Tekstil ve Moda

Rips Nedir, Rips Ne Demek

Rips, bezayağı örgüden türeyen ve iplik sayısının çözgü ya da atkıda çoğaltılmasıyla oluşturulan oluklu (yivli) bir görünümü olan bir kumaş dokusu türü vardır. Yüzeyinde yan yana dizilmiş ve kumaş boyunca seri halinde çubuklar bulunan parlak yüzeyli bir kumaştır. Bu çubukları teşkil eden ipliklerin diğer dokumalara nazaran daha gevşek bir halde olması sebebiyle temas ettikleri düzgün olmayan yüzeylere takılarak, kumaş çabucak bozulur. 

Ribs, bezayağı karakteri kısmen korunarak, iplik hareketlerinin genişletilmesi, çoğaltılması veya yer değiştirmesi gibi birçok yöntemle türetilebilen örgülerdir. Genellikle dış giyim veya döşemelik olarak kullanılabilmektedir. 

Rips bağlantı, bezayağı örgü raporundaki aynı hareketi yapan ipliklerin sayısının çözgü veya atkı yönünde artırılması ile elde edilir. Rips bağlantı ile dokunan kumaşların yüzünde enine ya da boyuna kesikli çizgiler görülür. Genellikle giysilik, gömleklik, kravatlık kumaşlar ile perdelik ve döşemelik kumaşlarda kullanılır. Çözgü ripsleri, atkı ripsleri, desenli ripsler, kuvvetlendirilmiş ripsler ve kauçuk dokular gibi türleri vardır. 

Çözgü ripsi: Bezayağı örgüsündeki bağlantı noktalarının, boyuna yönde artırılmasıyla elde edilen dokuma bağlantısıdır. 

Atkı ripsi: Bezayağı örgüsündeki bağlantı noktalarının, enine yönde artırılmasıyla elde edilen dokuma bağlantısıdır. 

0 yorum: