Tekstil ve Moda

Çuha Kumaş Nedir, Çuha Kumaş Özellikleri

Çuha kumaş, ince, sık dokunmuş, pürüzsüz, yüzeyi tüysüz yünlü kumaşlardır. 
Çuha ya da çuha bezi (Alm. Fries, Fr. feutrine, İng. baize), strayhgarn ipliklerden bezayağı örgü yapısında dokunmuş, kuvvetli dinkleme işlemi uygulanarak keçeleştirilmiş, yüzeyi havlı ve yumuşak, bilardo masalarında, yelek, şalvar gibi yöresel giysilerde kullanılan yünlü kumaşlara denir. 

Düz renkli çözgü ve atkısı olan yün kumaşa çuha denir. Çuha, merinos yününden yapılan ştrayhgarn ipliklerden bezayağı örgü ile dokunan kumaş türüdür. Ağır bir dinkleme ile enden yaklaşık % 33, boydan % 25 civarında çektirilerek keçeleştirilir ve bu şekilde üzerinde bir hav tabakası oluşturulur. Oldukça yumuşak bir kumaştır. Genellikle 12/1 Nm ştrayhgarn iplikten cm'de 12-13 çözgü, 15-16 atkı sıklığında dokunur. Çeşitli apre (dinkleme) işlemlerinden sonra istenen renklerde boyanarak çeşitli yerlerde kullanılır. Çuha kelimesi Farsça kökenli olup Selçuklularda câmedar denilirdi. Osmanlı döneminde genellikle erkek kıyafetlerinde câmedan, fermene, ferace, yelek, çakşır için kullanılmıştır. 

Çuha kumaş özellikleri ve kullanım alanları 
Çuha kumaş, genellikle snooker masaları, bilardo masaları ve blackjack masaları gibi oyun masalarında kullanılan yün ve pamuk karışımlarından yapılmış pürüzsüz, yoğun, dayanıklı bir tekstil kumaştır. Daha az sürtünme ile birlikte dayanıklılık ve pürüzsüz son işlemler ile çuha kumaşı oyun ve bilardo masalarının yüzeyi için mükemmel bir aday yapar. 

Çuha kumaşlar yumuşak bir kumaş türüdür. Çuhanın en çok kullanıldığı yer bilardo masalarıdır, yeşil renkte boyanan çuha kumaşı, bilardo masalarını kaplamakta kullanılır. Bilardo masalarıyla beraber rulet gibi çeşitli şans oyunları masalarının kaplanmasında da çuha kullanılır. 

Çuha ayrıca geleneksel Türk giysilerinde oldukça sık kullanım alanı bulan bir kumaş türüdür. Yöresel olarak el tezgahlarında dokunan ve keçeleştirilen çuha kumaşlardan şalvar, yelek, pantolon gibi çeşitli giysiler yapılmaktaydı ancak günümüzde bu el tezgahlarının sayısı oldukça azaldığından bu kumaş yerini modern tekniklerle üretilen kumaşlara bırakmıştır. Çuha kumaşları, statik elektriklenme etkisi nedeniyle elektrostatik makinelerin yapımında da yer alır. 

12 yorum:

ah çuha kumaş bilardo salonlarındaki masaların üzerindeki değerli kumaş türü

Pike çekmek yasaktır bilardo salonlarının değişmez uyarısıdır. Çünkü pike çekmek çuha kumaşa zarar verir ve kumaşın ezilmesine hatta yırtılmasına neden olur. Yırtılan kumaşa tamir de yapılamadığı için bilardo masasına döşenen bu kumaşın yenisi ile değiştirilmesi gerekmektedir. Yakalanırsanız çuha kumaş metrekare fiyatlarını araştırmaya başlayın artık.

Çuha Kumaş Nedir, çuha kumaş ne demek:

Merinostan elde edilen yünden ştrayhgarn iplikleri üretilmektedir. Bu iplikler bezayağı örgü ile dokunur ve çuha kumaş elde edilir. % 33 enden, % 25 boydan çektirilir ve keçeleştirilir. Bu sayede hav tabakası oluşur.

Ştrayhgarn iplik santimetrede 12-13 çözgü ve 15-16 atkı sıklığında dokunur. Belirtilen keçeleştirme işlemi sonrası çuha kumaş kullanım alanlarına göre istenen renkte boyama işlemi yapılır.

Bilorda çuhası: Bilardo masalarının kaplanmasında kullanılır.

Çuha nedir? Genellikle yeşil, bordo, saks renklerinde, şardonlu, kaba kumaş.

Ağır dinklenmiş, dolgun tutumlu, epengle ve kırık dimi örgülü kalın ştraygarn saf yün kumaş. Yüzey hiçbir ipliğin ve iplik düğümünün görünmeyeceği şekilde tamamen elyafla kaplıdır. İstenen ağırlığa göre değişik örgülerle dokunabilir.

Asker çuhası nedir : Kaba ve hafif keçeleşmiş, askeri elbise yapımında kullanılan kumaş türüdür.

Çuha kumaşlar: genellikle 12/1 Nm ştrayhgarn iplikten, cm.’de 12-13 çözgü, 15-16 atkı sıklığında dokunur. Apre işlemlerinden sonra yeşil renge boyanarak bilârdo kumaşı olarak da kullanılır

egede yani adalar denizinde bulunan adalardan birinin ismi; hatta ikisinin ismi, çuha adası ve küçük çuha adası diye iki adanın adıdır.

çuha kumaş neyden yapılır, çuha elbise ne demek, çuha kumaş nedir,

Kocasını kaybeden kadın cenazede "Ah çuha donlu kocacığım (Not Çuha o dönemde zor ulaşılan pahalı bir kumaş, don dediği de pantalon) diye ağlayınca Komşusu var mıydı çuha donu deyince kadında çok isterdi demiş.

çuha, tüysüz, ince, sık dokunmuş yün kumaşa denir.

Tarihte çuha kumaş satan esnaf sıkı bir devlet kontrolü altında tutulur ve çuhadan mamul kıyafetlerin boyları, kolları, etekleri, astarları hatta düğmelerinin bile nasıl olacağı tek tek tespit edilirmiş

Çuha kumaş yün ve pamuk ipliklerinin karışımıyla üretilen yoğun, pürüzsüz, dayanıklı ve kaliteli bir tekstil kumaşıdır.