Tekstil ve Moda

Anorak Nedir, Anorak Ne Demek

Anorak son yıllarda kullanımı artan bir giysi çeşididir. 
Anorak (Alm. Anorak, Fr. anorak, İng. anorak), başlıklı, rüzgâr ve su geçirmeyen, soğuktan koruma amaçlı kullanılan, astarlı ya da astarsız spor ceketlerdir. Anorak ya da parka, kalın ve kaba yapılı kapüşonlu uzun kıyafetlerdir. Boynu ve başı kapatarak bel altına, dizlerin biraz üstüne kadar uzanır. Karlı mevsimlerde ve dondurucu rüzgarlarda özellikle kullanılır. Kuzey kutup bölgesinde yaşayan Eskimolar tarafından ren geyiği ve fok kürkünden yapılmıştır. Parka, Aleutça kökenli bir sözcüktür. 

Anorak, su geçirmez kumaştan yapılmış, yağışa karşı başlıklı, içi elyaf ya da tüylü olan spor dış giyim ürünleridir. Özellikle mevsim geçişlerinde ve kış aylarında tercih edilen kullanışlı, hafif, modaya uyum sağlayan, günlük kullanımda yerini almış olan bir çeşit şişme mont/cekettir. Başlıklı, başlıksız çeşitleri bulunur. Genellikle anorak yelekler standart olarak kesimi bel bölgesinde biter. Dize kadar uzanan kollu kolsuz modelleri de mevcuttur. Soğuk ve yağmurlu havalarda rahat ve sıcak tutan bir yapısı vardır. Dışı naylon ve su geçirmezken iç kısmı doğal/sentetik elyaf, kuş tüyü veya kaz tüyüyle doldurulduğu için sıcak tutar ve rüzgar geçirmez. 

Anorak üretiminde kullanılan kumaş; içi elyaf, tüylü özelliğe sahip kaliteli kumaş türlerinden biridir. Su geçirmez özelliğe sahip olmasından dolayı anorak kullanımı artmaktadır. Anorak her ne kadar tüm mevsimlerde kullanılabilir özelliğe sahip olsa da daha çok kış mevsimlerinde daha sık gereksinim duyularak kullanılmaktadır. Çünkü kış mevsimlerinde hava şartları bozulduğundan dolayı doğal olarak su geçirmez özelliğe sahip dayanıklı anorak tarzda dış giyim ürünleri tercih edilmektedir. Anorak, astarlı ve astarsız olmak üzere; kaban, mont ve yelekler üretilir. 

9 yorum:

Anorak neye denir: Türkçede parka anlamına gelir. Anorak nedir diye sorarsak, genellikle insanları düşük derecelerden ve rüzgardan korumaya yönelik yünlü veya tüylü bir kapüşonu da olan, fermuarlı ağır bir ceket türüdür. Bu ceket süet deri ya da suni deri kumaşlardan da imal edilmektedir. Anorak kıyafeti, kuzey kutbunda yaşayan, avlanma ve kayak sırasında rüzgardan ve ıslanmaktan korunma ihtiyacı duyan eskimolar tarafından icat edilmiştir. Eskimolar uzun yıllar anoraklarının su geçirmemesi için onları balık yağı ile düzenli olarak yağlamışlardır. Bugün de anorağa anorak denmesindeki temel neden su geçirmeme özelliğini kanıtlama göstergesi olmasıdır. Su geçirmeme özelliğinden dolayı kayakçılıkta da sıkça tercih edilmektedir. Anorak kabanlarda kapüşon olmazsa olmazlardandır, yelek ve ya uzun kaban şeklinde olup içi elyaf ya da kaz tüyü vb elyaflar olmaktadır.

İlk defa karşılaşılan ya da anlamı bilinmeyen kelimelerin TDK sözlüğündeki karşılığı merak ediliyor. Uzun yıllardan beri dilimizde yer alan ve günlük hayatın içerisinde sıklıkla kullanılan kelimelerden bir tanesi olan parka ne demek? Parka kelimesi oldukça sık bir şekilde karşımıza çıkması dolayısıyla kelimenin anlamını ve kökenini bilmekte fayda var. Peki parka kelimesinin TDK’ya göre doğru anlamı nedir, parka kelimesinin kökeni ne, parka kelimesinin kaç anlamı var? İşte örnek cümleler ile birlikte parka kelimesine dair merak edilenler.

PARKA NE DEMEK, NEDİR? TDK'YE GÖRE ANLAMI
Parka kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir.
Parka kelimesi Fransızca kökenlidir.

TDK'ye göre, parka kelimesi anlamı şu şekildedir:
- Genellikle askerin açık hava eğitimi ve manevra sırasında giydiği soğuğa karşı koruyucu, başlıklı bir tür üstlük.
- Genellikle gençlerin giydiği başlıklı bir tür üstlük.

Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre farklı anlamları olan anorak kelimesi, Türkçe'de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Anorak kelimesi ne demek, TDK'ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için cevabı bulmak üzeresiniz. Peki, anorak kelimesi ne demek, TDK'ye göre anlamı nedir? Anorak kelimesinin kökeni ne, anorak kelimesinin kaç anlamı var? İşte, TDK bilgileri ile merak edilenler.

ANORAK NE DEMEK, NEDİR? TDK'YE GÖRE ANLAMI
Anorak kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir.
Anorak, Fransızca dilinden Türkçe'mize geçmiştir. TDK'ye göre anorak kelimesi anlamı şu şekildedir:
- Başlıklı, su geçirmeyen spor ceket.

Anorak iki anlamda kullanılmaktadır

birinci anlam (Eskimoca, onore) Başlıklı, rüzgar ve su geçirmeyen kayakçıların, seyyahların dağcıların kullandığı yağmurluk ve sportif kıyafetlerde kullanılan % 65 Polyester %35 Pamuk'tan oluşan mikro gözenekli şekilde kaplanan dokumalardır.

ikinci anlamı ise hafif az buruşur, temizlemeye dayanıklı yıkanabilir su ve rüzgar geçirmez ve kısmen nefes alıp verme özelliğinde olan ceket ve parka türlerine verilen isim.

Genelde başlığı olan kısa mont şeklinde, yelek ya da uzun kaban şeklinde olan ve içi elyaf ya da tüylü olup su geçirmeyen kumaştan üretilen mont ya ya da yeleklere anorak yelek ve anorak mont denir. Bazı kumaşlar daha parlak olabiliyor ve farklı renklerde üretilebiliyor.

Parka nedir kısaca: Soğuğa karşı koruyucu bir çeşit üst giyim. Kapüşonlu kaban.

Anorak kumaş ne demek? anorak mont yapımında kullanılan su geçirmez sıcak tutma işlevi ile kışlık anorak kumaşına denir. Anorak malzeme nedir? anorak elbise yapımında kullanılan malzemelerdir. Anorak mont sıcak tutar mı? tabi bunun için üretiliyor iyi malzemeden yapılır ise oldukça sıcak tutar hatta terletir Türkiye şartlarında

Anorak elbise, anorak ceket, kış sporlarında giyilen koruyucu nitelikli
ceket.

anorak nerelerde kullanılır, anorak tekstil, anorak pardösü, anorak ne demek, anorak kaban, anorak mont özellikleri, anorak giyim,