Tekstil ve Moda

Katlama Nedir, Tekstilde Katlama İşlemi

İplik katlama makinesi çalışma prensibi. 
İplik katlama (Alm. Garndopplung, İng. yarn doubling), iki ya da daha fazla tek katlı ipliğin bükülmeden paralel olarak bir araya getirilmesi işlemine denir. Katlama, iplik özelliklerini geliştirmek ve tek katlı ipliklerle sağlanamayan iplik veya kumaş performansını elde etmek amacıyla iki veya daha fazla sayıdaki tek katlı ipliğin birbiri üzerine bükülmesi şeklinde uygulanır. Elde edilecek ipliğin istenilen kat sayısına göre iki yada daha fazla ipliğin bir araya getirilerek aynı bobin masurası üzerine sarılmasına katlama denir. 

Tek katlı iki veya daha çok ipliğin bükülmesi veya katlanması ile elde edilen iplikler de katlı iplik olarak adlandırılmaktadır. Katlama, özellikle eğirme sonrası işlemlerde ortaya çıkan kuvvetlere ipliğin dayanabilmesi için ipliğe mukavemet ve aşınma direnci kazandırmak amacıyla yapılmaktadır. Öte yandan, pürüzsüz bir yüzey ile yumuşak bir tutuma sahip oldukça parlak, düzgün, az tüylü, mukavim ve aşınmaya karşı dirençli iplikler çok katlı iplik olarak da adlandırılmaktadır. 

Katlama sayısı, iplik üretim hattında yer alan makinelerde makineye giren uç sayısının, çıkan uç sayısına oranına denir. 

Katlı ipliklerin pek çok kullanım alanı bulunmaktadır. Katlama işlemi, kısa ştapelli iplikçilikte olduğu kadar dikiş iplikleri üretiminde ve lastik kordu, kablo gibi teknik tekstil ürünlerinin üretiminde de uygulanmaktadır. 

İplik Katlamanın Amaçları 
a-) İpliğin dayanıklılığını arttırmak, 
b-) Daha kalın iplik elde etmek, 
c-) Değişik özellikte iplik elde etmek, 
d-) Karışık renkli (fantezi vb.) iplik elde etmek. 

Katlama Makinesi 
Bu makine bobinlerin yerleştirildiği cağlığa yerleştirilir. Yerleştirilecek bobin sayısı katlanacak iplik sayısı kadardır. Cağlığa yerleştirilen bobinlerdeki iplikler kılavuz ve germe - çekme tertibatından geçirildikten sonra kontrol tertibatından geçirilir. Kontrol tertibatı her ipliği ayrı ayrı kontrol eder ve bundan sonra iplikler sevk silindiriyle ve yardımcı silindirler arasında üç tur dolandırılır. Böylece katlama daha düzgün olur ve cağlıktan iplik çekimi daha kolay olur. Daha sonra sayaç yardımıyla uzunluğu ölçülen iplikler kopça yardımıyla makaraya sarılır. 

4 yorum:

katlama aynı özellikteki birden fazla nesneyi birbiri üzerine koyma, ekleme, bir hale getirme eylemi, örneğin kağıt parayı katlayıp cebine koydu.

e sana katlanamıyorum ne olacak :) aynı özellikteki sen ve beni bir biri üstüne koyamama, ekleyememe, bir hale getirememe eylemi mi oluyor o da. neyse aynı kelime farklı disiplinlerde bambaşka anlama gelebilir.

iplik katlama nedir, tekstile iplik katlama, katlama nedir tekstil, katlamanın amaçları, tekstilde katlama ne demek, bükümsüz iplik katlama,

katlama sayısı ya da dublaj sayısı (İng. doubling number) tekstilde iplik üretim hattında yer alan makinelerde makineye giren uç sayısının, çıkan uç sayısına oranı olarak ifade edilir.