Tekstil ve Moda

Polipropilen Nedir (Polypropylene - PP)

Polipropilen iplikler. 
Polipropilen (Alm. Polyethylenfaser, Fr. fibre polypropylène, İng. polypropylene fiber), polipropilen polimerinden elde edilen, düşük yoğunluk, düşük nem alımı, güve ve mikroorganizmalara karşı yüksek dayanım özellikleri nedeniyle sanayi uygulamalarında, halıcılıkta, jeotekstillerde balıkçılıkta, çuval yapımında ve bazı giysilerde kullanılan sentetik liflerdir. Polipropilen, tekstil başta olmak üzere; otomotiv sanayinde kullanılan parçalardan, mutfak gereçleri üretimi ve yiyecek paketlemesine kadar çok geniş kullanım alanı olan termoplastik bir polimerdir. 

Bir petrol ürünü olan propilenin uygun katalizörler ile 25-30 atmosfer basıncı altında 100 °C'de polimerizasyonu ile elde edilmektedir. Polipropilen lifleri günümüzde yumuşak çekim veya düzesiz çekim yöntemine (film yarma tekniği) göre elde edilir. 

Polipropilen lifi kimyasal formülü: (C3H6)n, yoğunluğu: 946 kg/m³, erime sıcaklığı 160 °C’dir, PP veya polypropylene olarak bilinir. İtalyan bilimadamı Giulio Natta (1903-1979) ve Alman bilim adamı Karl Ziegler (1898-1973) tarafından 1954 yılında polietileni geliştirme çabaları sonucunda bulunmuştur. 

Polipropilen üretim şekli üreticiye göre değişmektedir. Bazı üreticiler elyafta boyanabilirlik, ışık haslığı, ısıya dayanıklılık ve elyaf kesitinin şekline önem vermektedir. Propilen gazı uygun komponentleri polimerize edilmesi suretiyle inceltilir. Propilenden oluşan polimer seyrelti içinde katalisti dekompoze edilmek için kirlenir. Ardından filtre edilerek saflaştırılır ve polipropilen reçinesi tozu haline getirilir. Bu reçineye polipropilen ısı ve ışık haslığını arttırıcı katkı maddesi ilave edilebilir. Reçine daha sonra eritilerek ekstruder ve düze üzerinden fılament çekilir. Molekül oryantasyonunu sağlamak, elyaf mukavemetini yükseltmek, sürtünme haslığı ve elastikiyet kazandırmak için düzeden akan filamentler bir miktar çekilir. Çekim ne kadar fazla olursa mukavemet o oranda yükselir. Fakat elastikiyet düşer. Elyafın elastikiyet ve çekmesini sabitleştirmek için ısı altında fikse edilir. Lifler ekstrüzyon ile üretilir fakat büyük çoğunluğu şerit ya da şerit olarak kesilmek üzere film olarak ekstrüzyon yapılır. Şeritler, sicim yada halat oluşturmak üzere bükülür veya dokumada doğrudan kullanılır. Kesikli formda lif üretmek üzere tow da üretilir. Gerilim altında şerit bükmek fibrilasyona sebep olur ve bu neticede lifsi yapıda bir sicim üretilir. 

Polipropilen Lifinin Özellikleri 
Polipropilen düşük erime sıcaklığına sahiptir. Islak iken mukavemetli olmasına ve bu mukavemetini kaybetmemesine rağmen, çekme modülü normal poliamid'den daha düşüktür ve elastik geri dönmeye ve kötü sürtünme davranışına sahiptir. Tekstil lifleri arasında en düşük yoğunluğa sahiptir ve bu yüzden ağırlığına göre iyi örtücülüğe sahiptir. Kırışıklık tutmaz ve ince lif formunda tuşesi yumuşaktır. Lifler arasından suyun kolayca hareket edebilmesinden dolayı iyi fitil yani kılcallık etkisiyle suyu aktarma özelliğine sahiptir. Alev alma özelliği vardır ama % 100 polipropilen kendi kendini söndürücüdür. Öte yandan yanıcılığı, diğer yanıcı liflerle karıştırıldığında daha da artar. Kimyasal dayanımı iyidir ama kuru temizleme için uygun değildir. Polipropilen leke ve kirleri kolayca bırakır ama yağları üzerinde tutma eğilimindedir. 

