Tekstil ve Moda

Büzme İpi Nedir, Büzme İpi Kullanımı

Büzme ipli kapüşonlu sweatshirt. 
Büzme ipi, çekme ipi ya da büzgü ipi (drawstring); kıyafeti, kumaşı veya diğer malzemeleri toplamak, daraltmak, kapatmak veya kısaltmak için kullanılan bir ip, kordon, dantel veya kurdeladır. Büzmeler; kumaşın bir ucundan istenilen yere kadar geçirilen bir ipliğin çekilmesiyle oluşan, elbise, çanta, ayakkabı gibi takıldığı aksesuarın veya kıyafetin bolluğunu azaltan veya genişleten aparatlardır. Kapüşon, eşofman altı, şort ve mont gibi elbiselerde elbisenin genişliğini ayarlamak amacıyla sıklıkla kullanılır. 

Bir büzme ipinin uçları genellikle aglet adı verilen bir kılıfla sonlandırılır. Uçlar, büzme ipini yerinde tutmak (ve aynı anda bir açıklığı kapatmak) için bağlanabilir. Alternatif olarak, kordon kilidi kullanılarak çekili tutulabilir. 
Büzme ipli mavi çanta. 
Genel olarak, büzme ipi kullanılmadığında gevşektir ve kullanım sırasında ihtiyaç duyulduğunda istenildiği kadar büzülür yani sıkılır. İsmini bu büzme işleminden alır. Bir büzme ipi, bir tünel veya mahfaza içinden gözükmeyecek şekilde geçirilebilir veya dışarıdan kemer gibi geçirilerek ürüne bağlanabilir. 

Ayakkabı bağı, çantaların veya keselerin ucundaki ipler birer büzme ipidir. Aynı zamanda, kemerlerin içinden geçtiği kemer köprülerinde olduğu gibi, malzemeye iliştirilmiş ilmeklerden de bağlanabilir. Bir kemer genellikle düz bir büzme ipidir. 

Büzme İpinin Yasaklanması 
Ülkemizde Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve bağlı yönetmelik ve tebliğlerde, ürün güvenliği bakımından; çocukların ceket, pantolon ve tişört gibi üst ve alt dış giyim giysilerinin boyun ve bel büzme iplerine boğulmasını veya dolanmasını önlemeye yardımcı olmak için çocukların üst ve alt dış giyiminde, büzme iplerinin kullanılabilmesi için belli yaş ve giysi çeşitlerinde bazı kısıtlamalar getirilmiştir. 

Çocuk giysilerindeki büzgü ipleri, oyun ekipmanları, otobüs kapıları veya beşikler gibi nesnelere takıldıklarında ölümlere ve yaralanmalara yol açabilen gizli bir tehlikedir. Bisiklet, motosiklet, karting gibi aktivitlerde büzme ipleri tehlike oluşturmakta ve kazalara sebebiyet verebilmektedir. 

1 yorum:

denetmen yardımcısı iken peşinden koştuğumuz bulunca ceza yazdığımız yasaklı aparat