Tekstil ve Moda

Bezayağı Nedir, Bezayağı Örgü Ne Demek

Bezayağı kumaşta atkı ipliği ve çözgü ipliği yerleşimi. 
Bezayağı Örgünün Tanımı 
Bezayağı örgü (Alm. Leinwandbindung, Fr. armure unie, İng. plain weave), çözgü ipliğinin kumaş boyunca atkı ipliklerinin bir altından bir üstünden geçmesi ve diğer çözgünün ters hareket etmesiyle oluşan, bağlantı sayısı fazla, örgü birimi atkı ve çözgü yönünde iki iplikten meydana gelen, en basit yapıdaki temel dokuma örgüsüdür. 

Bezayağı kumaş örgüsü, tek sayılı çözgü ipliklerinin, tek sayılı atkı iplikleriyle, çift sayılı çözgü ipliklerinin çift sayılı atkı iplikleriyle bağlantı yaparak meydana getirdiği örgü şeklidir. Atkı ipliğinin kumaş eni boyunca, çözgü ipliklerinin bir altından, bir üstünden geçerek diğer atkı ipliğinin ters hareket yaparak oluşturduğu örgüdür. En sık kesişmeyi, kenetlenmeyi sağlayan bezayağı, dokuların çok ince ve sağlam oluşmasına olanak sağlar. 

Dokuma örgüleri içinde en basiti olan bezayağı örgüler her türlü pamuklu, yünlü ve sentetik kumaşların üretiminde kullanılırlar. Çünkü hem üretim işlemi kolay, hem de bağlantı noktalarının sıklığından bezayağı kumaşlar daha dayanıklıdır. 
Bezayağı örgüde kumaş konstrüksiyonu. 
Bezayağı örgünün özellikleri 
- Bezayağı örgüsü, en küçük raporlu dokuma örgüsüdür. Örgü raporunda iki çözgü ve iki atkı ipliği bulunur. 
- Atkı ve çözgü bağlantılarının en sık olduğu dokuma şeklidir. Bu nedenle bezayağı örgülü kumaşlar dayanıklıdır. 
- Dokuma kumaşlarda atkı ve çözgü ipliklerinin yüzme yapmadığı tek örgü şeklidir. Yüzme (atlama) dokumada bir ipliğin diğer iplik sisteminde iki ve daha fazla sayıda iplik üzerinden ya da altından geçerek bağlantı yapmasıdır. 
- Bezayağı örgülü kumaşın her iki yüzü de aynıdır. Kumaşa herhangi bir desen oluşturma işlemi uygulanmamışsa bezayağı örgünün desen etkisi yoktur. 
- Bezayağı kumaş örgüsü en basit ve dayanıklı dokuma örgüsü olduğundan pamuk, yün, ipek ve sentetik ipliklerle yapılan dokumalar için uygundur. Gömleklik, elbiselik, astarlık, pijamalık ve branda kumaşlar, yağmurluklar, mutfak, takımları, nevresimlikler, tülbentler, perdelikler, koltuk örtüleri gibi çok geniş kullanım alanına sahiptir. 

Bezayağı örgüsünün kullanıldığı yerler 
Bezayağı örgüsü oldukça geniş bir kullanım alanına sahiptir. Strayhgarn, kamgarn elbiselik kumaşlarda, yağmurluklarda, organze, keten-yarı keten dokularda, yatak takımlarında, masa örtülüklerde, el bezlerinde, astarlık kumaşlarda vs. kullanılmaktadır. 

Bezayağı örgünün çizim yöntemi 
Bezayağı örgüsü ile ifade edilir. B harfi bezayağını simgeler. Bezayağı örgüde rapor (1+1=2) iki atkı, iki çözgüden oluşur. Örgü raporunda ilk çözgü ipliği birinci atkı ipliğinin üzerinden, ikinci atkı ipliğinin altından geçer. İkinci çözgü hareketi ise birinci çözgü hareketinin tam tersidir. Yani çözgü ipliği birinci atkının altından ikinci atkının üzerinden geçer. 
Bknz: 

5 yorum:

bez ayağı ipliklerin bir alttan, bir üstten dokunduğu en basit, ilkel ve en eski dokuma çeşidine verilen isimdir.

Bezayağı da biraz hayat gibidir bir dolu bir boş :)

Bez ayağı her türlü pamuklu, yünlü ve sentetik kumaşın üretiminde kullanılan bir dokuma yöntemidir. Bağlantı noktalarının sıklığından dolayı bezayağı kumaşları: dimi ve satene göre daha dayanıklıdır. Tek sayılı çözgü ipliklerinin, tek sayılı atkı iplikleriyle, çift sayılı çözgü ipliklerinin çift sayılı atkı iplikleriyle bağlantı yaparak meydana getirdiği örgü şekli olarak da tanımlanmaktadır. En sık kesişmeyi, kenetlenmeyi sağlayan bez ayağı, dokuların çok ince ve sağlam oluşmasına olanak sağlar.

Bezayağı kumaş örgüler kısaca özetlemek gerekirse: Atkı ve çözgü ipliklerinin bir alttan ve bir üstten geçirilmesiyle dokunan kumaş örgüsüdür. Yapısı ve geometrik özelliği gereği ilk akla gelen en basit dokuma şeklidir. İki iplik sisteminin çaprazlanmasından oluşan bu dokumanın raporu 2 iplikten oluşur. atkı ve çözgü ipliklerinin sıklıkları ve numaraları farklı seçilerek değişik yüzey görünümleri elde etmek mümkündür. Çaprazlanan iki ipliğin bağlantılarının sık olmasından dolayı doku sağlam ve dayanıklı bir yapıya sahiptir. Ayrıca bu bağlantılar sebebiyle daha mat, görece sert, dayanıklı ve daha zor katlanabilen bir yapıdadır.

bezayağı dokuma kumaşlar, tekstilde kazayağı nedir, beyayagi örme kumaslar, tekstilde bezayağı kumaş nedir, elbise bez ayağı kumaş, bez ayak nedir, bezayağı ne demektir, bezayağı nedir,