Öko-Tex Standardı (tam adıyla OEKO-TEX® Standard 100), tekstil
ham madde,
yarı mamul ve son ürünlerin üretimlerinin her aşamasında uygulanabilen, insan ekolojisi şartlarını temel alan test ve belgelendirme sistemine denir. OEKO-TEX® zararlı madde denetimleri, temel olarak tekstil ve malzemelerin kullanım amaçlarına göre yapılmaktadır. Ürünün ciltle teması ne kadar yoğunsa ve cilt ne kadar hassas ise, insan ekolojik gereksinimlerine o kadar sıkı derecede uyulması gerekir.
Oeko-Tex ürün etiketlerini, şirket sertifikalarını, Uluslararası Tekstil, Deri Ekolojisi Alanında Araştırma ve Test Derneği tarafından sağlanan diğer hizmetleri (kısaca Oeko-Tex olarak da adlandırılır) temsil eden tescilli bir ticari markadır. Oeko-Tex Derneği, Oeko-Tex Standard 100 (eski adıyla Oeko-Tex Standard 100), Made in Green by Oeko-Tex (eski adıyla Oeko-Tex Standard 100plus) ve Leather Standard by Oeko-Tex'in ürünle ilgili etiketlerini yayınlar. Ayrıca, tekstil üretiminde kullanılacak kimyasallar için Eco Passport etiketi ve üretim tesisleri için STeP by Oeko-Tex etiketi (eski adıyla Oeko-Tex Standard 1000) ve Detox to Zero durum raporu gibi belgeler de sağlanmaktadır.
Oeko-Tex etiketleri ve sertifikaları, tekstil değer zinciri boyunca üretimin tüm aşamalarından (hammaddeler ve elyaflar, iplikler, kumaşlar, kullanıma hazır son ürünler)
tekstil ürünlerinin ve deri eşyaların insan-ekolojik güvenliğini onaylar. Bazıları ayrıca üretim tesislerindeki sosyal ve çevresel açıdan sağlıklı koşullara da tanıklık eder. Merkezi Zürih'te (İsviçre) bulunan Tekstil ve Deri Ekolojisi Alanında Uluslararası Araştırma ve Test Derneği (Oeko-Tex) 1992 yılında kurulmuştur. Kurucu üyeler Avusturya Tekstil Araştırma Enstitüsü (OETI) ve Alman Hohenstein Enstitüsüdür. Şu anda Oeko-Tex Derneği, 80'den fazla ülkede irtibat ofisleri bulunan bir organizasyondur. Danışman ve aracı kuruluşlar tarafından yapılan testler değil, kendi hizmet verdiği laboratuvarları ve onların temsilcileri tarafından hizmet alınmalıdır.
Oeko-Tex Sertifikaları ve Test Süreci
Standard 100 by Oeko-Tex
1992 yılında piyasaya sürülen Standard 100 by Oeko-Tex ürünü, tekstil malzemelerine, ara ürünlere, üretimin tüm aşamalarında ve hazır tekstil ürünlerine uygulanabilen bağımsız bir test ve sertifikasyon sistemidir. Bu sertifika, ürünlerin zararlı kimyasallar açısından test edilip belirlenen sınırların altında kaldığını onaylar. Sertifikalı ürünler arasında ham ve boyanmış iplikler, kumaşlar, örgüler, tüketim malları (giysi,
ev tekstili, yatak çarşafları, havlu kumaşlar, tekstil oyuncakları vb.) yer almaktadır.
