Tekstil ve Moda

High Bulk (Hacimli) İplik Nedir

High bulk iplik işlemi öncesi ve sonrası. 
High bulk ya da yüksek hacimli iplik (Alm. Hochbaushgarn, Fr. fil gonflant; fil volumineux; İng. high bulk yarn), çektirilmiş, dolayısıyla büzülmüş ve çektirilmemiş sentetik liflerin karışımından yapılan ipliklerin, sonradan bir ısıl işlemden geçirilmeleri sırasında çektirilmemiş liflerin büzülmeleri sonucu elde edilen hacimli, yumuşak ipliklere denir. 

İpliklerin hacimli görünmelerini sağlamak amacıyla fiziksel ve kimyasal olarak işlem görmüş sentetik liflerden elde edilmiş ipliklere hacimli (high bulk) iplikler denir. Filamente kıvrımlar verilerek ipliğin gerçekte düz olan yapısı değiştirilerek yüksek hacimlilik kazandırılır. 

Bu işlem sonucunda iplik üzerinde kıvrımlar ve doğal dalgalar oluşur. Yüksek hacimli iplikler filament veya stapel (kesikli) liflerden üretilebilir. Genellikle akrilik liflerde yaygındır. Akrilik elyafın, diğer sentetik veya doğal elyafla karışımında da yüksek hacimli iplik eldesi mümkündür. 

Yüksek Hacimli İpliklerin Özellikleri 
- Hb iplik tutum ve tuşe olarak yumuşaktır, 
- Yüksek hacimli iplikler diğerlerine oranla kalın ve kabadır, 
- Hacimleştirme işlemi nedeniyle örtücülükleri yüksektir, 
- Hafif olmakla birlikte, kıvrımlı elyafın aralarında hava boşluğu bulunduğundan ısı yalıtım özellikleri iyidir ve sıcak tutar, 
- Yüksek hacimli ipliklerin su alma yeteneği yüksektir, 
- Kumaşın yüzeyinde elyaf topaklarının (boncuklanma) oluşmasına neden olabilir, 
- Hacimleştirme işlemi elyafın parlaklık ve mukavemetinin azalmasına neden olur. Hacimli iplikler konfor (rahatlık) özelliğinin arandığı dokumalarda ve halı ipliği üretiminde yaygın olarak kullanılmaktadır. 

2 yorum:

yüksek hacimli iplikler demektir

hacimli iplikler nelerdir, high bulk ne demek, high bulk tekstilde kullanımı