|
Tekstilde ilk olarak dokuma kumaşlar ortaya çıkmıştır. |
Tekstil (Alm. Textil, Fr. textile, İng. textile), lif, iplik ve kumaşların oluşturduğu malzemeler, bu malzemeleri oluşturmak için kullanılan yöntemler ve işlemler ile tüm tedarik zincirindeki organizasyonları kapsayan sanayi dalına denir.
Tekstil, her türlü
elyaftan; çeşitli yöntemleri (örme, dokuma, dokusuz yüzey elde etme metotları) kullanarak yüzey elde etme sanatı olarak tanımlanabilir. Tekstil insanoğlunun gıdadan sonraki en önemli ikinci gereksinimidir. Doğumdan ölüme kadar yaşamın her safhasında vazgeçilmez bir yer tutar. Giyimden ev tekstiline, tıptan uzay teknolojilerine kadar sayısız alanda kullanılır. Bu nedenle tüm deney bilimler ve sosyal bilimlerle doğrudan yada dolaylı olarak ilgili bileşik bir bilim dalıdır. Tekstil kelimesi Latince texus yani doku kelimesinden türetilmiştir. Çeşitli tekniklerle oluşturulmuş bu dokular dışında, kullanılan
ham maddelerden başlayarak kullanım alanına uygun olarak nihai ürüne varınca kadar yapılan her işlem tekstil başlığı altında toplanır. Tekstil ve giyim
tarihsel olarak insanların en önemli gereksinimlerden biri olmuştur.
Elyafların eğirilmeye müsait duruma getirilebilmesi yüzey elde etme aşamalarının önemli bir başlangıç noktasıdır. Elyafların bir araya getirilip
büküm verilmesiyle oluşan liflerin ise belirli bir en boy oranına sahip olması gerekir. Tekstil liflerini oluşturan elyaflar büküm verilerek bir araya getirilir, böylece bu lifler arasındaki sürtünme kuvveti sayesinde birbirine tutturularak belirli bir mukavemet ve düzgünlük sağlanmış olur. Bundan sonraki aşamalar ise bu işlemlerin üzerine temellenir
, burada lifler belirli oranlarda karıştırılarak yeni lif kombinasyonları elde edilir. Burada çeşitli liflerin güçlü özellikleri bir araya getirilerek yeni lif kombinleri elde edilir. Bu lifler istenen özelliklere göre belirli oranlarda karıştırılır, lif
karışımları tekstilde çok önem verilen konulardan biridir. Hatta geçmişte iyi bir tekstilci yaptığı lif ve elyaf karışımı ile anlaşılır gibi söylemler yaygındı.
Tekstil ve konfeksiyon arasındaki fark nedir
Tekstil sektörünün faaliyet alanı, elyafın elde edilmesinden; elyaftan iplik ve mamul kumaş yapımına kadar uzanırken
, hazır giyim ise kumaştan giyim eşyası elde edilene kadar olan süreci kapsamaktadır.
Konfeksiyon ise hazır giyim üreten sanayi dalına verilen isimdir. Tekstil kelimesi bütün bir süreci kapsayan bir anlamda ifade etmektedir. Konfeksiyon ise tekstilin sadece bir koluna verilen isimdir.
18 yorum:
tekstil lifleri bir araya getirme ve eğirme sanatıdır
tekstil ipliklerden elbise yapma sanatıdır, moda ise o elbiseleri giyme sanatıdır.
bence çok güzel anlattı ben beyndim ve dersimden 100 aldım bu yazı sayesinde
Tekstil ürünleri, hayvansal veya bitkisel lifli kullanım ürünleridir. Giyilebilen her şey üretime yönelik bir sektördür. Tekstil ve hazır giyim sektörü, elyaf ve ipliği kullanım eşyasına dönüştürecek süreçleri kapsayan işlemleri içerir. Bu tanıma göre; sektör elyaf hazırlama, iplik, dokuma, örgü, boya, baskı, apre, kesim, dikim üretim süreçlerininden meydana gelmektedir. Elyaftan iplik ve mamul kumaşa kadar olan kısım tekstil, kumaştan giyim eşyası elde edilene kadar olan süreç ise hazır giyim sektörünün içinde kabul edilir.
Hazır giyim sektörü nedir: dokuma ve örme kumaşlardan kadın, erkek ve çocuklar
için günün her saatinde giyilmek üzere üretilmiş tüm dış giysiler ile iç giysileri, bunların aynı malzemelerden olmasa da aksesuarları hazır giyimi oluşturur.
