Vanize kumaş ya da vanize örgü (Alm. Maschenware mit Plattiermuster, plattiertes Gestrick, Fr. tricot vanisé, İng. plated fabric), üzerinde iki ayrı delik bulunan özel iplik kılavuzları sayesinde, ayrı renk ya da özellikteki iki ipliğin birlikte kullanılarak aynı anda ilmek oluşturmasıyla elde edilen, ipliğin birinin kumaş ön yüzünde, diğerinin arka yüzde görüldüğü örme kumaş yapısıdır.
Vanize örgüler, tek ve çift plakalı yuvarlak örme makinelerinde, iki iplikten birinin ön yüzünde, diğerinin örgünün arka yüzünde görülebileceği şekilde çalıştırılması ile elde edilir. Vanize kumaş, RL tek plaka (süprem) yuvarlak örme makinelerinde iki farklı renk iplik veya farklı özellikte (parlaklık, büküm, kalınlık, hammadde vb.) iplikle örme kumaş ön ve arka yüzü ile tersinin farklı renk veya görünüş özelliği kazandırılmış örgülerle üretilen kumaşlara denir. Bu örgünün temeli iki ipliğin aynı anda, aynı sistemde ve aynı iğnede ilmek yapmasıdır. İpliklerin ön ve arka yüzde görünmeleri ise ipliklerin iplik klavuzlarından (mekikler) farklı noktalardan iğneye beslenmesi ile gerçekleşir.
Örme sanayinde vanize süprem diye anılan bu örme çeşidinde de yöntem süprem örgüsünde olduğu gibidir. Farkı mekiğin çift gözlü ve jakar sistemine göre çalışmasıdır. Çift katlı kumaş görünümünde bu örgüde iplikler isteğe ve amaca göre farklı materyallerden yapılmış olabilirler. Örneğin eşofmanlık kumaşlarda ön yüz floş, arka yüz ise pamuk ipliği kullanılabilir.
1 yorum:
Vanize kumaşta doku oluşumu süprem örgü sisteminden farklılık göstermez. Buradaki tek fark iplik beslemesinin çift iplikle oluşmasıdır. Aynı noktadan iki iplik beslemesiyle elde edilir. Beslenen iplik ham maddesi aynı veya farklı materyalden oluşabilir.
Yorum Gönder