Tekstil ve Moda

Keçe Nedir, Keçe Kumaş Nasıl Yapılır, Keçeleşme İşlemi

Keçe, yün elyaflarının keçeleşmesi sonucu oluşan nonwoven kumaş türüdür. 
Keçe (Alm. Filz, Filzen, Fr. feutre, feutrage, İng. felt, felting), yapağı, tiftik, keşmir ve deve yünü gibi keratin yapısındaki hayvansal liflerdeki örtü hücrelerinin pH, nem, ısı, basınç ve mekanik hareket gibi dış faktörlerin etkisi altında birbirleri ile kenetlenerek ve dolanarak düğümlenmeleri sonucu oluşan tekstil ürünleridir. 

Keçe kumaşlar, yün, keçi kılı ya da kürk gibi doğal maddelerin yanı sıra son yıllarda kimyasallar eşliğinde akrilik, rayon gibi sentetik maddelerden yapılan, dokunmadan liflerin dövülmesi, sıkıştırılması gibi işleme yöntemleri ile elde edilen tekstil malzemesine denir. 

Keçe kumaşlar yüne özgü pulcuklu lif yapısı sayesinde üretilebilirler, başta koyun yünü olmak üzere yün ve diğer hayvansal liflerde, nemin, ısının ve basıncın etkisiyle liflerin üst yüzeyindeki pulcuklar birbirine geçerler ve ayrılmazlar. Bu işleme keçeleşme, bu işlem sonucunda meydana gelen tekstil ürününe de keçe ya da keçe kumaş denir. 

Keçeleşen yünlü materyalde doku sıklaşır, boyca ve ence kısalır ve keçeleşme çekmesi meydana gelir. Bu kısalma sırasında, yün lifi üzerindeki pullar dışa ve geriye doğru kıvrılır. Bu kıvrılmalarla birlikte lifler birbiri üzerine dolanır, düğümlenir ve grift bir yapı ortaya çıkar. Yünün bu özelliğinden yararlanılarak keçe olarak adlandırılan; kaba, kalın kumaşlar elde edilir. 

Keçe kumaşın tarihi çok eskilere dayanır; günümüze kadar gelen, çobanların giydiği kepenekler keçe kumaştan imal edilir. Koyun, keçi, deve, tavşan vb. gibi hayvanların yününün dürülüp çeşitli yöntemlerle dövülmesi yoluyla, uzun emekler sonucunda yapılan keçeler günümüzde makineler ve modern yöntemlerle çok daha hızlı bir şekilde üretilebilmektedir. 

Üretim prensibine göre keçeler ikiye ayrılır: 
Sıkıştırma keçesi: Yün liflerinden oluşan yoğunlaştırılmış lif tülbenti, ısı, nem ve basınç etkisiyle keçeleştirilir. 
Kullanım alanları: Şapkalar, erkek ceketleri için alt yaka, geleneksel giysiler ve dekorasyon malzemesi vb. üretiminde kullanılır. 
İğne keçesi: İğne keçelerinin üretiminde, yün lifleri haricinde diğer lifler de kullanılır. Kabarık lif tülbentinin, kancalı iğnelerle didiklenmesiyle ve liflerin mekanik, ısıl veya kimyasal olarak birbiri içine geçirilmesiyle elde edilir. 
Kullanım alanları: Yer döşemeleri, telalar, dolgu malzemeleri vb. üretiminde kullanılır. 

8 yorum:

keçe en eski kumaş türlerinden biridir

Yünü tekstil sektörü için vazgeçilmez yapan; hem sıcak hem serin tutma özelliği, nefes alabilirlik, nemi absorblama ve yapısında taşıyabilme özelliği, nemli olmasına rağmen kuru hissettirmesi, esneklik, düşük koku ve koku absorblama özelliği, yumuşak tuşesi, güç tutuşurluk ve biyolojik olarak çözülebilirlik ve geri dönüşüme uygun olması gibi özellikleridir; işte bu özellikler keçede de korunur. Bu sayede çobanlar kepeneği yaz, kış giyerler.

kepenek kelimesi geçmiş yazıda hemen açıklayayım; kepenek, çobanların omuzlarına aldıkları, dikişsiz, kolsuz keçeden üstlüğe verilen isimdir. Genellikle çobanlar tarafından soğuktan, sağanaktan ve kardan korunmak için kullanılır. Çobanın bir nevi çadırı, evidir de denilebilier. Daha çok koyun ve kuzu derisinden, biri sırtta, ikisi önde olmak üzere üç parçadan yapılır. İkisi yanlarda, ikisi de yanlarda dört düz dikişi vardır. Ayakların üstüne kadar inen kepeneğin önünde düğme yoktur. Sağında ve solunda bulunan ipler düğümlenerek önü kapatılır.

Keçeleşme; saç, iplik, yün vb. şeyler için tellerinin birbirinin içine girip dolaşarak keçe gibi ayrılmaz olmak anlamına geliyor keçeleşme terimi

keçe Türklerin milli kumaşıdır, orta asya bozkırlarından anadolu bozkırlarına kadar yıllardır kullanılan bir dış giyim ürünü, keçe ıslandığı zaman ıslaklığı hissettirmez ve çabuk kurur ayrıca sıcağı ve soğuğu geçirmediği için yaz-kış kullanılabilir, çobanlar ve doğada geceleyenler için ideal bir elbiselik kumaştır, içine girdin ayaz dışarıda kalır.

keçenin özellikleri nelerdir,keçeleşme nedir,keçe nasıl yapılır,keçeleşme işlemi kumaşta,keçeleşme nasıl olur,yün keçeleşme anlamı,tekstilde keçe ne demek,

Keçe; yün liflerinin ısı, basınç ve nem etkisiyle birbirine kenetlenerek meydana getirilen dokusuz tekstildir.

arabalarda döşemelik kumaş olarak kullanımını gördüğüm kumaş türüdür çok çabuk tozlanır ve içine giren irili ufaklı partikülleri temizlemesi zordur