapıya sahip olduğu için keten kumaşlar vücudun hava almasını sağlayarak ferahlık yaratır. Ancak esnek bir yapısı olmadığı için keten bir kıyafet alınacağı zaman mutlaka denemek gerekir. 

Birçok özelliği bulunan keten kumaşın özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz: 
- Keten kumaşın önemli özelliklerinden birisi, doğal bir elyaf olmasıdır. 
- Keten kumaş diğer kumaş çeşitlerine nazaran daha dayanıklıdır. 
- Yüksek nem çekme özelliğine sahip olan keten kumaş, bu özelliği sebebi ile banyo ürünlerinde de sıkça kullanılmaktadır. 
- Pürüzsüz ve tüylü yapısı sayesinde kolayca kirlenmeyen keten kumaşlarda renk solması ihtimali de çok düşüktür. 
- Pamuktan daha mukavim bir iplik türüdür ancak yapısal özellikleri çabuk bozulabildiği için keten kıyafetleri hem yıkarken hem kuruturken hem de ütülerken özenli olmak gerekir. 
- Parlak bir yapısı olan keten kumaşın, esneklik seviyesi düşüktür. 
- Keten elbiseler, kolayca kırışan kumaş çeşitleri arasında yer alır, bu yüzden sık sık ütüleme gerektirebilir. 
- Vücudun hava almasına olanak sağladığı için, yaz mevsiminde daha çok tercih edilir. 

Keten Elbiseler Nasıl Yıkanır 
Narin bir yapıya sahip olan keten kumaş çeşitleri, mutlaka kısa programda yıkanmalıdır. Özellikle ince keten kumaş, soğuk veya ılık suda yıkandıktan sonra mümkün mertebe sıkma programına sokulmamalıdır. Ham keten kumaş uzun ömürlü olsun istiyorsanız kumaşı yıkarken fazla deterjan da kullanmamalısınız. Benzer şekilde yumuşatıcıyı da seyrelterek kullanmanızda fayda var. Aksi takdirde dokuları zarar görebilir. Keten kumaştan yapılmış olan kıyafetleri kurutma makinesine atabilirsiniz ancak program olarak ütü kuruluğu programını seçmeniz gerekir. Bununla birlikte kurutma makinesinden çıkardıktan sonra keteni düşük ısıda rahatça ütüleyebilirsiniz. 

8 yorum:

ketenin bu kadar serin tuttuğuna inanmazdım ta ki geçen yaz bir adet keten pantolon sahibi olana kadar resmen alt taraf püfür püfür esiyor..

Keten kumaş nedir, ketenin özellikleri nelerdir? Keten kumaş nasıldır?

Keten, keten bitkisinin sapından yapılan elyaflı bir kumaş türüdür. İri gözenekleri ile vücutta hava akımını sağlar ve özellikle yaz aylarında kullanıma daha uygundur. Keten kumaş yaşamın her alanında kullanılabilecek kumaş çeşitlerinden biridir. Bundan dolayı kıyafetlerden, döşeme kumaşlarına kadar daha birçok alanda karşımıza çıkabilir.

Keten kumaş, Linum usitatissium adlı bitkinin gövdesinden elde edilen keten elyaflı bir kumaş çeşididir. Dokuma zorluklarından kaynaklı olarak daha az tercih edilen bir kumaş çeşididir. Ancak dayanıklı ve emici özelliği vardır. Özellikle yaz mevsiminde kullanılan keten elbise ve ürünler serin tutar ve terletmezler. Kırışma eğilimi yüksek olan kumaş ütülenmeye zorluk gösterir.

Ketenli kumaş nedir, keten kumaş nasıl anlaşılır: keten cilt üstünde yarattığı serinlik hissi nedeniyle, yazlık giysi üretimi için oldukça uygundur. Ana özellikleri olarak güçlü ve parlak olması, alerjik olmaması, yüksek su ve ter tutma kapasitesi ve vücut üstünde yarattığı rahatlıktır. Sıcak su ile yıkanabilir, hemen kurur ve kolayca kırışmasına rağmen ütülenmesi kolaydır.

Ketenden şık ve necip görünmenin de anahtarı. Esnememesi, güneşte solmaması, toz çekmemesi ve tüylenmeyen dokusuyla daima yeni ve temiz bir görünüm sağlar. Serinletici olması en önemli özelliği. Nem emiciliği de pamuktan daha yüksek. İlk çağlardan bu yana tercih edilen keten nerelerde kullanılıyor peki? Ya da nerelerde kullanılmıyor ki! Ceket, pantolon, etek, gömlek, elbise, tayyör, tunik ya da her türlü yazlıklar. Farklı dokuması, minimalist baskıları, çeşitli desenleri ile her kalıba uyum sağlıyor bu seçkin kumaş çeşidi. Astarlı, yarım astarlı ya da astarsız kullanıma da uygun.

keten sadece kumaş olarak kullanılmaz keten tohumu diğer bir ürün: Linacere bitkisinin kurutulmuş olgun tohumlarını ifade eder. Yağı, musilaz, proteinler ve linamerin taşır; yatıştırıcı, yumuşatıcı olarak kullanılır.

keten elbise özellikleri nelerdir, keten bakımı nasıl yapılır, keten nasıl bir kumaştır, keten kumaş özellikleri

yazlık keten kumaş sıcak günlerde favorim ama tene batmaması lazım liflerin yumuşatılmış olmalı.