Tekstil ve Moda

Batik Nedir, Batik Baskı Ne Demek

Batik boyama yöntemi ile renklendirilmiş kumaş. 
Batik baskı (Alm. Batikdruck, Fr. impression batik, İng. batik printing), Asya kıtasına özgü, özellikle de Java adasında geliştirilmiş olan mum ve katı parafinler kullanılarak yapılan bir cins reserve baskı yöntemidir. Batik baskı tekniği kumaş boyamasında eski bir korumalı (rezerv) boyama tekniği ve bir çeşit el sanatıdır. Güneydoğu Asya kökenli bu boyamada fırça, kepçe, şablon, kalıp gibi araçlar, kazıma, bağlama, mumlama gibi çeşitli yöntemler ve teknikler kullanılır. Bu yöntemlerle yapılmış kumaşlara da batik denir. 

Doğuda binlerce yıldır uygulanan, ilk kez 17. yüzyılda Hollandalılar tarafından Avrupa’ya getirilmiş olan bir kumaş baskı ve kumaş boyama tekniğidir. 

Kumaşın bazı kısımlarının balmumu ile kaplandığı tekstil ürünlerini süslemek için bir elde boyama tekniği. Kumaş bir boya banyosuna batırılır ve sadece mumsuz alan boyayı emer. Daha sonra bal mumu çözdürülür ve böylece istenen desen sağlanmış olur. Desen başka bir renk gerektiriyorsa boyanması istenmeyen alana tekrar mum sürülür ve kumaş yeni renk ile boyanması için tekrar boya banyosuna yerleştirilir. Bu, zanaatkarın istediği desene göre sıklıkta tekrarlanabilir. Endonezya'da bu yöntemle üretilen kumaş geleneksel desen ve renklerde yapılır ve batik adı Endonezya dilinde bir kelimedir. 
Batik kumaş. 
Batik başta kumaş olmak üzere, deri ya da kağıt süslemede kullanılan bir boyama yöntemidir. Kumaş baskı ve kumaş boyama tekniği olan batik, Doğu'da uzun yıllardır uygulanmaktadır. İlk defa 17. yüzyılda Hollandalılar aracılığı ile Avrupa'ya getirilmiştir. Batik tekniği ile kumaş, deri ya da kağıt üzerinde kolaylıkla işlem yapılabilir. Kumaş boyama sanatı olarak bilinen batik tekniği, biraz emek sarf edilerek, kolay bir şekilde öğrenilip uygulanabilir. Kumaş, bal mumu tabakaları ile yer yer desen özelliğine göre örtülerek boyanır. Bal mumu özenli bir şekilde çözdürülerek istenen desen elde edilir. Batik kumaş boyama tekniği sayesinde birbirinden farklı renk ve desenlerde ürünler yapabilirsiniz. Tercihinize göre yapmış olduğunuz eşi benzeri olmayan ürünleri, hem kendiniz kullanabilir hem de sevdiklerinize hediye edebilirsiniz. 

Batik gerçekleştirilen kumaşlarda genellikle eşsiz ve çok başarılı sonuçlar elde etmek mümkündür. Kullanmak istediğiniz alana göre kırlent, oda takımları, masa örtüleri, perde, mutfak takımı, fular, yazma, eşarp, bluz, mendil, pano, çanta, kumaş materyaller kullanılarak yapılan terlik ve ayakkabılar, ahşap materyallerden yapılan takılar üzerinde farklı ve kimsede olmayan desenlere yer verebilirsiniz. İstediğiniz her zaman diliminde, çalışmanız için uygun olan her yerde gerçekleştirebileceğiniz batik tekniğinde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Bunlar; üzerinde boyama yapacağınız materyalin temiz ve kırışık olmaması, işlem sırasında materyal üzerinde farklı etkiler oluşmaması için kullanılacak boyanın aynı marka olması, kumaş kalınlığına göre boya miktarının daha az ya da daha fazla kullanılması olarak sıralanabilmektedir. Yapacağınız işlemlerde istediğiniz desenin ortaya çıkmasında renk uyumu da önem taşımaktadır. Desenler için birbirine uyumlu renkler seçilmesi ve renklerin farklı yoğunlukta kullanılması sıradanlıktan uzak, daha eşsiz bir görünüme sahip desenlerin ortaya çıkmasına yardımcı olmaktadır. Batik çalışmasını dilerseniz düz boyama tekniği, tonlayarak boyama tekniği, sırma tekniği kullanarak gerçekleştirebilirsiniz. 

2 yorum:

Batik, Fransızca dilinden Türkçe'mize geçmiştir. TDK’ye göre batik kelimesi ise şu anlama gelmektedir:

- Kumaş, deri veya kağıt süslemede kullanılan bir yöntem.
- Bu yöntemle hazırlanmış kumaş.
- Bu kumaştan yapılan (giysi).

Endonezya'ya özel batik boyama tekniği de var