Tekstil ve Moda

Ham Bez Nedir, Ham Bez Ne Demek

Ham bez kumaş topu. 
Ham bez (Alm. Rohgewebe, Fr. tissu grège, tissu écru, İng. raw fabric), terbiye işleminden geçmemiş, dokunduğu tezgâhtan çıktığı haliyle bulunan kumaşa denir. Ham bez dokuma sonrası işlem görmemiş ekru renkte bir kumaş çeşididir. Ham kumaş olarak da geçer, boyama ve terbiye işleminden geçmemiş, dokuduğu tezgahtan çıktığı haliyle bulunan kumaşlardır. Ham bezler işlem görmeden de kullanılmaktadır. 

Amerikan bezi kumaş ya da ham bez kumaş olarak adlandırılan bir kumaş çeşididir. Ham bezler, işlenmemiş kumaşlara verilen isimdir. Kumaş, tekstil liflerinin, düzgün bir yüzey ve değişmez kalınlıkta ince bir doku oluşturacak biçimde bir araya gelmesiyle elde edilen her tür yapıya denir. Tekstilde ürünü oluşturacak malzemelerin başında kumaş gelir. Ham kumaşlar hiç işlem görmemiş iplikten, işlem görmeden dokunan kumaşlardır. 

Ham bezler genellikle yüzde yüz pamuk ipliğinden üretilmektedir. Beyaz bir renge sahip olan Amerikan kumaş bezi kullanımı oldukça yaygın olan bir kumaş çeşididir. Amerikan bezi temel kumaş çeşitlerinden biridir ve oldukça dayanıklı bir kumaştır. Kaput bezi olarak da bilinmektedir. Amerikan bezinin tercih edilmesindeki en önemli iki faktör vardır. Bunlardan ilki çok kullanışlı olması diğeri ise sağlamlığıdır. 
Ham bez çanta. 
Amerikan bezi, mukavemetli yapısı nedeniyle uzun süreler boyunca zarar göremeden kullanılabilir ve kolay temizlenebilir. Amerikan bezi kumaşın oldukça dayanıklı olmasının yanında nefes alan bir kumaş olmasından dolayı kullanım sahası da oldukça geniştir. Bu bez özellikle son yıllarda ham çanta bezi diye de adlandırılmaya ve kullanılmaya başlandı. Özellikle poşetlerin pahalı olmasından sonra kullanılan bez çantaların yapımında kullanılmaktadır. Bu bezin tercih edilmesindeki sebep ise kesinlikle çok dayanıklı olması ve ağır yükleri kopmadan taşıyabilmesi, bunun yanında da nefes alan bir kumaş olması çok önemli etkenler. Amerikan ham bezi bunların yanında yaygın olarak, İş ve önlük elbiselerinde, sade rahat yazlık elbiselerde, masa örtülerinde ve farklı aksesuar modellerinde kullanılmaktadır. 

Ham Bez Çeşitleri 
Ham (Amerikan) bezinin kumaş çeşitlerini dokuma sıklıklarına göre ayırabiliriz. Ham amerikan bezi kumaş çeşitlerinde bezin dokuma sıklığı, bezin kalitesi için en ayırt edici özelliklerden biridir. Ham bez kumaş dokuma sıklıkları ise; 38 tel, 40 tel, 42 tel, 44 tel ve 46 tel olarak farklılık gösteriyor. Bahsettiğimiz tel ifadesi, kumaşın dokuma aşamasında kullanılan iplik tel sayısını ifade ediyor. Örnek vermek gerekirse 40 tel bir Amerikan bezinin 1 cm² alanında 42 tel iplik olduğunu çıkarıyoruz. Bu ipliklerin 20 teli boyda, geriye kalan 20 teli de ende olmak üzere toplam 1 cm²'lik alanda 40 tel olmuş oluyor. Buradan yola çıkarak en sık dokunan ve en sağlam olan Amerikan kumaşın 46 telli olan olduğunu söyleyebiliriz. 

3 yorum:

temel haldeki kumaş ham halidir, renksizdir ekru renge benzer, desen falan da yoktur kesim işlemi uygulanmamıştır, kimyasal ve apre uygulanmamıştır. sözün özü daha hamdır bu kumaş yanmamıştır ve sıcak sulu tekstil kazanlarında pişmemiştir.

Ham iplik unutulmasın o da ipliğin saf halidir sözlük anlamı tdk: Boyama ve terbiye işleminden geçmemiş, doğal renginde bulunan iplik.

ham tekstil bile olur ham tekstiller nedir