Güneş, Kumaş Özelliklerine Olumsuz Etkiler Yapar. |
Işık bir enerji türüdür. Bu nedenle organik bir bileşik olan lifler, uzun zaman içinde ışık enerjisinden etkilenir. Bu durumdaki elyaf kolayca havadaki oksijen ve diğer etkenlerle reaksiyona girer. Bu da polimerleşme derecesinin düşmesi ve buna bağlı olarak dayanıklılığın düşmesi şeklinde ortaya çıkar.
Tüm lifler ve liflerin bir araya gelerek oluşturduğu yüzeyler olarak ifade edilen kumaşlar, ışıktan olumsuz etkilenir. Bu etki süresi, lif türüne göre değişir ancak yıpratıcı etki süresi bazıları için kısa sürelidir; bazıları ise uzun yıllar alabilir.
Lif türlerine göre güneşten (ışıktan) etkilenme özellikleri aşağıda sıralanmıştır:
Pamuk: Oksitlenir, uzun süreli güneş ışığına maruz kaldığında renk sarıya dönüşür ve mukavemet kaybı oluşur.
Pamuk: Oksitlenir, uzun süreli güneş ışığına maruz kaldığında renk sarıya dönüşür ve mukavemet kaybı oluşur.
Keten: Pamuktan daha dirençlidir, uzun süreli maruz kaldığında dereceli olarak bozunur.
Yün: Uzun süreli etkileşimde mukavemet kaybeder.
İpek: Uzun süre güneş ışığına maruz kaldığında mukavemet kaybı olur.
Rayon: Rayon genel olarak dayanıklıdır, uzun süre güneş ışığına maruz kaldığında mukavemet kaybına uğrar.
Tri-asetat: Dirençlidir, uzun süreli maruz kaldığında mukavemet kaybeder.
Naylon: Dayanımı yüksektir. Uzun süre maruz kalırsa mukavemette azalma görülebilir.
Polyester: Polyester kumaşlar gün ışığına karşı dayanıklıdır. 3000 saat güneş ışığına bırakıldığında % 50 kadarlık bir kopma dayanımı düşmesi olmaktadır. Açık hava koşullarına karşı dayanımı iyidir. Perde yapımında kullanılabilir.
Elastan: Elastanın güneş ışınlarına dayanımı iyidir.
Akrilik: Güneş ışınlarının akriliğe olumsuz etkisi doğal liflere göre daha azdır.
5 yorum:
güneş yıkıcı bir etkiye sahiptir lifler üzerinde, liflerin dayanım ve renk özelliklerini olumsuz yönde etkiler. tabi ki her lif için güneş etkisi aynı değildir bazıları daha çabuk bozunur bazıları daha iyi dayanım özellikleri gösterir. Bu nedenle dayanım özelikleri açık hava kullanımları ve güneş gören yüzeylerde tercih edilir perde tente gibi
Çamaşırlar yıkandıkça ve kullanıldıkça eskir ve renkleri solar. Renkliler ve siyah giysiler solgun görünür. Giysilerin renginin solmaması için ne yapılmalıdır ?
Güneş ışınlarına maruz kalan giysilerin zamanla doğal olan ilk günkü renklerini kaybeder ve renkleri solar. Bunun yanı sıra yanlış yıkamalar da renklerin solmasına ve elbiselerin yıpranmasına neden olur. Giysilerin renklerinin solmaması için durulama suyuna tuz katınız. Böylece yıkadığınız giysilerin renklerinin açılma riskini azaltmış olursunuz. Suyun içine sirke koyarsanız çamaşırlarınız daha yumuşak olur. Sirke aynı zamanda giysilerin renklerinin daha parlak ve canlı olmasını sağlar. Ya da bunun için özel deterjanlar çıktı onları da deneyebilirsiniz.
Kıyafetlerimiz uzun sure güneş altında kalırsa rengi neden bozulur çünkü güneş ışınları taşıdığı enerji zerreleri nedeniyle elbise renklerinde ve kumaş yapısında bozulmaya yol açar.
Sararmış Çamaşırlar Nasıl Beyazlatılır: Çamaşırlarımız kullanıldıkça ve sıklıkla da yıkandığında sararmaya başlar. Özellikle de beyaz çamaşırlarda bu daha fazla görülür. Bu durumda sararmış çamaşırlar nasıl beyazlatılır sorusu aklımıza gelir. Sarı halde çamaşır makinesinden çıkan ve asılan çamaşırlar morallerin bozulmasına da neden olur. Günümüzde çıkan yeni nesil deterjan ve temizlik ürünleri bu işi kolayca yapabiliyor ancak bu çamaşırların beyazlatılmasında doğal yollar da vardır.
Sararmış Çamaşırları Beyazlatmanın Doğal Yolları
Oksijenli su ile temizleme, Limonlu su ile temizleme, Saf sirke ile temizleme, Karbonat ile temizleme.
Son yıllarda beyazlatmayı sağlayan pek çok farklı marka çamaşır suları, temizleyici sıvılar üretiliyor. Bunlar eskiden olduğu gibi çamaşırları gereğinden fazla yıpratmıyor. Hatta bazıları özel olarak sadece siyahlar veya sadece beyaz için üretiliyor ve içinde çeşitli boya ajanları içeriyor. Bunlardan yardım alabiliriz. Genelde kullanım ölçüleri farklı farklı olup, kutularının arkasında mutlaka tarif edilmektedir. Ağartıcıları uygulamadan önce kullanım şeklini mutlaka okumalıyız.
Yorum Gönder