Keçe Kumaşlar. |
Keçeler, keçeleşmiş kumaş:
Yün liflerinde, nemin, ısının ve basıncın etkisiyle liflerin üst yüzeyindeki pulcuklar birbirine geçerler ve ayrılmazlar. Bu duruma keçeleşme denir. Yünün bu özelliğinden yararlanılarak keçeler elde edilir. Keçenin kullanım alanları: Şapkalar, erkek ceketleri için alt yaka, geleneksel giysiler ve dekorasyon malzemesi vb. üretiminde kullanılır.
Telalar, Tela Kumaşlar:
Tela, giysiden beklenen görünüm, kalite ve etkiyi elde etmek amacıyla kumaşa farklı yöntemlerle tutturulan yardımcı malzemedir. Telalar, işlenen kumaşa, hacim ve direnç kazandırıp giysiye verilecek biçime katkıda bulunurlar. Böylece kumaşın dikim, yıkama, ütüleme gibi işlemlerde karşılaşabileceği sorunlarda kumaşa destek rolü oynarlar. Görevleri, giysinin biçim ve dayanımını desteklemek, buruşmaya yatkınlığını azaltmak, kumaşa belli bir sertlik ve form kazandırmaktır. Telalar, doğal ya da kimyasal liflerden elde edilebildiği gibi, son dönemlerde yaygın bir biçimde elyaf tülbenti olarak, nonwoven (dokusuz yüzey) üretim teknikleri ile üretilmektedir.
Kağıt Kumaşlar:
Tekstil liflerinin kimyasal yapıştırma ya da birbirlerine kaynak yapılması yöntemi ile elde edilen tekstil yüzeyleridir. Kağıt kumaşların üretimi sırasında bir lif tülbenti kimyasal, mekanik veya hem kimyasal hem de mekanik yollardan sağlamlaştırılır.
3 yorum:
kağıt mendiller, ıslak mendiller ve kağıt havlular da nonwoven kumaşlar arasında olup, nonwoven kumaş üretme teknikleri ile üretilirler.
kağıtlar nonwoven değildir, kağıt mendiller nonwoven kumaşlar arasındadır ancak a3 gibi yazı kağıdı nonwoven değildir, kağıt ve dokusuz kumaş üretim yöntemi benzese bile lif oranı kağıtta daha azdır.
nonwoven kullanım yerleri, nonwoven kumaş türleri, dokusuz yüzeyli kumaş çeşitleri,
Yorum Gönder