- En hafif liftir, suda yüzebilir, güçlü ve esnektir. 
- Polipropilen, yorulmaya karşı çok iyi direnç gösterir. 
- Pas, güneş ışığı, koku ve statik problemlere karşı dirençlidir. 
- Sürtünme katsayısı düşük olup, çok iyi elektrik yalıtımı sağlar. 
- Polipropilen kumaş, yüksek yalıtımlıdır, hızlı kuruyabilir. 
- Kimyasallardan dolayı oluşan bozulmalara, küf, ter ve çürümeye karşı dirençlidir. 
- Tüylenme problemi olmaz. 
- Düşük maliyetlidir, iyi bir darbe dayanımı vardır. 
- Tüm termoplastik işleme proseslerine uygundur. 

Buna karşın şu dezavantajlara sahiptir. 
- UV ışını dayanımı azdır, yüksek termal genleşme gösterir. 
- Boya ve kaplaması zordur. 
- Polipropilen, iplik veya kumaş hâlinde boyanamaz sadece eriyikte boyanabilir. 
Ütüleme, yıkama ve kurulama düşük ısıda yapılmalıdır. 
- Dış hava şartlarına dayanımı azdır, oksitlenmeye açıktır. 
- Yanıcı olup, klor içeren solventler ile etkileşime girer. 
Polipropilen, valiz üretiminde de hafif ve dayanıklı yapısı ile yaygın olarak kullanılır. 
Polipropilen Kullanım Alanları 
Polipropilen (PP) termoplastik bir ürün olup, tekstil ve plastik endüstrisinde yaygın olarak kullanılan polimerlerden birisidir. PP liflerinden üretilmiş giysilik ve döşemelik kumaşlar, halılar ve teknik tekstiller gibi malzemeler günümüzde yaygın olarak kullanılmaktadır. Tekstil malzemelerinde PP liflerinin tercih edilmesinin nedeni düşük maliyetleri, kolay işlenebilirlikleri, düşük yoğunlukları, yüksek mukavemetleri ve mükemmel kimyasal dayanımları olarak özetlenebilir. 

Hazır giyimde: günlük giyim, spor giyim, iç giyim, astar, kot ve çoraplarda. 
Ev tekstilinde: iç ve dış halılar, duvar kaplamaları, valiz üretiminde, halı, mobilya ve yatak kumaşında kullanılmaktadır. 

Polipropilen şerit ve lif formunda kullanılabilir. 2-3 mm genişliğindeki şeritler doğrudan mekiksiz dokuma makinelerinde, şerit bükülmeden düz duracak şekilde dokunabilir öyle kumaşların temel kullanım yeri bir zamanlar Jüt kumaşlar tarafından yerine getiren halı zemin dokumaları, çuvallar ve balya sarma kumaştandır. 10 mm veya daha geniş şeritler halat yapmak için bükülürler. Polipropilen lifinin diğer önemli kullanım alanı da halıların havıdır. Burada kullanım bulmasının nedeni, hafiflik, yumuşak tutum ve ezildikten sonra yeterli geri dönme gibi özellikleridir. Polipropilen kesil elyaf, iğnelenmiş keçe ya da tafting halılarda genellikle yünlü veya naylon ile karışım halde eğrilmiş iplik olarak kullanılır. Tekstüre edilmiş filament polipropilen iplikler ise artarak halılarda kullanılmaktadır. Polipropilen lifinin diğer bir kullanım alanı dayanıklılık ve kolay leke çıkarma özelliklerinden dolayı döşemelik kumaşlardır. Polipropilen lifler halı altlığı ve hijyenik tekstillerde kullanılmak maksadıyla dokusuz yüzeylerde kullanılır. Hijyenik tekstil polipropilen lifinin iyi fitil etkisi özelliğinden yararlanır. Halen en belli başlı giyim ürünü, termal iç çamaşır ve çorap gibi kuru temizleme gerektirmeyen örme eşyalardır. Kaba polipropilen lifleri binalarda, inşaat mühendisliğinde ve diğer bir dizi amaçlarla kullanılır. 

