Tekstil ve Moda

Kilim Ne Demek, Kilimlerdeki Motiflerin Anlamları

Kilim dokumacılığı önemli el sanatları arasındadır. 
Kilim (Alm. Kelim, Fr. kilim, İng. kilim), iki iplik sistemiyle (atkı, çözgü) dokunan havsız düz dokuma yaygılardır. Çözgü ipliklerinin arasından bir ön ve bir arkadan geçen, enine atkı ipliklerinden oluşan, çözgülerin atkılar tarafından tamamen örtüldüğü dokuma türüdür. Çözgüler bir alttan bir üstten geçerek bir başka renkteki motifin sınırına kadar gider ve buradan geri döner. Böylece aynı renkteki atkılar kendi desen alanlarında gidip gelerek motifleri meydana getirirler. 

Kilim geçmişten günümüze kadar devamlılığı sürdürülebilmiş, Türk el dokuma sanatının bir tipi olup döşeme, divan gibi yerlere ya da yere serilen, genellikle renkli desenli, havsız, kalın, yün ya da pamuk ipliğinden dokuma yaygıya denir. Kilimler oda ve çadırların zeminine serilmek, divan ve çadır örtüsü olarak kullanılmak üzere dokunan, genel olarak renkli ve desenli, tüysüz, ince dokumalardır. Kilimler genellikle ev döşemelerinde kullanılmakla birlikte özel biçimler verilerek heybe, çuval, namazlık vs. olarak da kullanılır. 

Kilim, iki iplik sistemine dayanılarak yapılan, tersi ve düzü bulunmayan havsız bir dokuma. Bilinen en eski dokuma türlerinden biridir. Geleneksel olarak koyun veya keçi gibi hayvanların yün ipliğinden, dikey veya yatay yer tezgahlarında dokunur. Günümüzde çoğunlukla sentetik iplikler kilim dokunmasında kullanılmaktadır. Halıdan farkı havsız ve düğümsüz olması, diğer düz dokuma yaygılardan ayrılan yönü ise, iki iplik sistemiyle yapılması ve desenlerinin kabarık olmamasıdır. 

Kilim türleri; ilikli kilim, desen sınırları eğik olan kilim, eğri atkılı kilim, normal atkı ipliklerinin arasına ek atkı iplikleri sıkıştırılan kilim, çift kenetleme ile yapılan kilim, atkı ipliklerinin aynı çözgü ipliği üzerinden geri dönmesi ile yapılan kilim, sarma konturlu kilim, eğri atkılı kontur kilim şeklinde sıralanabilir. 

Kilimlerde Kullanılan Motifler 
Elibelinde kilim deseni. 

Koçboynuzu kilim deseni. 

Pıtrak kilim deseni. 

Suyolu kilim deseni. 

Tılsım kilim deseni. 

Yıldız kilim deseni. 

Akrep kilim deseni. 

Diğer Anadolu Motifleri: 
Şahmeran motifi, yıldız motifi, akrep motifi, hayat ağacı motifi, artı motifi, çengel motifi. 

Pıtrak motifi, kurt izi motifi, bukağı motifi, çengel motifi, ağaç motifi. 

Ejderha motifi, yıldız motifi, elibelinde motifi, insan motifi, bukağı motifi, göz motifi, kelebek motifi. 

Sandık motifi, göz motifi, kelebek motifi, bukağı motifi. 

1 yorum:

Yıldız Akrep Ejderha Göz Baklava Çengel Artı (Haç) Pıtrak Bukağı Kurt İzi Kelebek Ağaç Elibelinde İnsan Tarak Sandık Muska Çapraz Hayat Ağacı Balık Koçboynuzu Su Yolu Şahmeran gibi desenler kilim dokumada en çok kullanılan motif çeşitleridir.