Tekstil ve Moda

Gerçek Deri Nasıl Anlaşılır, Suni Deri ile Arasındaki Farklar Nelerdir

Gerçek deri ile suni deri karşılaştırması. 
Gerçek derinin suni deriden çok daha pahalı olduğunu bildiğimiz için, ödediğinizin gerçek deri mi yoksa suni deri mi olduğunu belirleyebilmek önemlidir. Teknik yönlerin yanı sıra, birkaç kolay adımda birinin suni deriyi nasıl görebileceğini bulalım. 

Hakiki derinin kendine has bir kokusu vardır. Doğal ve hafif kokar. Ateşe tuttuğunuzda suni deriye kıyasla hakiki deri hemen tutuşmaz. Gerçek deri yüzeyinde ufak gözeneklere sahiptir. Suni deride bu tarz gözenekler yer almaz ya da simetrik bir dizilimi vardır. Hakiki deride bulunan gözenekler, derinin nefes almasını sağlar. Aynı zamanda yumuşak bir dokuya sahip olan deri, uzun ömürlü ve dayanıklıdır. Hakiki deri uzun ömürlü ve sağlam özelliklidir. Deri hem kadın ve hem de erkek giyim üretiminde kullanılan önemli bir ham maddedir. Gerçek deri, çevrenin korunması adına çok daha avantajlıdır. Suni deri, tamamen kimyasal bir süreçten geçtiği için üretiminde çevreye çok zarar verilir. Aynı zamanda kimyasal bir kalıntı haline gelen suni deri, doğadan uzun yıllar kaybolmaz. Bu yan etkilerinin yanı sıra kullanıcı için de zararlı etkileri çoktur. Hakiki deri ise, kullanıcı ve çevre dostudur. 

Hakiki deriyi suni deriden ayırabileceğiniz birçok detay vardır. Bunlar içerisinde en dikkat çeken ayrıntılar şunlardır: 

1-) Görünüm Özellikleri Kusurludur 
Gerçek deri mükemmel pürüzsüz bir dokuya sahip değildir, çünkü her hayvan derisinin kendine özgü dokusu ve doğal görünmesini sağlayan kusurları vardır. Gerçek deri, dokunulduğunda veya basıldığında çok belirgin bir dokuya ve kırışmaya sahiptir. Yüzeye baskı uygulandığında yüzey kırışırsa, pürüzsüz ve eşit kalmazsa hakiki deridir. Oysa suni deri, kimyasal işlemlerden dolayı çok pürüzsüz, sentetik ve plastik benzeri bir yüzeye sahiptir. Hatta doğal olmayan ve homojen bir dokuya sahiptir. 

Hakiki deri asimetrik gözeneklere sahiptir. Derinin suni mi gerçek mi olduğunu belirlerken derinin gözeneklerini kontrol ettiğinizden emin olun. Deri yüzey, eğer çok mükemmel görünüyorsa, muhtemelen gerçek olamayacak kadar iyidir. Gerçek deri, doğal olduğu için tutarsız bir gözenek düzenine sahiptir. Buna karşılık, suni deri, tutarlı, tekrar eden bir desene sahiptir. Hakiki deri, yüzeyinde asimetrik gözenekler taşır bu nedenle gözenekleri inceleyin. Bu ufak kusuru aslında deriyi kullanıcı için kusursuz kılan en önemli detaydır. Gerçek deri, nefes alan bir yapıya sahiptir. Bu özelliği sayesinde kullanılan deri ayakkabı, çanta ve giyim modelleri nefes alabilmektedir. Nefes alan hakiki deri ürünler, doğal olarak kullanım sonrası kötü koku oluşumunu önler. Her giyim eşyası bir süre kullanıldıktan sonra kötü kokuya neden olabilmektedir. Hakiki deri ürünler kesinlikle böyle bir probleme yol açmazlar. Bu kullanışlı özelliğini ise, deri gözenekli yapısından alır. 

2-) Hakiki Derinin Kendine Has Kokusu Vardır 
Hakiki derinin en çok bilinen ve sevilen özelliği kendine has bir kokusunun olmasıdır. Çanta, ayakkabı ve giyim modellerinde karşımıza çıkan hakiki derinin; çok hafif ve herkesin hoşuna giden orijinal bir kokusu vardır. Ünlü birçok marka, ürettikleri parfümlerde deri notaları kullanır. Suni deriyse, kimyasal yapısı nedeni ile plastik koku taşır. Bu da suni ürünleri itici hale getirmektedir. 

Gerçek deri, suni olarak eklenemeyen doğal bir hayvan derisi kokusuna sahiptir. Deri kokusu, gerçek deriyi suni deriden ayırt edebilen önemli özelliklerden biridir. Suni deri kokusuz olabilir veya sentetik ve suni kokan plastik kimyasal bir kokuya sahip olabilir. Deri çanta, aksesuar, mobilya vb. herhangi bir deri ürünü satın alırken bunları göz önünde bulundurarak derinin gerçek mi yoksa suni mi olduğunu kolayca görebilir ve seçiminizi buna göre yapabilirsiniz. 

3-) Sentetik Kemerler, Deri Kemerlere Göre Çok Çabuk Aşınır 
Gerçek deri kıyafetler, derinin yapısı gereği suni deri olan muadillerine göre farklıdır. Suni deriler; bir kaç yıl içerisinde çatlama ve parçalanma gibi sorunlar ile karşılaşır. Ancak hakiki deri elbiseler tam tersinde yıllarca kullanımda bile çatlama yapmamaktadır. Özellikle hakiki deri ürünleri uygun şartlarda bakarsanız çok uzun yıllar sorunsuz kullanabilirsiniz. 

4-) Hakiki Deri Suyu Emer 
Hakiki deriler belli oranda suyu emebilir. Genellikle hakiki deri üzerine bir damla su damlatırsanız su birkaç dakikada emilir. Kuruduktan sonra derinin emici etkisi herhangi bir renk değişikliği veya leke bırakmaz. Suni veya sentetik bir deri parçası, bir damla suyu dahi emmez çünkü çoğunlukla yüzeyine sentetik kaplama yapılmıştır. 

Deri ürünler suyu çok çabuk emebilir. Ancak bu durum hakiki deri ürün için hep aynı değildir. Bu nedenle bu yöntem ile hakiki deri olup olmadığını kontrol etmeniz bazen yanlış sonuçlanabilir. Özel yöntemler ile üretilen bazı hakiki ürünler örneğin deri kemerler ne kadar orijinal olursa olsun suyu emmez. Bu işlem özel kimyasal maddeler ile sağlanır. 

5-) Hakiki Deri Pahalıdır 
Hakiki deriler, suni derilere göre pahalıdır. 

6-) Hakiki Deri Hemen Alev Almaz 
Hakiki deri, aleve maruz kalırsa sentetik deri gibi hemen tutuşmaz, alev almaz. 

Sonuç ve Değerlendirme 
Hem suni deri hem de gerçek derinin avantajları ve dezavantajları olsa da, aralarındaki nihai seçim, son tüketicinin kişisel tercihine bağlıdır. Suni deri, gerçek deriye göre daha ucuz bir alternatiftir ancak suni derinin fiyatı daha az olduğu için kalitesi de gerçek deriye göre daha düşüktür. Gerçek sırçalı deri ürünler uzun süre dayanır ve zamanla doğal şekilde yaşlanır, bu da suni deriye kıyasla ekstra ücret ödemeye değerdir. 

2 yorum:

gerçek deri ve suni deri arasındaki farklılar nelerdir, alışverişe başlamadan bilinmesi gereken detaylar.

deri neden soyulur; gerçek olmayan deriler eskiyince soyulur