Tekstil ve Moda

Haslık Nedir, Haslık Ne Demek

Haslık genellikle, kumaşın renginin solmaya direnci ile ifade edilir. 
Haslık (Alm. Echtheit, Fr. solidité, İng. fastness), boyalı veya baskılı bir tekstil ürününde bulunan renklerin, üretim ya da kullanım sırasında karşılaştığı etkenlere karşı direnme, dayanma gücüne denir. 

Kumaşta haslık kavramı, kullanım sırasında tekstil ürünlerinin maruz kalacağı çeşitli etkilere karşı dayanımın ifade eder. Eğer bir kumaşın belli bir alanda dayanımı iyi ise haslığı yüksek şeklinde ifade edilir. Haslık değeri, görünüm, estetik, zevk gibi kavramlar bir ürünün satışı üzerinde önemli rol oynar. 

Haslık kumaşın ıslak ya da kuru olması durumunda ayrı ayrı ölçülür. Islak (yaş) haslık, kuru haslık gibi. Haslık çeşitlerini renk haslığı, sürtünme haslığı ışık haslığı, yıkama haslığı, ter haslığı, hava koşullarına dayanıklılık gibi ana başlıklarda toplayabiliriz. 

Renk haslığı: Boyalı veya baskılı ürünün üzerindeki boyarmaddenin kullanımı ve bakımı sırasında maruz kaldığı doğal etkilere karşı koyabilme ve renk dayanım özelliğidir. Kumaşın renginin atmaması ve elbisenin solmaması istenir. 

Sürtünme haslığı: Kuru ve yaş sürtünme olarak ikiye ayrılır. Tekstil ürününün kullanım şartlarında kullanıldığı alanlara göre sürtünmeden dolayı karşılaşacağı etkilere dayanım direncidir. 

Işık haslığı: Renkli ve baskılı ürünün güneş ışınlarına karşı renklerini uzun süre koruyabilme direncidir. Uzun süre güneş ışınlarına maruz kalacak ürünün yüksek ışık haslığına sahip olması gerekir. 

Hava koşullarına dayanıklılık haslığı: Çadır, bayrak, branda olarak kullanılan tekstil ürününün güneş ışınlarına nem, rüzgâr, yağmur gibi doğal koşullara dayanıklı olması gerekir. Bu koşullara uygun boyar maddeler kullanılmalıdır. 

Ter haslığı: Ter haslığının en dikkat edilmesi gereken ürünler üst giyim için hazırlanan ürünlerdir, terlemeye maruz kalmayacak giyim eşyası çok azdır, ürünün terleme sonucunda boya salmaması veya sararma göstermemesi gerekir. 

Kullanım haslığı: Bir ürünün satılabilmesi için görüntüsü ve estetiği önemli rol oynar, ürünün kendi kullanım şartlarımızda bu görüntüsünü ve estetiğini daha uzun muhafaza etme dayanımına kullanım haslığı denir. 

Yukarıda belirtilen haslık çeşitlerine ek olarak: su haslığı, tükürük haslığı, yıkama haslığı, kaynatma haslığı, yıkama haslığı, kuru temizleme haslığı, su damlatma haslığı, sürtme haslığı, hava şartlarında ışık haslığı, terli ışık haslığı, klorlu ağartma haslığı, klorsuz ağartma haslığı, deniz suyu haslığı, havuz suyu haslığı, kuru ısı haslığı, sıcak pres haslığı, frosting haslığı, fenolik sararma haslığı, boyar madde transferine karşı renk haslığı ve paslanma dayanımı haslığı gibi çeşitleri vardır. 

Tekstil Haslık Testleri 
Uluslararası akreditasyon kuruluşları haslık testlerin de standart değerler sağlamak için skala geliştirmişlerdir. Bu skalalar mavi skala ve gri skala olmak üzere iki çeşittir. 

Mavi skala: Bu skala değerlendirilmesinde ışık haslıkları test edilir sekiz basamak olarak içinde yine ayrı derecelendirilmiştir. 

Gri skala: Işık haslığı dışındaki tüm testler gri skalaya göre değerlendirilir. Bu skala da 5 basamak olarak kullanılır. Örnek olarak alttaki gibidir. Gri skalaya göre derecelendirme: 
5. derece: Çok iyi, 
4/5 derece: İyi, 
4. derece: Orta, 
3/5 derece: Biraz kötü, 
3. derece: Sınır değer, 
2/5 derece: Siyahlar için kabul edilebilir diğer renkler için ret, 
2. derece: Kötü, 
1/5 derece: Çok kötü, 
1. derece: Çok kötü. 

