Tekstil ve Moda

Eriyikte Boyama Nedir

Eriyikte boyama işlemi. 
Eriyikte boyama, ekstrüder içine polimer cipsi ile birlikte boyar madde ve gerekli katkı maddeleri karıştırılmaktadır. Bu karışım belirli bir oranda olmalıdır. Ekstrüder çıkışında elde edilen filament boyanmış hâldedir. Bu şekilde granül hâlinde iken yapılan boyama işlemine eriyikte boyama denir. Eriyikte boyama yapılmaz ise elyaf saydam (renksiz) olarak üretilir. Renklendirilmesi gerekiyorsa sonradan boyanır. 

Eriyik boyama, istenirse yapılan bir işlemdir. Ancak bazı polimerler (polipropilen gibi) sadece eriyik hâlinde boyanabilmektedir. Polipropilen, iplik veya kumaş hâlinde boyanamamaktadır. Polimer eriyik hâlinde iken hem boyar madde hem de ipliğin son kullanımına yardımcı bazı katkı kimyasalları eklenir. Bu karışıma masterbatch adı verilir. Dozaj ayarlaması da bu masterbatch maddesi ile ham madde cipsi arasında olur. 

Eriyikten boyama yöntemi ise daha az miktarda su tüketimi (devir daim suyu) ve çok daha az enerji tüketimi gerektirdiğinden diğer boyama yöntemlerine göre en çevreci ve sürdürülebilir boyama yöntemi olarak öne çıkmaktadır. 

0 yorum: