Tekstil ve Moda

Gri Nedir, Gri Rengin Anlamı

Gri renk. 
Gri ya da boz (Alm. grau; Fr. gris; İng. gray), siyah ve beyaz renklerinin karıştırılması ile oluşan bir renktir. Beyaz ve siyahın yanı sıra üçüncü akromatik renk olan grinin renk kodu #808080'dur. Açık kül renginin adı olan gri de Fransızca duman anlamındaki gris'ten gelmiştir. Türkçe boz sözcüğünün bir anlamı da gridir. Siyahla ile beyaz arasındaki tarafsız renktir. Siyah ile beyazın oranına göre gri tonları oluşur. 

Gri genellikle tevazu ile ilişkilendirilir. Gri durağanlığı temsil eder, dikkat dağıtmaz ve yoğun kullanımlarda gözü yormaz. Bulutlu günlerle ilişkilendirilir ve sonuç olarak en neşeli renk değildir. Ancak gri, çağdaş ve sofistike bir his yaratmak için iç tasarımda sıklıkla kullanılır. Gri renkli veya gri tonlarında bir yere girdiğinizde neler hissettiğinizi düşünün. Gri kesinlikle diplomatik ve ağır bir renktir. Hareketleri yavaşlatır, enerjiyi düşürür, kesinlikle ağırlığı ve ciddiyeti temsil eder. Ayrıca yaratıcılığı da öldürdüğü bilinen gerçekler arasındadır. Bu nedenle yaratıcılığın çok da gerekli olmadığı resmi dairelerde her yer griye boyalıdır ve çoğu ofis malzemesi de gridir. Eğer yaratıcılık gerektirmeyen ve insanların çok da düşünmeden iş yapmalarını istiyorsanız gri uygun bir renktir. Ayrıca diplomatik görüntüyü de en net veren renk olduğunu söyleyebiliriz. Ancak eğer bunun tam tersi bir etki istiyorsanız ofisinizde griden kesinlikle kaçının. Bir de eğer insanların çok yavaş ve ağır hareket etmelerimi istediğiniz bir bölge varsa orada da gri kullanmanız istediğiniz etkiyi sağlayacaktır. Gri rengi seven insanlar genellikle olaylardan uzak durmayı tercih ederler. Kuralcı, tutucu ve hareketsiz yanları ağır basabilir. Karamsarlık ve içe kapanıklığa da neden olabilir. Aktif ve dışa açık insanlar gri rengi bunaltıcı bulurlar. Diplomatik ve ağır ortamlarda denge unsuru ve uzlaştırıcı olarak kullanılabilir. Kullanıldığı ortamlarda bunaltıcı bir havaya neden olabileceği için fazla tercih edilmeyen bir renktir. En iyisi tamamlayıcı renk olarak kullanmaktır. 

1 yorum:

gri renk benim psikolojime iyi geliyor gri gözü yormayan herhangi bir psikolojik etki yaratmayan gayet nötr ve güzel bir renk