Kitin (chitin), eklembacaklıların ve kabukluların örteneğini oluşturan, kimi mantarlarda ve likenlerde de görülen, dayanıklı ve esnek organik maddeye denir. Kitin, kabuklu deniz hayvanlarının kabuklarında çok miktarda mevcut olan ve yeryüzünde selülozdan sonra en fazla bulunan doğal bir biyopolimerdir.
Kitin önemli polisakkaritlerden biridir. Eklembacaklılar tarafından dış iskeletin kurulmasında kullanılan ve mantarların hücre çeperini oluşturan karbonhidrata kitin denir.
Kitin, selülozdan sonra en bol bulunan tabi polimerdir (uzun zincirli molekül). Glikoz esaslı ünitelerin birbirine bağlanmasıyla meydana gelen kitin, böcekler ve diğer kabuklu hayvanların kabuğuna ve iskeletine sertlik veren organik maddedir. Aynı zamanda mantar ve bira mayası hücrelerinin de hücre duvarının temel yapı taşıdır. Kitin başlıca karides kabuklarından elde edilmekte ve deasetilasyonu sonucu başlıca türevi olan kitosan elde edilmektedir. Kitinin ilk kullanma sahası, meyveleri muhafaza için üzerlerini kaplama esasına dayanan yarı geçirgen bir film yapılması olmuştur. Kitin birçok endüstriyel işlemde de kullanılır. Suyun temizlenmesinde ve gıdalarla ilaçlarda kıvam arttırıcı ve koruyucu olarak kullanılır. Ayrıca boya, kumaş ve yapan bir polisakkarittir. Kitin elastik ve sağlam bir madde olduğundan cerrahi ip olarak da kullanıma uygundur. Yaralar iyileşirken kitin de zamanla ayrışarak uzaklaşır. Bunun yanında kitin insanlarda yaraların iyileşmesinde nadir rastlanan bazı özelliklere sahiptir.
1 yorum:
Kitin, böceklerin vücudunu örten sert örtüye denir.
Yorum Gönder