Tekstil ve Moda

Safran Renk Nedir, Safran Rengi Ne Demek

Safran, hardal sarısı ile benzer bir renk olan sarının bir tonudur. 
Safran (saffron), adını değerli safran baharatından alan, renk kodu #F4C430 olan canlı bir sarı tonudur. Safran rengi Hindistan'da çok popülerdir, Theravada okulu geleneğinin Budist rahipleri tarafından giyilir ve Hindistan bayrağının ana üç renginden biridir. Safran çok eski çağlardan beri çiçek tepecikleri, baharat ve gıda boyası olarak kullanılan soğanlı bir bitkidir. Çiğdemle yakın akraba olan bu bitkinin (Crocos Savitus) anayurdunun Akdeniz ve İran olduğu sanılmaktadır. Safran bitkisi Ağustos Eylül  aylarında soğan  şeklinde ekildikten sonra Ekim ayında huni biçiminde mor çiçekler açar. Çiçeklerin tam ortasında üç parçalı, kırmızımsı turuncu tepecikler  yer  alır. 

Safran/Zağferân kelimesi sarı anlamındadır. Safran kelimesi, Arapça sarı renk anlamına gelen asfar kelimesinden türetilen ve Arapçada safran baharatı anlamına gelen za'feran kelimesinden kaynaklanarak Latinceye safranum, İtalyancaya zafferano ve İspanyolcaya azafrán olarak geçmiştir. Daha sonra Fransızcaya safran ve oradan da İngilizceye saffron olarak aktarılmıştır. 
Safran bitkisinin çiçekleri. 
Safran Bitki Özellikleri 
Safran (Crocus sativus), süsengiller (Iridaceae) familyasından, sonbaharda çiçek açan, 20-30 cm boyunda, çiğdem (Crocus) cinsinden soğanlı bir kültür bitkisi ve bu bitkiden elde edilen baharata verilen isimdir. Bitkinin yaprakları şeritimsi, mor renkli safran çiçekleri üç tepeciklidir. 

Bir baharat çeşidi olarak bilhassa sağlık alanında kullanılan bir bitkidir. Kurutulup toz haline getirilerek kullanımı yaygındır. Bir zamanlar Bizanslılarca İzmir'de yetiştirilen zâğferân, Osmanlı döneminde ise başta adını safrandan alan Safranbolu olmak üzere İstanbul, İzmir, Tokat, Adana ve Urfa'da yetiştirilmiştir. 
Safran renk elbiseler. 
Safran Rengi Nasıl Kombinlenir 
Safran rengi sarının bir tonudur. Ancak sarının aksine kombinlenmesi en zor renklerden birisidir. Bu neden ile safran rengi kombinlerinde renk uyumuna dikkatli olunması gerekir. Bu renkte, takı ve aksesuar tercihi önemlidir. Renkli büyük kolyeler, taşlı küpeler, renkli zümrüt yeşili safir mavisi yüzükler, büyük gözlükler kullanılarak daha şık görünüm yakalanabilir. Siyah diğer renklerle olduğu gibi safran rengi için uygun renklerden birisidir. Kış ve sonbaharda siyah kazak, blazer ceket veya gömlekler safran rengi pantolon ve eteklerle hayli uyumlu gözükecektir. Düz siyah bir elbisenin üstüne geçirilen safran rengi palto güzel ve iddialı gözükmeyi isteyenler için doğru kombin olabilir. Safran rengi ile uyumlu olan bir başka renk ise gri tonlarıdır. Siyah rengine göre gri tonları ile yapılmış olan kombinler daha yumuşak olabilecektir. Bu kombine üçüncü bir renk olarak siyah eklenebilir. Siyah ayakkabı ve çanta seçimleri için tercih edilebilmektedir. 

Safran rengi kombinlerine renk katmayı isteyenler koyu yeşil, taba, lacivert renklerini tercih edebilir. Bu renklerle kombin oluşturabilirler. Siyah, gri veyahut kahve tonlarındaki daha sade kombinlerine şık bir kemer, çanta, şapka, eldiven seçimlerine üçüncü renk olarak kullanabilirler. Safran rengi bir sonbahar rengidir. En fazla kahverengi ve tonları ile uyum içerisinde olan bir renktir. Açık kahve tonlarında gömlek, kazak ile kullanılan safran rengi pantolon yahut etek kombini ile çok şık bir hava yaratabilir. Altına kahve tonlarında çizme, bootie veya klasik ayakkabı tercih edilebilmektedir. Çanta tercihinde değişik renk kullanılarak kombine renk katılabilir. İddialı bir kombin için safran rengi ve mor uyumu tercih edilebilmektedir. Bu iki renk ile yaratılan kombinler günlük ve gece şıklığı için çok uygundur. Fakat bu iki iddialı renk ile harmanlanan kombinlerde makyaj tercihi hafif tonlarda tercih edilmelidir. Ayakkabı ve ya çanta renkleri nötr tonlarda kullanılmalıdır. Üçüncü iddialı bir renk bu kombinde tercih edilmemelidir. 

7 yorum:

Safran onaltılı (hex) renk kodu ile safran rengi renk #f4c430, sarının bir tonudur. RGB renk modellemesinde #f4c430; % 95.69 kırmızı, % 76.86 yeşil ve % 18.82 maviden oluşur. HSL renk modellemesinde #f4c430; 45° (derece) tonu, % 90 dogunluk ve % 57 açıklık içerir. Bu rengin dalga boyu yaklaşık olarak şudur 577.43 nm.

safran mı ismini baharattan almıştır yoksa adını renge mi vermiştir

safran fiyatları ne öyle ya çok pahalı

Soru: Safran sarısına ne denir? Safran sarısına ne denir sorusunun cevabı için bana yardımcı olur musunuz? özel bir ismi var mı?

Bulmacada yiyeceklere sarı renk veren toz sorusunun cevabı nedir denilince cevap olarak safran baharatı verilebilir.

Safran Sarı neyi anlatıyor acaba

safranın adını verdiği ilçe bile o kadar etkili bir ticaret eşyası olan baharat