9 yorum:

polipropilen, petrol parçalanırken gaz olarak açığa çıkan ürünün polimerizasyonu sonucu oluşan sentetik maddenin adıdır. yani bir petro-kimya ürünü tekstil vb. bir çok alanda kullanılıyor. Petrol hammaddesi olduğu için sağlıklı olmadığı tanımdan da anlaşılıyor.

boyanması zordur denilmiş ancak üretimden sonra boyanmıyor üretim esnasında boyanıyor, polipropilen PP üretimden sonra boya tutmaz ve renklendirme yapılmaz; iplik, üretim esnasında talep edilen renkte boyanır ve her siparişte aynı tonda renk elde edilir. Bu nedenle renk farklılığı sorunu olmaz.

PP, Tekstil sektöründe kullanılan iplikler içerisinde en hafif olanıdır. Diğer sentetik ipliklerden polyester ve naylona kıyasla çok hafif bir polimerdir.

Polipropilen piyasadaki sentetik ve plastik malzemeler arasında geri dönüşüm açısından polyester ve naylon gibi sentetik polimerler içinde en avantajlı olanıdır.

PP suyu sevmeyen ve su itici özelliği (hidrofobik) olan bir polimerdir. Dolayısıyla ipliğin mekanik özellikleri bağıl nemdeki değişimlerden etkilenmez.

Poripropilen İpliğin Avantajları Nelerdir: Esneklik, düşük yoğunluk, düşük ısı iletkenliği, düşük nem absorbsiyonu, gıda maddelerine ambalaj olma açısından uygunluk, minimum statik elektriklenme, kimyasallara karşı üstün dayanıklılık gibi artıları vardır.

Tekstil sektöründe kullanılan en hafif ve kullanışlı iplik olarak kabul edilen polipropilen iplik, pp iplik ve polip iplik olarak da adlandırılır.

Polipropilen iplik alerjik reaksiyonlara sebep olmayan hijyenik bir yapıya sahiptir. Ter ve benzeri sebeplerle oluşan nem, nefes alan yapısı sayesinde dışarı atılmakta, nem ve su tutmadığı gibi kir ve leke de barındırmamaktadır. Aynı zamanda, doğaya dönüşüm ve tekrar kullanılabilirlik açısından da diğer bir çok iplik türevinden daha avantajlı bir konumda bulunmaktadır. İhtiyaç duyulan oranlarda yüksek mukavemet özelliği de kazandırılabilen bir iplik türüdür. İmalatı esnasında yapılan uygulamalar ile kazandırılacak kopmazlık ve yüksek mukavemet gibi özelliklere sahip olmaktadır.

Teknik özellikleri sebebiyle sadece dar dokuma sektörü tarafından en çok tercih edilen ve kullanılan iplik türü olmakla kalmayıp, ev tekstili, çorap ve halı imalatı gibi çok farklı alan ve sektörlerde de tercih edilerek kullanılmaktadır.

polipropilen liflerinin yapısı,tekstilde polipropilen lifi,polipropilen ne demek,polipropilen elyafının kullanım alanları,polipropilen genel özellikleri nelerdir,

HAM MADDE - İPLİK Polipropilen, ham petrol türevlerinden olan "Naphta" maddesinden elde edilen propilen moleküllerinin polimerizasyonu (moleküllerin uç uca eklenerek büyük moleküllerin elde edilmesi işlemi) ile elde edilen doğal beyaz renkli bir malzemedir.