Amaç
Oeko-Tex Standard 100, tüketicilere etiketli tekstil ürünlerinin çok çeşitli zararlı maddeler için laboratuvar testlerinden geçtiğini ve bu maddelerin içeriğinin Oeko-Tex Derneği tarafından belirlenen sınır değerlerin altında kaldığını açıkça belirtmeyi amaçlamaktadır. Standardın uygulamaya konulması, tekstil ve giyim endüstrisinin münferit tesislerinde azalan dikey üretim aralığını hesaba katarak ve zararlı risk potansiyeli için bölgesel olarak farklı değerlendirme standartlarını telafi ederek, üreticiler ve perakendeciler için küresel olarak standartlaştırılmış bir kalite güvence sistemi oluşturmuştur. Oeko-Tex sertifikasının kullanılması, sonraki üretim seviyeleri ve tüketiciler için insan-ekolojik gerekliliklere uygunluğu belgeler.
Önkoşullar ve Ürün Sınıfları
Oeko-Tex sertifikası, bir tekstil ürününün tüm bileşenlerinin belirlenen güvenlik kriterlerine uygun olması koşuluyla verilir. Örneğin, bir giysi için dış kumaşa ek olarak
, iplikler,
astarlar,
baskılar, düğmeler, fermuarlar,
perçinler gibi aksesuarların da test edilmesi gerekir. Zararlı maddeler için Oeko-Tex testinin kapsamı ve gereksinimleri, ürünün kullanım amacına bağlı olarak değişir.
Oeko-Tex, ürünleri dört ana sınıfa ayırır:
- Ürün Sınıfı I – Bebek kıyafetleri ve bebekler için ürünler (36 aya kadar)
- Ürün Sınıfı II – Uzun süreli veya geniş yüzeyli cilt teması olan maddeler
- Ürün Sınıfı III – Deri teması az olan veya olmayan tekstiller
- Ürün Sınıfı IV – Dekoratif amaçlı döşeme malzemeleri (perdeler, masa örtüleri, halılar vb.)
Ürün sınıfı I için gereksinimler daha katıdır ve özellikle tükürük direnci gibi ek testler içerir.
Laboratuvar Testleri ve Kimyasal Maddeler
Oeko-Tex sertifikası verilen ürünler, küresel olarak bağlayıcı olan test kriterlerine ve sınır değerlerine tabidir. Bu testler her yıl güncellenir ve genişletilir. Standard 100'ün güncel versiyonu Oeko-Tex'in resmi web sitesinde yer almaktadır. Test parametreleri, yasalarla yasaklanmış veya düzenlenmiş maddeler ile sorunlu olduğu bilinen henüz düzenlenmemiş maddeleri içerir.
Tekstil ürünleri, 17 kimyasal gruptan birkaç yüz ayrı madde içeriği açısından test edilir. Bu testler, ürünlerin içeriğini şu maddelere göre inceler:
- Yasaklı Azo boyaları, formaldehit, pentaklorofenol, kadmiyum, nikel gibi zararlı kimyasallar,
- Avrupa Kimyasallar Yönetmeliği REACh Ek XVII ve XIV ve ECHA SVHC Aday Listesinin gereklilikleri,
- Kurşun ile ilgili ABD Tüketici Ürünleri Güvenliğini İyileştirme Yasası (CPSIA) gereksinimleri,
- Çevreyle ilgili çok sayıda diğer madde sınıfları,
- Sağlığa zararlı veya çevreyle ilgili olduğu bilinen ancak henüz herhangi bir düzenlemeye tabi olmayan maddeler.
Ayrıca, test edilen tüm ürünler cilt dostu bir pH değerine ve iyi bir
renk haslığına sahip olmalıdır. Uçucu kimyasalların emisyonları için test edilirler ve koku alma testine tabi tutulurlar.
Sürekli İzleme ve Sertifika Geçerliliği
Oeko-Tex sertifikası bir yıl geçerlidir. Sertifikalı ürünler, belirli aralıklarla yeniden test edilir ve güncellenir. Bu, ürünlerin sadece ilk üretim aşamasında değil, tüm yaşam döngüsü boyunca insan sağlığı ve çevre açısından güvenli olmalarını sağlar.
0 yorum:
Yorum Gönder
Merhaba, daha kaliteli bir site için yorumlarınızı bekliyoruz.