Tanen (Alm. Tannin, n; Fr. tannin, m; İng. tannin), ham deriyi kolay bozunmaz ve uzun süre kullanılabilir hale getirme yeteneğine sahip maddelere denir.
Tanenler yüksek molekül ağırlığına sahip, suda çözünebilir bir polifenolik bileşiklerdir. Tanenler (tannik asit) yüksek molekül ağırlığına (500-5000 gram/mol) sahip, suda çözünebilir bir polifenolik bileşikler olup, özellikle bitkilerin kök, odun, kabuk, yaprak ve meyvelerinde bulunan, kolza, bakla, çay ve sorgumda gibi bitkilerden elde edilen, açık sarı-kahverengi toz, pul ya da amorf maddelere verilen addır.
Tanen kelimesi esas olarak sepi maddesi (tabaklayıcı madde) anlamına gelmektedir. Bu kelime, Latince kökenli "tan" kelime kökünden gelmektedir. Ayrıca eski Alman dilinde meşe ve köknar ağaçlarını ifade eden tanna ismi ile de geçmektedir. Dilimize de aynı kökten yapan, eden anlamına gelen -en eki ile girmiştir. Tanenler öncelikli olarak kondanse tanenler ve hidrolize tanenler olarak ikiye ayrılmaktadır. İki tanen grubu da yapılarından fenolik gruplar sayesinden proteinlere karşı yüksek afinite gösterirler. Hidrolize tanenler de kendi içerisinden gallotanenler ve ellagenler olarak ikiye ayrılır.
0 yorum:
Yorum Gönder