Tekstil ve Moda

Poliviskon Kumaş Nedir, Poliviskon Kumaş Özellikleri

Poliviskon kumaş. 
Poliviskon ya da poliviskoz (polyviscose), viskon ile polyesterin karışımından elde edilmiş bir kumaş türüdür. Ağırlıklı polyester kullanılsa da değişik oranlarda polyester kullanımı ile beraber viskon özelliği de taşımaktadır. Bu yüzden genelde polyester kumaş özelliklerine daha yakın bir ürün olduğunu söylemek mümkündür. Pek çok farklı özelliği ile beraber tekstil dünyasında oldukça fazla değerlendirilmektedir. 

Poliviskon, harman kumaş türü malzemedir ve bu özelliği ile iki kumaş ham maddesinin her birinin en iyi niteliklerini birleştirir. Viskon, insan yapımı olmasına rağmen bitki bazlıdır ve yün gibi doğal bir his verir. Poliviskon kumaşa; polyester dayanıklı yapı ve kırışıklıklara dayanıklı olmasını sağlar. Poli-viskon kumaşlar daha pahalı yün kumaşlardan neredeyse ayırt edilemez benzer görünüm özelliklerine sahiptir. Bir başka mükemmel faydası da makinede yıkanabilir olmasıdır. Poli-viskon kumaşlar lekelere karşı dayanıklıdır. 

Özellikle yaz ayları geldiği zaman en sık tercih edilen ve değerlendirilen kumaş türleri arasında poliviskon gelmektedir. Göz alıcı bir etki yaratması ve uygun fiyatlı olması bu kumaşı bir adım öne çıkarmaktadır. Dayanıklı yapısı ile ayrıca günümüzde en sık kullanılan türler arasında yer alıyor. 

Kumaş kırışmaya karşı dayanıklıdır ve drapesi iyidir, bu da onu pantolonlar, etekler vb. için ideal hale getirir. Poliviskon kumaş; hastane personel forması, doktor, öğretmen, laboratuvar önlüklerinde, temizlik personeli forması, aşçı kıyafetlerinde, çanta, şapka, masa örtüsü, olarak kullanılır. 

Poliviskon Kumaş Özellikleri Nelerdir 
Birbirinden farklı özellikleriyle poliviskon kumaş günümüzde tekstil dünyasında çok fazla öne çıkıyor. Özellikle değişik kıyafetler için yaz aylarında sıkça kullanılan örnekler içerisinde bulunuyor. 
- Gösterişli bir yapıya sahiptir. 
- Uygun fiyatlıdır. 
- Dayanıklı yapıda olup mukavemeti yüksektir. 
- Polyester ve viskonun iyi özelliklerini taşır. 
- Kırışıklığa karşı dayanıklıdır. 
- İnce ve kalınlığına bağlı olarak hem yaz hem de kış ayları kullanılabilir. 
- Viskon yapısıyla emicidir, polyester yapısıyla terletme özelliği olsa da rahat bir kumaştır. 

2 yorum:

poliviskon kumaş özelliği olarak yüne daha ucuz bir alternatif olan polyester ve viskon karışımı, genellikle etek, pantolon ve önlük vb ürünlerde kullanılıyor. Materyal, üst düzey bir kumaş hissi veren yün görüntüsü benzeri bir yüzeye sahiptir.

polyester viskon kumaş, polyesyer iplikler + viskon iplikler ile karıştırılarak dokunur