Tekstil ve Moda

Alizarin Renk Nedir, Alizarin Rengi Ne Demek

Alizarin kırmızısı rengi. 
Alizarin, (Alm. Alizarin, Fr. alizarine, İng. alizarin), günümüzde katrandan sentezlenen, aslında kökboya bitkisinin kökünde glikozit halinde bulunan, C14H8O4 formülünde antrakinon türevi olan turuncu-kırmızı renkli bir boyarmaddenin adıdır. 

Alizarin renginin renk kodu #e32636 olup, pembe-kırmızının bir tonudur. RGB renk modellemesinde; % 89.02 kırmızı, % 14.9 yeşil ve % 21.18 maviden oluşur. 

Alizarin kırmızısı, renk çarkında turuncudan ziyade mora biraz daha eğilimli olan ve mavi alt tonu olan bir kırmızı tonudur. Adını rubia cinsi kök boya bitkisinde bulunan organik boya alizarinden alır. William Henry Perkin, alizarin kırmızı rengi olarak bilinen sentetik alizarin pigmentini sentezlemenin bir yolunu keşfetti. Tutarlılığı ve ışık haslığı, onu hızla sanatçılar için favori bir kırmızı pigment haline getirdi. Alizarin kıpkırmızı çok çeşitli zengin, kalıcı morlar ve kahverengiler ortaya çıkarabilir. Boya tarihte çoğunlukla giysi boyamak için kullanılmıştır ve Eski Mısır, İran ve Pompeii kalıntılarında bu rengin izlerine rastlanmıştır. M.Ö. yedinci yüzyıldan itibaren, Avrupa, Orta Doğu ve Asya'da yaygın olarak kullanıldığı bilinmektedir. Kullanımı, kök boya ve pigment kullanımı, üretim maliyetleri nedeniyle azalsa da günümüze kadar kullanım alanı bulmuştur. 

0 yorum: