Tekstil ve Moda

Diyagonal Kumaş Nedir, Diyagonal Kumaş Özellikleri

Diyagonal kumaş. 
Diyagonal, sözcüğü İngilizce (diagonal) kökenli olup, kelime anlamı olarak çapraz demektir. Temel anlamı, köşegenleştirme ve çaprazlaştırma olan ve farklı anlamları içerisinde barındıran terim çeşitli alanlarda kullanılır. Kullanıldığı alana göre anlamları farklılık göstermektedir. Diyagonal, genellikle çokgenlerin bir köşesi ile karşı köşesini birleştirmek için çizilen verevine çizgilerdir. Başta matematik ve geometri gibi sayısal alanlarda olmak üzere, otomotiv ve tekstil gibi teknik konularda ve sektörlerde de sıklıkla kullanılır. Fotoğrafçılıkta da kullanılan diyagonal, perspektif ile birlikte derinlik, hareket ve dinamiklik hissi katarak izleyicinin gözünü fotoğrafa, yani özneye yönlendirir. 1/3 kuralı uygulanarak çekilen bir fotoğrafta diyagonal çizgiler kullanıldığında, ortaya göz yormayan net fotoğraflar çıkar. Dikdörtgenlerin köşelerini hesaplamak için kullanılan diyagonal hesaplama tekniği oldukça faydalıdır. Diyagonal, çapraz çizgi anlamlarında kullanıldığı gibi, farklı terimlerin karşılığı da olur. Örneğin, diyagonal duruş, kavram ile ilgili diğer terimlere göre en sık kullanılandır. Tiyatro sahnesinde oyuncuların arkasını seyircilere dönmemesi demektir. Oyuncu yüzünü seyirciye dönerek oynadığı oyunda daha verimli olur. Ayrıca bu kavram, toplum içinde de samimiyet ve saygıyı ifade etmek için kullanılır. Diyagonal kavramının kullanıldığı alanlardan biri de tekstil sektörüdür. 

Diyagonal kumaş, dikdörtgenin bir köşesiyle çaprazında bulunan köşesi arasında çizilen çizgi anlamına gelen diyagonal kalın numara iplikten yapılmış bir kumaş türüdür. Diyagonal dimiler büyük örgülü basit dimilerdir. Dimi örgülerle daha ağır gramajlı ve elastik kumaşlar yapılabilmektedir. Diminin bir türevi olan diyagonal dimilerde ise desenlendirme imkanı çok geniştir. 

Diyagonal, kalın iplikten büyük örgüler şeklinde dokunmuş olan kumaşa verilen isimdir. Kumaşın atkı ve çözgüsünde kullanılan iplikler farklıysa, daha parlak ve değerli olan iplik kumaş yüzeyine daha çok çıkarılır. Böylece üretilen kıyafetler daha şık bir görünüm oluşturur. Kalın iplikten özel teknikler ile dokunan kumaş türü kaliteli pantolon, gömlek, etek ya da elbise üretiminde kullanıldığı için herkes tarafından kolaylıkla bilinir. Genellikle pantolon ve etek üretiminde kullanılsa da ağır gramajlı ve dayanıklı olduğu için çadır çuhası ya da branda bezi üretiminde de yer alır. 

Diyagonal kumaşlarda çözgü ipliği atkı ipliği istikametinde 45° açı yapar. Yani çözgü diyagonalleri kumaş yüzeyinde, yatayla 44° - 45° açı yapar. Kumaşın atkı ve çözgüsünde kullanılan iplikler değişikse, daha parlak ve değerli olan iplik kumaş yüzeyine daha çok çıkarılır. Diyagonal dimi ile dokunmuş diyagonal kumaşlar, kalın numaralı iplikten yapılmış olup; dimi 2/2 dokulu pamuklu bir kumaştır. Genelde pantolonluk kumaş olarak kullanılır. Bunun dışında eteklik, ceketlik olarak da kullanılır. Sağlam ve gramajlı olarak üretildiğinde çadır bezi (branda bezi) olarak da kullanılabilir. Örnek Konstrüksiyon: Çözgü ipliği=Ne=12/1, Sıklık=24 ad/cm, Atkı ipliği=Ne=12/1, Ağırlık=206 g/m², En=70 cm.

3 yorum:

Diyagonal kumaşlar, kalın numara iplikten yapılmış 2/2 dimi örgülü bir pamuklu kumaş türüdür. Örnek: Çözgü 12/1 Ne, cm'de 24 sıklıkta, atkı 12/1 Ne, cm'de 14,5 sıklıkta, ağırlık 206 g/m2 , en 70 cm.

Diagonal, kenarlarına oranla eğri olarak dokunmuş kumaşlara denir.

diyagonal nedir yazısı ilk paragrafta genel olarak çok kapsamlı şekilde yazılmış diyagonal kumaşa ikinci paragrafta geçiliyor.