Tekstil ve Moda

Saten Örgülü Kumaş Çeşitleri

Saten örgü iplik dizilimi ile daha parlak dokuma kumaşlar elde edilir. 
Saten örgü kumaş nedir, saten örgülü kumaş özellikleri, kullanım alanları 
Dimi örgülerle kumaş yüzeyinde çözgünün ya da atkının hakim olduğu kumaşlar yapılabilmektedir. Ancak atlama uzunluğu arttıkça kumaş yapısı bozulmakta, dimi çizgileri daha belirgin hâle gelmektedir. Saten ya da atlas adı verilen örgü bu sakıncayı gidermek için geliştirilmiştir. Saten örgülerde örgü birimindeki her bir iplik tek bir atlama yapmakta ancak bu atlamalar birer noktada bağlanmakta ve bu noktalar yüzeye düzgün biçimde yayılmaktadır. Saten örgülerinin en küçük raporu 5 çözgü 5 atkı ipliğinden oluşmaktadır. Uzun atlamaların yan yana, dimi çizgileri oluşturmadan dizilmeleri nedeniyle saten örgü kumaş yüzeyine düzgünlük kayganlık ve parlaklık verir. Bu nedenle döşemelik, perdelik, örtülük ve astarlık kumaşlarda saten örgü geniş çapta kullanılır. 

Aşağıda saten örgü ile dokunmuş kumaş çeşitlerinden bazıları özellikleriyle birlikte verilmiştir. Bu özellikler genel özellikler olup müşterinin isteğine ya da üretici firmaya göre değişiklikler görülebilir. 

Saten (pamuk) 
5’li saten örgüsüyle dokunan, yumuşak ve parlak bir kumaştır. Çözgü olarak 20/1 Ne, 36/1 Ne 48/1 Ne iplikler ve atkı olarak 12/1 Ne 20/1 Ne iplikler kullanılabilir. Beyazlatılmış, boyanmış ve baskı ile desenlendirilmiş olarak da üretilir. 

Güneşlik saten 
90 denye polyester çözgü ipliği ve 300 denye tekstüre atkı ipliğiyle 25 tel/cm sıklıkla dokunur. Güneşlik perde olarak kullanılır. 

Yorganlık saten 
Genellikle el yapımı yorganların ön yüzünün kaplanmasında kullanılır. Çözgü 100 denye polyester, 400 tur/m sıklık, 60 tel/cm atkı, 150 denye polyester, sıklık 27 tel/cm olarak dokunur. 

Saten (ipek) 
Halk arasında ipek saten olarak bilinmektedir. Asetat, floş ve ipek ipliğinden dokunur. 5'li ve 8'li saten örgüsüyle 75-150 denye ipliklerle dokunur. 

Atlas 
Elbiselik kumaş olarak 8'li çözgü sateni örgüsüyle dokunan ipekli parlak kumaştır. 

Saten düşes 
Kalın, duruşunu muhafaza eden en iyi cins saten kumaştır. Daima pahalı bir kumaştır, boyanmış ipliklerle dokunur. 

Serbest saten 
Çok yumuşak, çok parlak, tersi hafif dişli olup, dokunduktan sonra boyanan bir kumaştır. 

Şarmöz 
Kalın, diğer cinslere nazaran daha az parlak, çok dökük bir cins satendir. Şarmöz kumaş, atkı ipliklerinden biri kreplerde olduğu gibi çok bükümlüdür. 

Krep saten 
Bu saten kumaşa bengal de denir. Parlak çok dökük bir kumaştır. 

Saten döliyon 
Adi satenden biraz daha mat, serj dokuma, atkı iplikleri çok sıkıştırılmış bir kumaştır. Boyanmış ipliklerle dokunur. 

Şarjan saten 
Şanjan tafta gibi iki renkli ipekle yapılır. Pek sağlam değildir. 

İnce saten 
İpek apresi verilmiş parlak ve dökük kumaştır. Eni az olanlar hafif ve ipekli kumaşlar yerine satılır. İyi cinsleri erkek elbiselerinde, paltolarda astar olarak kullanılır. İnce satenden mobilyacılıkta da faydalanılır. 

Saten serj ve işlemeli saten 
Hafif ipek apresi verilmiş, her renkte dokunan ve elbise astarı olarak kullanılan bir kumaştır. 

Çin sateni 
Sağlam ve yalnız siyah renkli olarak dokunan ve sadece erkek elbise ve paltolarında astar olarak kullanılan bir kumaştır, çin saten pahalı bir satendir. 

0 yorum: