Tekstil ve Moda

Straplez Nedir, Straplez Ne Demek

Mor straplez kalp yaka şifon uzun abiye elbise. 
Straplez, strap (askı) + less (-siz, -sız ) sözcüklerinden oluşan İngilizce bir terimdir, kelime anlamı askısız demektir. Straplez yaka en basit tanımıyla askısız ve kolsuz bir yaka kesimidir. Bu yaka kesimine sahip straplez, straplez yakaya sahip elbiselere de straplez elbise denir. En çok gelinliklerde ve abiye tarzında gece kıyafetlerinde kullanılır. Askısız, göğsün üzerine oturan ve göğsü kavrayan modellerdir. 

Straplez yaka askısız bir üst olanağı sağladığından dikkatleri üst bedene yönlendirir. Köprücük kemikleri, boyun ve omuzların tümünü straplez yaka ile vurgulayabilirsiniz. Özellikle düğünler ve resmi günler  için ideal bir seçim olur. 

Askısız, kolsuz ve göğsün üzerine oturan straplez elbise modelleri büyük bedenler için risklidir. Straplez modeller sırtını yarıda keseceği için kol altında ve sırt kısmında deri toplanır ve et dışarı doğru bombe yapar. Eğer küçük göğüslere sahipseniz daha seksi ve gösterişli bir görüntü için kalp yaka straplez modelleri tercih edebilirsiniz ancak göğüsleriniz büyükse straplez modellerden kaçınmanız daha doğru bir tercih olacaktır. 

İlk olarak 1800'lü yılların ortasında ortaya çıkan straplez yaka, omuzları tamamen açıkta bırakan, vücudu saran ve belde biten bir giysi çeşididir. Straples adı, strap (askı) ve less (-sız) kelimelerinin bir araya gelmesiyle oluşmuştur. Yakasız anlamına gelen bu özel kesim, günümüzde popüler olan kıyafet modellerinde sıklıkla kullanılır. Straplez kıyafetler genellikle düz kesime sahiptir ve daha çok tek renk olarak kullanılır. Straplez kıyafet yakası düz ya da kalp şeklinde olabilir. Straplez kıyafet, bedeni sıkı bir şekilde sardığı için askısız olmasına rağmen düşmez. Farklı formlarda olan straplez kıyafetler günlük olarak kullanılabildikleri gibi, daha çok özel davetlerde ve gecelerde tercih edilir. Straplez body çeşitleri daha sportif modelleri içerir. Düz renkte ya da desenli olan straplez bluzlar vücudu saran dar modellerdir. Bu üst giyim parçası; etek, kot pantolon ya da şortlarla kombinlenebilir. Şık kumaşlardan üretilen straplez elbiseler klasik kıyafetlerde kullanılırken pamuklu ya da penye straplez elbiseler ise günlük spor kombinlere eşlik edebilir. Straplez formda en sık kullanılan kıyafet türü ise elbisedir. Straplez, hem abiye elbise hem de gelinlik olarak en çok tercih edilen yaka modelidir. Şifon, organze, ipek ya da payet gibi farklı kumaş çeşitlerinde üretilebilen straplez elbiselerle havalı bir görünüm elde edilebilir. Straplez elbiseler yazın günlük olarak da tercih edilir. Kot, pamuklu, keten ya da penye kumaşlardan üretilen straplez elbiseler, sıcak havalarda giymek için doğru bir tercih olabilir. Straplez kıyafet doğru bedende alındığında son derece kullanışlıdır. Vücudu sarmasına dikkat edilmeli, bol olan straplez kıyafetlerden uzak durulmalıdır. Aksi halde düşme riski oluşturarak kişiyi rahatsız edebilir. Straplez kıyafet giyerken askısız bir iç çamaşırı tercih etmek gerektiği de unutulmamalıdır. 
Siyah payetli dantelli straplez crop top
Straplez yakanın düz, öpücük yaka da denilen kalp, illüzyon, M ve asimetrik yaka gibi çeşitleri bulunuyor. 

Düz yaka straplez, Askısız, göğsün üzerinde dümdüz uzanan ve göğsü kaplayan, saran model düz yaka straplez yakadır. Eğer romantik ve masum bir görüntü istiyorsan senin seçimin dantelli düz yaka straplez olmalı. 

Straplez Kalp Yaka (Öpücük Yaka) 2 tane eğrinin kalp şeklini vererek birleştiği formdan oluşan ise kalp yaka elbiselerdir. Bu arada kalp yaka gelinliklerin öpücük yaka ve sütyen yaka olarak da bilindiğini söyleyelim. Eğer daha seksi ve gösterişli bir görüntü istiyorsan kalp yaka tercih etmelisin. 

Straplez M Yaka, M şeklinde köşeli hatları olan askısız yaka tipine M yaka deniyor. Özellikle küçük göğüslü kadınlarda bu yaka tipini tercih edebilir. 

İllüzyon Yaka Straplez, son yıllarda straplez elbiselerde çokça gördüğümüz illüzyon efekti ile aslında hem straplez hem de kayık yaka görüntü yakalanabiliyor. Eğer göğüsler büyükse ve straplezin aşağıya düşmesinden endişe ediliyorsa, sürekli elbisenin yakasını yukarı çekiştirmek istenmediği durumlarda illüzyon yaka tercih edilebilir. 

3 yorum:

Straplez nedir kısaca: Omuzları tamamen açıkta bırakarak vücudu saran ve belde biten küçük giysi.

Straples: omuzları tamamen açıkta bırakarak vücudu saran ve belde biten küçük giysidir.

Straplez sütyen, her kadının iç çamaşırı dolabında olması gereken giysilerden biri de straplez sütyen modelleridir. Askısız elbiseler ve gömleklerin içine giyilen bu kurtarıcı parça, herhangi bir kayışı olmadan göğüslerinize gerekli desteği sağlamayı başarır. Özellikle yaz ayları için ideal olur.