Tekstil kısaca, her türlü elyaftan yüzey elde etme sanatı ve teknolojisi olarak tanımlanabilir. Elyafın yüzey haline gelmesi için bir çok işlemden geçmesi gerekir.
Günümüzde tekstil, elyaf üretiminden konfeksiyona, jeotekstillerden endüstriyel kumaslara, boya baskı ve terbiyeden kompozit yapılara kadar son derece geniş bir alana yayılmıştır. Tekstil mamulleri, örtünme ihtiyacını karşılamanın ötesinde artık tıpta, uzay sanayiinde, inşaat ve yapı işleri gibi çok değişik alanda kullanılmaktadır.
insanları giydiren her şey tekstildir, üzerimize giydiklerimizin toplamına tekstil denir
Giyinme, eski çağlardan beri insanların en büyük gereksinimi olmuştur. Bunun için çeşitli arayışlar içinde olan insanoğlu önceleri farklı şekilde örtünse de eğitim seviyesinin yükselmesi, medeniyetlerin ortaya çıkması ve evrensel toplum olgusunun gelişmesiyle doğada bulunan maddelerden yararlanarak giysiler yapmıştır.
bulmacada tekstil nedir çıkarsa; dokuma, dokumacılık veya mensucat yazabilirsiniz. Mensucat kelime anlamı: dokuma ürünü olan şeyler, dokuma, dokumalar.
Tekstil üretimindeki en temel süreç, pamuk ya da yün gibi bitki ya da hayvan liflerinin bükülerek iplik biçimine dönüştürülmesini içeren eğirme işlemidir.
Tekstil, insanoğlunun kendini soğuktan, sıcaktan ve diğer doğa olaylarından koruma gereksinimi ile birlikte, varoluşunun ilk günlerinden başlayarak güncelliğini korumuştur. İnsanlar yüzyıllardır, günlük yaşamlarının hemen hemen her alanında tekstil ürünlerini kullanmaktadırlar. Kuşkusuz tekstil sanayisinin gelişmesi tekstilin hayatımızda kapladığı yerle doğru orantılıdır.
Tekstil yüzeyi, ipliklerin veya liflerin çeşitli yöntemlerle bir araya getirilmesi ile oluşturulan ürün olarak tanımlanabilir. En bilinen tekstil yüzeyi olan kumaşın yanı sıra farklı yöntemler kullanılarak elde edilen halat, kurdele, keçe v.b. ürünler de tekstil yüzeyi sınıflandırmasına girer.
Tekstil ne demek sözlük anlamı tdk: (Lat. Textilis, İng textile). Tekstil terimi, dar anlamda dokuma ve dokumacılık, mensucat anlamında kullanılır. Geniş anlamda doğal ya da yapay liflerden değişik teknik ve yöntemlerle iplik yapımı, dokuma, örme ya da her tipte dokusuz yüzey elde etme süreci ile bu ürünlere uygulanan boyama, baskı, dikiş gibi işlemleri ve bu alandaki her tür sanatsal çalışmaları içerir.
tekstilin anlamı, tekstil kısaca ne demektir, tekstil nedir, tekstil konfeksiyon farkı nedir, tekstilin sözlük kelime anlamı nedir, tekstil ve hazır giyim farkı
Tekstil bir tür sanat mı zanaat mı ? Bence zanaat ama çoğu sanat diyor peki tekstil sanatı nedir: Tekstil sanatı, çeşitli malzemelerin birlikte kullanımı, üretim teknikleri, sanat ve estetik konuları çerçevesinde değerlendirildiğinde; serbest tekstiller, tekstil heykeller, sanatsal tekstiller gibi isimlerle adlandırılabilir.
tekstilcilerin maceralarıdır elbiseler ve kıyafetler
Büyük Tekstil sektörü Nedir ve Tekstil nedir nerelerde kullanılır, Tekstil nedir pdf yapabilir miyiz bu sayfayı, Tekstil imalat Nedir, Tekstil işi nedir. Tekstil Türkiye'nin en önemli işidir tekstil en çok kalıcı istihdam sağlayan iştir mevsimlik değildir tarım, hayvancılık, kimya, makine üretimi başta olmak pek çok sektörü destekler
Yorum Gönder
Merhaba, daha kaliteli bir site için yorumlarınızı bekliyoruz.