Tekstil ve Moda

Dikiş Nedir, Dikiş İpliği Çeşitleri Nelerdir

İplik, kullanım yerine ve amacına uygun olarak seçilmelidir. 
Dikiş ya da dikim (Alm. Naht, f; Fr. couture, f; İng. stitch), makine ya da el yardımıyla ipliğin dikilecek yüzeylerin içinden ya da arasından geçirilerek ilmek sırası oluşturmasıyla tekstil ya da deri yüzeylerinin birleştirilmesi, sağlamlaştırılması ya da süslenmesidir. Dikiş işlemini gerçekleştirmek için birçok farklı renkte ve çok çeşitli iplik türleri mevcuttur. 

Pamuk iplik: günlük kullanım için uygundur. Dikiş yerlerini, kumaş kenarlarını ve düğmeleri elde veya makinede dikmek için bu çok amaçlı kaliteli iplik türü seçilebilir. Sağlam ve dayanıklıdır ayrıca birçok mağazada da mevcuttur. 

Çok amaçlı polyester iplik: Biraz esnek ve iyi kaliteli polyester iplik, ev tekstilinin yanı sıra her tür kumaş ve elbiselerin dikişinde de uygundur. En yaygın dikiş ipliğidir. 

Nakış iplikleri: Dekoratif dikişler için kullanılır. Çeşitli kalınlık ve türde, milyonlarca renktedirler. Onları bir el sanatı dükkanında, dikiş, örgü ve tuhafiye mağazalarında bulabilirsiniz. Muline nakış ipliği, birlikte hafifçe bükülmüş altı ince iplik telinden yapılır. İnce bir çalışma için ipliği iki veya üç tele ayırabilirsiniz. İplik genelde küçük çileler halinde gelir. Bir çile, dolaşmasının önlenmesi için birlikte bükülmüş uzun bir ipliktir. El işlerinde ve nakışlarda kullanılır. 

Monofilament iplikler: Naylondan yapılır. Kumaş üzerinde kaybolmuş gibi göründükleri ve açık renkli oldukları için bu ipliklere görünmez (hayalet) iplikler de denir. Bu iplikler zemine süs dikerken idealdir. Monofilament iplikler iki renkte bulunur: açık renkte ve duman renginde. Açık monofilament en iyi açık renkli kumaşlar ve süslerle uyum sağlar. Duman rengindeki monofilament ise daha koyu renkteki kumaşlar ve süsler için en iyi seçenektir. 

Teyel - overlok iplik: Diğer dikiş ipliklerine göre daha büyük makaraya sarılmış olan bu mat iplik overlok yaparken kullanılır. Bu tarz iplikleri overlok ya da recme makinelerinde kullanabilirsiniz.

3 yorum:

dikiş ipliğinin türleri çeşitli özelliklerine göre gruplandırılır.

iplik çeşitleri nelerdir, dikiş ipliği nasıl seçmeliyiz, iplik türleri nelerdir

Dikiş sektörü herkes için önemli bir sektördür. Evlerimizdeki tekstillerden üzerinizdeki giysilere kadar tümü dikiş sektörü sayesinde hayatınıza girmiştir. Dikiş sektörünün ve Tekstil ürünlerinin hayatınızda yeri oldukça geniştir. Bu nedenle üzerinizdeki kıyafetten evinizdeki perdeye kadar tüm kumaş parçaları birer dikiş yani tekstil ürünüdürler.