7 yorum:

Haslık kelimesi has'tan gelir. Mesela adamın hası denilince nasıl olumlu bir anlamı varsa, yani adamın dibi gibi şey oluyorsa, kumaşta da böyledir haslığı yüksek elbiseler tercih edilmelidir ancak has insanda olduğu gibi haslığı son kullanıcı olarak kullanana kadar bilmenin çokta imkanı yok maalesef. etikette veya üründe haslıkla ilgili bir ibare yoktur

haslığın ingilizcesi fastness olarak geçer ve türkçedeki ilk anlamı solmazlık'tır. Yani etkilere karşı solmayan veya daha az solan kumaşın haslığı yüksektir. isterse bu etki güneş olsun isterse deterjan.

ingilizce eş anlamlı kelimeler:
dayanıklılık: durability, resistance, strength, endurance, toughness, fastness
solmazlık: fastness
sağlamlık: sturdiness, robustness, stability, durability, soundness, fastness
hızlılık: speed, fastness, speediness, readiness
çabukluk: promptness, quickness, speed, swiftness, fastness, readiness
uçarılık: debauchery, airiness, fastness, flightiness, flippancy
sıkılık: firmness, tightness, stringency, fastness
sabır: patience, endurance, forbearance, steadfastness, steadiness, fastness
sebat: persistence, perseverance, steadfastness, constancy, permanency, fastness
sığınak: shelter, refuge, haven, bunker, sanctuary, fastness
emin yer: fastness

yaş haslık kumaşın ıslak olması durumunda geçerlidir çünkü elbise kullanırken mutlaka ıslanacak en azından makineye atılıp yıkanacaktır. Bu nedenle yaş haslıklarda çok önemli, elbise kuru iken çok güzel alımlı janjanlı ama ıslandığında bütün makyajının akmaması lazım

Haslık ne demek sözlük anlamı tdk: Tekstil ürünlerinin ışık, yıkama sürtünme vb. etkenlere karşı dayanıklılığı. kumaşın haslığı, elbisenin haslığı

haslık çeşitleri ingilizce türkçe anlamları:

fastness: haslık
fastness to bleaching: ağartma haslığı, beyazlatma haslığı
fastness to boiling: kaynatma haslığı
fastness to carbonizing: karbonizasyon haslığı
fastness to cleaning: temizleme haslığı,
fastness to crabbing: yaş fiksaj haslığı
fastness to decating: dekatürleme haslığı
fastness to detergents: deterjan haslığı
fastness to dry cleaning: kuru temizleme haslığı
fastness to fulling: dinkleme haslığı
fastness to ironing: ütü haslığı
fastness to kier boiling: kazanda pişirme haslığı
fastness to light: ışık haslığı
fastness to mercerizing: merserizasyon haslığı
fastness to milling: dinkleme haslığı
fastness to perspiration: tere karşı dayanıklılık, ter haslığı
fastness to potting: yaş dekatür haslığı,
fastness to pressing: baskı haslığı
fastness to processing: fabrikasyon haslığı
fastness to rain: yağmur haslığı
fastness to rubbing: sürtünme haslığı
fastness to saltwater: tuzlu su haslığı
fastness to steaming: buharlanma haslığı
fastness to soap: sabunlama haslığı
fastness to solvents: çözücü haslığı
fastness to storage: depolama haslığı
fastness to sunlight: güneş ışığı haslığı
fastness to washing: yıkama haslığı
fastness to water: suya karşı dayanıklılık
fastness to water drops: su damlası haslığı, su lekesi haslığı
fastness to water spotting: su damlası haslığı, su lekesi haslığı fastness to weathering: hava haslığı, hava etkilerine karşı dayanıklılık

Haslık ne demek: Haslık bir boyanın veya boyanmış kumaşın, hava ve ışık etkisiyle solmaya karşı direncini ifade eden terimdir.

haslık çeşitleri nelerdir, yaş ve kuru haslık, tekstilde haslık nedir, kumaşta haslık ne anlama geliyor, ıslak haslıklar, elbisenin haslık değerleri nedir, haslık ne demek