Tekstil ve Moda

Nötr Renk Nedir, Nötr Renkler Nelerdir

Nötr renk örnekleri. 
Nötr renk ya da tarafsız renk (Alm. unbunte Farbe; Fr. couleur achromatique, ton neutre, İng. achromatic color; neutral color), daha güçlü renklerle kolaylıkla katman halinde kullanılabilen bir arka planda fon olarak kullanılan gözü yormayan, çarpıcı olmayan bir renklere denir. Nötr renkler, spektrumunda belirli bir yansıtma doruğu olmayan, bej, fildişi, boz, açık kahverengi, füme gibi baskın bir renk özü olmayan renklerdir. 

Nötr bir renk, daha güçlü renklerle kolaylıkla katman halinde kullanılabilen herhangi bir ortamda veya üründe arka plan tonu olarak kullanılan çarpıcı olmayan bir renktir. Nötr bir renk şeması krem rengi ve ekru gibi açık nötrlerden çikolata ve kömür rengi gibi daha koyu renk tonlarına kadar her renk olabilir. 

3 yorum:

Kırık renkler de denir, saf olmayan ve kirli görünen renklerdir. Doğada saf renklerden daha fazla nötr renk çeşidi vardır. Gri, en güzel örneğidir. Saf rengin üzerine düşen gölge, rengi nötrleştirir, nötr olanlar saf renklerin kirlenmiş halleridir.

Nötr renkler nedir nelerdir denirse gözü yormayan orada olduğunu fark etmediğiniz renklerdir mesela bu sitede reklamların altında kenarda gördüğümüz beyazımsı krem renk nötr renklere örnektir çünkü ben söylemesem fark etmezdiniz bile fon olarak kullanılan bu rengi.

nötr renkler, kelimenin tam anlamıyla ifade etmek gerekirse renksiz tonlar anlamına gelir.