Tekstil ve Moda

Muline İplik Nedir, Muline İpliğinin Özellikleri

Muline iplik (Alm. Mouliné-Garn, Fr. filé mouliné, İng. mouline yarn), farklı renkte ipliklerin beraber katlanıp bükülmesi ile elde edilen iplik türüne denir. 

Muline, farklı renklerdeki ipliklerin birlikte katlanarak bükülmesi ile oluşan ipliklerdir. Bu işlem ya ring iplik makinesinde, farklı renkteki fitillerin çekildikten sonra bükülmesiyle ya da tek kat ipliklerin katlanmasıyla elde edilirler. Verilecek büküm miktarı ipliğin kullanılacağı yere göre ayarlanır. 

Muline ipliklerin üretiminde değişik renklerdeki aynı veya farklı elyaf türleri kullanılabilir. Muline, ipliğin özellikleri iplik üretiminde kullanılan elyafın özelliklerine bağlı olarak değişir. Birbirinden farklı elyaf türleri kullanılarak, kullanım yerine uygun özelliklerde üretilen muline iplikler, modaya bağlı olarak dokuma ve örme kumaş üretiminde kullanılır. Bu kumaşlar genellikle sert tuşeli olup, renk dağılımı homojen olan yüzey görünümüne sahiptir. Muline iplik kullanılarak üretilen dokuma ve örme kumaşlar dayanıklı yapıları nedeniyle aşınmaya ve sürtünmeye maruz dış giyimde ağırlıklı olarak kullanılırlar. 

Muline iplikler fantezi iplikler arasında en fazla kullanılan iplik çeşididir. Özellikle yünlü sanayinde çok kullanılmaktadır. Dokuma kumaşlardan, takım elbise, ceket, etek gibi; örme kumaşlardan ise kazak hırka gibi ürünler elde edilir. 

3 yorum:

etamin işi veya bilinen diğer adıyla çarpı işi yapanların sıkça kullandığı ve katları ayrılabilen iplik çeşidi

muline neye yarar muline nasıldır sorusuna cevap olarak örnek bir kullanım alanı olarak bileklik örmek için tercih edilen, parlak bir iplere muline denir.

Muline nedir, muline ne demek: (İt. Mouliné yarn) Muline fantezi iplikler ailesindendir.