Tekstil ve Moda

Kösele Nedir, Kösele Deri Ne Demek

Kösele deri üretimi. 
Kösele deri (Alm. Bodenleder, Fr. cuir à semelle, İng. sole leather), ayakkabı, çanta gibi ürünleri dış tabanı olarak kullanılmak üzere üretilmiş bitkisel sepilenmiş deri türdür. Kösele; sığır ve manda derilerinin ağır ve orta grupta olanlarından bitkisellerle tabaklanmış sert, sıkı tutumlu ve doğal renkli mamul deridir. Gön ise; silindirden geçirilmemiş, preslenmemiş olan köseleye denir. 

Kösele deri; ayakkabı, bavul, çanta vb. yapımında kullanılan, öküz, manda gibi büyükbaş hayvanların işlenmiş derisinden elde edilir. Kanat kösele, bütün deriden yapılmış olan köselelerin sırt kemiği boyunca ikiye ayrılması ile oluşur. Oldukça dayanıklı ve sert bir yapıdadır. Yapısının bu türden olmasının nedeni, kullanılan çeşitli bağlayıcı kimyasallar ve koruyucu yağlardır. Dezavantajları sudan ve nemden etkilenmesi, zemine tutunma özelliğinin kısıtlı olmasıdır. 

Kösele Ayakkabı Ne Demek 
Kösele ayakkabı, üretildiği malzemeyi ifade etmek için kullanılmaktadır. Kösele deri, ayakkabı topuğunda veya  tabanında  kullanılmakta olan dayanıklı bir malzeme olarak nitelendirilmektedir. Kösele ayakkabılar dört mevsimde tercih edilen bir türdür. Genel olarak iş hayatında ve gündelik hayatta rahat kalıbı ve modaya uyumu ile kullanıcıların tercihleri arasındadır. 

Kösele Deri Çeşitleri 

Vardolalık Kösele: Yalnız kropondan imal edilen bir köseledir, vardola ayakkabı sayasıyla tabanını birleştirir, görünümü düzgünleştirir. 

Kayışlık Kösele: Ağır sığır derileri, bitkisel tanenler ve diğer organik tabaklayıcılarla tek başlarına veya kombine olarak tabaklanıp özel bir şekilde yağlandıktan sonra doğal renkte, kropon halinde ve sıkı tutumlu derilerdir. 

Kromlu Kösele: Ağır manda ve sığır derilerinin krom tuzlarıyla tabaklanmasından sonra yağlı ve yağsız olarak yapılan mavi-yeşil renkte, esnek tutumlu köseledir.

1 yorum:

Kösele suratlı ne demek şimdi daha iyi anladım utanmaz sıkılmaz anlamında sözlükte ama kösele gibi sert ve dayanıklı yüz ifadesine sahip olduğunu gösteriyor kötü durumlarda bile bu durum yüzünden anlaşılmıyor