Tekstil ve Moda

Aglet Nedir, Nerede Kullanılır, Aglet Ne İşe Yarar

Metal agletler. 
Aglet (aglet, aiglet), büzme ipi, halat veya ayakkabı bağı gibi bazı iplerin her iki ucundaki küçük plastik veya metal kılıftır. Takıldığı bağcığın ucunun sökülmesini engeller. Ayrıca bağcığın, balıkgözü denilen ayakkabı bağının geçirildiği deliklere takılan halkalardan daha kolay geçirilmesine yardımcı olur. 

Aglet, sertliği ve dar profilli oluşuyla, tutuş kolaylığı, çıkıntılardan veya diğer bağlama kılavuzlarından beslemeyi kolaylaştırır. 

Aglet Çeşitleri ve Özellikleri 
Genellikle işlevsel olan agletler ile genellikle dekoratif olan agletler arasında ince bir ayrım vardır. Dekoratif agletler genellikle bolo kravat denilen amerikan kravat (kurdela tipi kravat) ve askeri elbise üniformalarındaki kordonlar gibi dekoratif kordonların ucunda görülür. 

Ayakkabı markaları genellikle kendi ayakkabı bağlarını üretir ve bunun için bağcıklar üretirler. Bazı firmalar, daha iyi dayanım için plastik agletler yerine metal kılıflar eklemeyi tercih eder. Bazıları ayrıca logo veya resim ekleyebilir. 

Aglet Tarihçesi 
Agletler orijinal olarak metal, cam veya taştan yapılmıştır ve birçoğu dekoratif amaçlarla kullanılmıştır. Roma döneminde zenginler, agletlerini pirinç, gümüş gibi değerli madenlerden yaptırırlardı. 

Düğmelerin icadından önce, giysileri birbirine tutturmak için kullanılan şeritlerin uçlarında aglet kullanılıyordu. Bazen küçük figürler haline getirildiler. Shakespeare, The Taming of the Shrew'da bu tür figürleri "aglet baby" olarak adlandırır. 

Günümüzde ayakkabı bağcıklarının ucundaki şeffaf plastik agletler özel makinelerle takılmaktadır. Makineler, ayakkabı bağcıklarının ucuna plastik bant sarıyor ve plastiği ayakkabı bağcığı üzerinde eritmek ve plastiği kendine bağlamak için ısı veya kimyasallar kullanıyor. 

4 yorum:

kokteyl filminde tom cruise de dert olan, bunları yapıp zengin olanlar da var dediği ismini yeni öğrendiğim ayakkabı aparatları

bir ayakkabıyla yaşanacak en talihsiz anlardan biri de bu agletin yerinden çıktığı ve ya koptuğu an yaşanır

bağcığın ucu çıkarsa uğraşma tamir için falan hemen yeni bir bağcık aramaya başla

Ayakkabı bağcığının ucundaki o sert kısımlar var ya onlar aglet işte