Tekstil ve Moda

Penye İplik Nedir, Penye İpliği Özellikleri

Penye iplik üretimi. 
Penye ipliği (Alm. gekämmtes Garn; Fr. fil peigné, İng. combed cotton yarn), iplik hazırlık aşamasında tarama işleminden geçirilerek kısa lifleri uzaklaştırılmış, ince, az tüylü ve düzgün pamuk ipliğine denir. 

Penye pamuk ipliği tarama işleminden geçirilmiş olan iyi kalitede pamuk ipliğidir. Penye ipliği üretimi, uzun ve ince kalitede pamuk elyafının penye pamuk ipliği eğirme yöntemine göre eğrilmesi ile elde edilir. Penye pamuk ipliği kullanım yerine göre (örme veya dokuma) belirli özelliklerde üretilir. Penye pamuk iplikleri Ne 30 ve daha ince iplik numaralarında üretilmektedir. 

Penye İplik Özellikleri 
Penye iplikçiliğinde, karde iplikçiliğinde uygulanan işlemlerin aynısı burada da geçerlidir. Fazla olarak 3. işlem olan taraklamadan sonra bant birleştirme, tekrar çekim ve penye tarama işlemi uygulanır. Penye iplikler, karde iplikçiliğinden çok daha düzgün, daha sağlam ve daha parlak görünümlüdür. Daha uzun ve daha ince lifler kullanılır. 

Karde pamuk ipliğine göre daha kaliteli olan penye pamuk iplikleri düzgün görünümlüdür homojen bir yapıya sahiptir. Karde ipliklere göre %10-15 oranında daha mukavimdir. Bu ipliklerden üretilen kumaşlar, karde ipliklerle üretilen kumaşlara göre daha yumuşak tutumlu, daha sağlam, yüzey görünümü daha düzgün, daha temiz ve parlaktır. 

Penye İplik Kullanım Alanları 
Penye pamuk iplikleri ince yapılı dokuma ve örme kumaşların üretiminde kullanılır. Üretilen kumaşlar; kaliteli elbise, bluz, gömlek, tişört, iç çamaşırı gibi giysilerde ve ev tekstil ürünlerinde kullanılır. 

0 yorum: