Tekstil ve Moda

Çarşaflık Kumaş Nedir, Çarşaflık Kumaş Özellikleri

Çarşaflık kumaşlar dayanıklı yapıya sahip olup, çok farklı desende dokunabilmektedir. 
Çarşaflık kumaş, orta gramajlı, orta kalınlıkta iplikten, yüzeyinde bariz şekilde görülebilen çoğunlukla bezayağı dokumadan dokunmuş pamuklu ve polyester gibi ipliklerden üretilen kumaşlara denir. Tipik şekilde mavi, kırmızı, pembe ve mor dikey çizgilere sahiptir; bazen küçük ekose ve dokuma efektleri ile süslenir. Yatak takımlarında ve bazı desenleri kadın bluzları, yazlık elbiseler ve deniz giysilerinde kullanılır. 

Çarşaflık, bezayağı veya 2/2 dimi örgüde; çarşaf ve nevresim yapmak için pamuk ve polyester başta olmak üzere çeşitli ipliklerle dokunan kumaşlardır. 2/2 dimi örgülü çarşaflıklar daha kalın numaraya sahip iplikler; örneğin 12-14 Ne çözgü, 10-12 Ne atkı ipliği kullanılarak dokunurlar. Bezayağı çarşaflıklarda ise 18-24 Ne çözgü, 16-20 Ne atkı ipliği kullanılır. Bu tür çarşaflıklarda uygulanan çözgü sıklıkları cm'de 18-30, atkı sıklıkları da cm'de 18-24 arasında değişir. Kumaş eni 140 cm'den başlayarak 300 cm’ye kadar atkı ipliği kullanılarak 2/2 dimi örgüde dokudukları gibi, bezayağı örgüde aynı kalınlıkta atkı ile dokunduktan sonra yüzeyi havalandırılarak, pazen görünümünde dokunurlar. Örnek: Çubuklu Çarşaflık: Çözgü 24/1 Ne cm’de 29,5 sıklıkta atkı 20/1 Ne cm’de 19,5 sıklıkta, ağırlık 135 gr/m² en 150 cm. 

2 yorum:

çarşaflık kumaş yapısı itibariyle sağlam görece sert bir türüdür. pamuklu türleri pahalı polyester karışımlı olanları daha ucuzdur.

çarşaflık kumaş nasıl olmalıdır, çarşaflık kumaş yapısı, çarşaf kumaş özellikleri nelerdir,