Tekstil ve Moda

Divitin Kumaş Nedir, Divitin Kumaş Özellikleri

Siyah divitin kumaş. 
Divitin kumaş (Alm. Barchent, Fr. duvetine, İng. duvetine, duvetyne), bezayağı ya da 2/2 dimi örgü yapısında dokunan, genellikle baskılı yüzü şardonlu, kışlık giysi üretimi için kullanılan, kalın ve yumuşak pamuklu kumaşa denir. 

Divitin, içi perdahlı dışı havlı pamuklu kumaşlardır. Bezayağı veya dimi tekniğiyle dokunduktan sonra yüzeyi havlandırılmış bir kumaş olan pazene baskı yoluyla bir desen verilirse divitin adını alır. 

Divitin, klasik bir dokuma kumaş cinsi olup, yüzü havlandırıldıktan sonra havları yüzeye çok yakın bir makaslama ile çok kısa kesilerek süet görünümü kazandırılmış genellikle bezayağı ve dimi örgülü yünlü ya da pamuklu bir kumaş türüdür. Şardonlama işleminde kumaşın özelliği olan kadife görünümü, çözgü ipliğine göre bir numara kalın ve az bükümlü olan atkı ipliği ile sağlanmaktadır. Basit bir tüylendirme işlemi ile de divitin türleri üretilmektedir. Pazene göre daha kalın, sağlamdır ve yumuşak tutumludur. 

Divitin, Türk geleneksel motiflerini taşıyan, desenli, hassas bir kumaş türüdür. Divitin pazen kumaş özellikleri arasında ısı dayanıklılığı az, yöresel kıyafet yapımında, elbise üretiminde, kundak ve pijama gibi kıyafetlerin imalatında kullanılması yer almaktadır. Kadın elbisesi, eşarp, bebek giysisi vb. yapımında kullanılır. 

1 yorum:

Divitin kumaş: Baskı yoluyla desenlendirilmiş, yüksek gramajlı pamuklu pazene verilen addır. Örnek: 20/1 Ne, 34 tel/cm çözgü; 10/1 Ne, 17 tel/cm atkı; 218 gram/metrekare gramaj, 90 cm en.